RECEPTI

Turska kava

Sastojci: 
1 žlica mljevene turske kave
1 šalica vode
1 žličica šećera 

Priprema:

U džezvi za kavu zakuhajte vodu sa šećerom. 
Uklonite s vatre pa umiješajte mljevenu kavu. Promiješajte i vratite na laganu vatru. 

Zagrijavajte tek toliko da se pjena od kave na površini počne dizati. 
Čim se to dogodi, uklonite s vatre i ponovno promiješajte.
Vratite na vatru pa ponovite postupak još jednom. Uklonite s vatre netom prije što kava iskipi.

Nemojte dozvoliti da vam se kava dugo kuha jer može poprimiti okus zagorenosti.

Prije posluživanja ostavite nekoliko minuta da odstoji kako bi se talog od kave slegnuo na dno.

Poslužite u šalicama za tursku kavu (veličine espresso šalice).



Tjestenina s limunom i slanutkom

Sastojci: 
/za 2 porcije

250 g tjestenine 
sol
voda

10 žlica maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
400 g kuhanog slanutka (može procijeđeni iz konzerve)
ribana korica od 2 limuna
prstohvat čili pahuljica
svjeđe cijeđeni sok od 1 većeg limuna
2 grančice svježeg ružmarina (dužine oko 10 cm)
sol i papar prema ukusu
1 šalica ribanog parmezana
1 žlica maslaca


Priprema:

Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi prema uputama s pakiranja. 
Prije cijeđenja odvojite jednu i pol šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala, koju ćete iskoristiti za umak.

Slanutak procijedite i malo zdrobite pomoću drobilice za pire krumpir. 

U većoj tavi pomiješajte maslinovo ulje, čili pahuljice, 2 prepolovljena češnja češnjaka i grančice ružmarina pa kratko popržite, tek toliko da češnjak i ružmarin puste miris. Dodajte jedan usitnjeni češanj, slanutak, naribanu limunovu koricu i limunov sok te posolite i popaprite prema ukusu. 

Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta pa uklonite tavu s vatre i ostavite sa strane da se svi sastojci prožmu. Potom odstranite četiri polovice češnjaka i grančice ružmarina.

U tavu dodajte žlicu maslaca, promiješajte sadržaj da se maslac rastopi pa u tavu ubacite tjesteninu i po njoj posipajte parmezan.

Protresite tavu da se sastojci pomiješaju pa podlijte jednom šalicom vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Vratite tavu na laganu vatru i samo kratko zakuhajte tjesteninu s umakom. Umak treba biti kremast, a ukoliko se tjestenina čini presuhom, dodajte još malo vode. Prema potrebi dodajte još soli i papra.


Servirajte toplo posipano ribanim parmezanom.








Špageti marinara

Sastojci: 

1/4 šalice maslinovog ulja
 6 češnjeva češnjaka

1,5 kg svježe rajčice (šljivar), očišćene od sjemenki i kožice 
ili
1 kg konzerviranih pelata

začini prema ukusu: 
sol
suha papričica u pahuljicama (drobljena)
10 listova svježeg bosiljka, nasjeckanih

300 g tjestenine spaghetti
voda
sol

prema želji: ribani parmezan ili Grana Padano

Priprema:

U većoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje. 
Očistite češnjak i zdrobite ga oštricom noža pa kratko popržite na ulju, oko 2 minute.

Oprezno umiješajte očišćenu rajčicu (ili konzervirane pelate) i podlijte s 250 ml vode. Zakuhajte rajčicu pa je prema ukusu začinite solju i suhim drobljenim papričicama. 

Smanjite vatru pa lagano kuhajte još oko 30 minuta dok se umak ne ugusti. 
Povremeno miješajte i pomoću kuhače usitnjavajte rajčicu. 

Pet minuta prije kraja umiješajte nasjeckani bosiljak. Prema ukusu, dodajte još soli ili papričica.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama s pakiranja pa je procijeđenu umiješajte u pripremljeni marinara umak. 

Poslužite toplo i prema ukusu posipano ribanim parmezanom.






