RECEPTI

Domaći pelati bez konzervansa

Sastojci:

10 kg rajčica tipa šljivar (npr. San Marzano, Roma ili Rio Grande)
2 vrhom pune žlice soli
voda



Priprema:

Rajčicu dobro operite pa svakoj na vrhu nožićem plitko zarežite kožicu u u obliku križa.

Dobro oprane i osušene staklenke za pelate sterilizrajte u prethodno zagrijanoj pećnici na 90°C, 15 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite je zatvorenu do uporabe.

U širem loncu zakuhajte vodu, toliko da bude duboka barem 15 cm, tako da rajčica, kad je stavite u vodu, bude prekrivena i može plutati.

U kipuću vodu stavljajte rajčice, po nekoliko komada odjednom (ovisno o veličini lonca) tako da prekriju površinu vode u jednom redu. Kratko blanširajte, oko 3 minute, dok se kožica rajčice ne počne odvajati.

Rupičastom žlicom izvadite blanširanu rajčicu i položite je na veći pladanj (ili veliki lim za pečenje kolača). Potom u vodu stavite novu turu rajčice i ponavljajte postupak dok sva rajčica ne bude blanširana.

Ogulite kožicu sa blanširane rajčice.

U veliki lonac u nekoliko redova posložite svu oguljenu rajčicu (svih 10 kg).
Posipajte rajčicu s 2 vrhom pune žlice soli. 

Stavite lonac na vatru, poklopite i kuhajte do vrenja. Za to vrijeme rajčica će polako ispuštati svoj sok.
Nakon što smjesa zavrije, kuhajte još dodatnih 25 minuta.


Tako termički obrađene pelate tijesno slažite u prethodno sterilizirane i još tople staklenke. 
Poklopite staklenke odgovarajućim poklopcem pa ih tako zatvorene posložite u pećnicu zagrijanu na 70°C i ostavite tako još 40 minuta

Ovako pripremljeni pelati u odgovarajućoj smočnici mogu trajati i dvije godine. Provjereno!






Jednostavni prženi dimljeni tofu

Sastojci: 

200 g dimljenog tofua
suncokretovo ulje
1 žlica sojinog umaka

Priprema:

Tofu narežite na tanje ploške, debljine (8 - 10 ploški).

U grill tavi (može i obična tava) dobro zagrijte  malo ulja pa na njemu popržite tofu s obje strane, da blago porumeni.
Potom ponovno okrenite tofu na stranu koju ste prvu pržili pa podlijte sojinom umakom. 
Kratko prodinstajte s jedne, a potom i s druge strane, dok tofu ne upije umak i dodatno ne porumeni.

Poslužite uz povrtni prilog  po izboru.






Ledeni čaj s limunom i ružmarinom

Sastojci: 

1 litra vode
3 žlice šećera
1 limun
1 grančica svježeg ružmarina, dužine 10 -12 cm
3 vrećice crnog čaja Earl Grey


Priprema:

Limunovu koricu ogulite pomoću nožića za guljenje pa je dodajte u lončić. Prelijte je jednom litrom vode i dodajte tri žlice šećera i stavite na vatru. Kuhajte do vrenja pa uklonite s vatre.

Dodajte grančicu ružmarina i vrećice crnog čaja.

Poklopite i ostavite da se namače 5 minuta.

Uklonite ružmarin, koricu limuna i vrećice čaja.

Ohladite.

Kada čaj dosegne sobnu temperaturu, dodajte ocijeđeni sok jednog limuna. Promiješajte i stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.

Servirajte prelijevanjem preko kockica leda.