    


Palačinke od crvene leće

Sastojci: 
/za 4 palačinke

1 šalica crvene leće, prethodno dobro oprane te namočene u vodi preko noći
1 žličica soli
1/2 žličice praška za pecivo
1 1/2 žličica brašna od slanutka (ili rižinog brašna)
1 žličica kumina
1 žličica kurkume
1 žličica mljevenog korijandera
1/2 žličice čilija u prahu
opcija: svježi đumbir, komad veličine pola palca
opcija: 1 češanj češnjaka

suncokretovo ulje

Prijedlog za punjenje:
1 zelena tikvica, prepolovljena po dužini i narezana na ploške
začini prema ukusu: garam masala, sol
čvrsti jogurt
nasjeckani sveži list korijandera


Priprema:

Namočenu leću dobro procijedite i isperite.

U blenderu pomiješajte leću, sol, prašak za pecivo, brašno od slanutka, kumin, kurkumu, korijander i čili u prahu te, ako koristite, oguljeni đumbir i češanj češnjaka. Dodajte oko 300 ml vode pa uključite blender i izradite glatku smjesu. Gustoća smjese trebala bi biti gušća od one koju pripremamo za obične palačinke, ali i dalje tekuća. Ukoliko je smjesta pregusta, razrijedite je s još malo vode.
Ostavite sa strane da malo odstoji.

Za to vrijeme na vrućoj tavi s malo ulja naglo popržite narezanu tikvicu, tako da lagano porumeni. 
Uklonite s vatre i začinite prema ukusu s malo soli i garam masale.

Potom dobro zagrijte tavu za palačinke i premažite je s malo ulja. 

Četvrtinu pripremljene smjese iz blendera rasporedite po tavi tako da dobijete nešto deblju palačinku. Pecite oko 3 minute pa je okrenite i pecite na drugoj strani još 2 minute. 
Pazite da ih ne prepečete jer će postati presuhe.

Na još toplu palačinku rasporedite malo pripremljenih tikvica, prema želji dodajte jogurt i posipajte sjeckanim  listom korijandera.





Tajlandski zeleni curry s piletinom

Sastojci:

2 žlice suncokretovog ulja
4 - 6 žličica zelene curry paste
250 ml kokosovog mlijeka
1/2 pileće kocke za juhu
250 ml vode
2 filea pilećih prsa, narezanih na komade veličine zalogaja
1 šalica mladih mahuna 
1/2 šalice mladog graška
opcija: 1 mali patlidžan, narezan na veće kocke (3 cm)
1 žličica ribljeg umaka
3/4 žlice smeđeg šećera
sok od 1/2 limete
opcija: 3 svježa lista limete
nekoliko listića svježeg tajlandskog bosiljka

1 1/2 šalica basmati riže
malo soli 
4 šalice vode

Priprema:

Rižu dobro operite pa je u malo posoljenoj vodi skuhajte prema uputama s pakiranja.

U woku ili dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite zelenu curry pastu.

Dodajte kokosovo vrhnje za kuhanje, žličicu ribljeg umaka i listove limete pa promiješajte sadržaj. 
(Ulje će plutati na površini, to je normalno).

U 250 ml vode rastopite pola kocke za juhu pa dodajte u wok.
Dodajte smeđi šećer  dobro promiješajte.

Potom dodajte piletinu i sve dobro promiješajte.

Kad curry zakuha dodajte povrće (mahune, grašak, patlidžan), smanjite vatru pa kuhajte dok se piletina ne skuha, povrće omekša, a curry malo reducira.

Dodajte sok od pola limete i sve još jednom promiješajte.


Servirajte toplo uz kuhanu basmati rižu i posipano svježim listićima tajlandskog bosiljka.
Ukoliko volite ljući curry, možete dodati i malo nasjeckane svježe čili papričice.




Brzi zobeni popečci

Sastojci:
/za 4 popečka

3/4 šalice mekih zobenih pahuljica
3 žlice grčkog jogurta
1 žlica tekućeg jogurta
1 jaje
1/4 žličice soli

1 žlica suncokretovog ulja


Priprema:

U manjoj zdjelici umutite jaje, dodajte mu sol, zobene pahuljice i jogurt. 
Smjesa treba biti gušća, ali ne i ljepljiva. 
Ukoliko zobene pahuljice upiju previše tekućine, dodajte još malo tekućeg jogurta.

Sve dobro promiješajte u jednoličnu smjesu.

Na tavi zagrijte suncokretovo ulje pa na njemu ispecite popečke tako da s obje strane budu zlatno rumeni. 

Smjesa je dovoljna za četiri popečka.