Jednostavna taco salata u tortilja-zdjelici

Sastojci:
/za 4 porcije

4 velike tortilje
4 žlice suncokretovog ulja

400 g mljevenog mesa (govedina, puretina, miješano...)
130 ml vode

1 glavica iceberg salate, narezana na trakice
1 avokado, narezan na kockice
4 srednje velike rajčice, narezane na kockice
1/4 šalice svježeg vlasca, sitno nasjeckanog
1/2 šalice naribanog cheddar sira

Preljev:
1/2 šalice kiselog vrhnja
1/3 šalice majoneze
svježe cijeđeni sok od jedne srednje velike limete
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica Sambal Oeleka (ili nekog drugog ljutog umaka - npr. sriracha ili kombinacija 1/2 žličice ketchupa i 1/2 žličice tobasca)



Priprema:

Pripremite 4 vatrostalne posude veličine 

Na tavi zagrijte jednu žlicu ulja pa na njemu kratko zapržite tortilju, tako da počne rumeniti. Okrenite tortilju pa još kratko popržite, toliko da se na njoj počnu stvarati mjehuri. 

Toplu tortilju položite u manju vatrostalnu zdjelicu, tako da joj tortilja obloži stranice i sama poprimi oblik zdjelice. Stavite zdjelicu s tortiljom u pećnicu na 180°C na 8-10 minuta, kako bi se dodatno zapekla i postala hrskava. Pazite da je ne prepečete. Kada se dodatno zarumeni, izvadite iz pećnice i iz zdjelice i ostavite da se ohladi i postane hrskava.

U međuvremenu, ponovno zagrijte tavu pa na njoj zapecite mljeveno meso, tako da posmeđi i počne rumeniti. Dodajte taco začinsku mješavinu, promiješajte i podlijte vodom. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri sve dok voda ne ispari u potpunosti. Uklonite s vatre.

U manjoj zdjelici pomiješajte sve navedene sastojke za preljev i ostavite sa strane.

Narežite salatu na trakice veličine zalogaja, avokado i rajčicu na kockice, a  listove svježeg vlasca usitnite.

Pripremljenu hrskavu tortilja-zdjelicu najprije do pola visine ispunite narezanom iceberg salatom. Na salatu rasporedite četvrtinu mljevenog mesa pa prema uksuu iscijedite malo soka od limete. 

Dodajte avokado, rajčicu i vlasac. Po površini povrća naribajte cheddar sir. 

Prelijte pripremljenim preljevom, količinom prema ukusu.







Stir fry s brokulom i šampinjonima

Sastojci: 
/za 4 porcije

1 veća brokula
250 g šampinjona
3 žlice suncokretovog ulja
3 češnja češnjaka
1 slatka crvena paprika, narezana na tanje trake ili kockice
1  sitno narezana čili papričica (ili 1/4 žličice  suhih čili pahuljica)
1 žlica stir fry suhe začinske mješavine za wok  (npr. Vitasia iz Lidla)
1/4 šalice (60 ml) sojinog umaka
2 žličice rižinog octa
2 žličice gustina
oko 200 ml vode 
1,5 šalica riže dugog zrna
sol prema ukusu


Priprema:

Brokulu razdijelite na cvjetiće, a stapku ogulite i narežite na kockice. Kratko blanširajte  u kipućoj vodi, oko 2-3 minute. Prije no što ocijedite brokulu, oduzmite 250 ml vode u kojoj se ona kuhala i ostavite sa strane. Procijedite ostatak, a brokulu zalijte hladnom vodom kako bi se zaustavilo kuhanje. 

U posebnom loncu skuhajte rižu prema uputama s vrećice. 

U woku ili visokoj tavi zagrijte ulje pa na njemu na srednje jakoj vatri popržite na četvrtine narezane gljive, tako da se lijepo zarumene. Dodajte usitnjeni češnjak, čili papričicu i crvenu papriku pa promiješajte. Dodajte začinsku mješavinu za stir fry te podlijte sojinim umakom i rižinim octom. Ostavite da se kratko dinsta, oko 2 minute pa podlijte vodom u kojoj se kuhala brokula. Promiješajte i pustite za zakuha.

U manjoj zdjelici pomiješajte gustin i 200 ml hladne vode, tako da dobijete smjesu bez grudica pa smjesu dodajte u wok i promiješajte. Smanjite vatru pa ponovno zakuhajte, povremeno miješajući dok se umak ne reducira i malo ugusti.

Prije no što uklonite s vatre, prema potrebi pojačajte spomenute začine.

Servirajte toplo uz kuhanu rižu.