RECEPTI

Salata od crvenog kupusa, mrkve s brusnicom i orasima

Sastojci:

1 mala glavica crvenog kupusa, narezana na tanke trakice
1/2 šalice naribane mrkve
1/2 šalice majoneze
1/4 šalice sušenih brusnica
1/4 šalice nasjeckanih oraha
1 žlica tekućeg jogurta
1 žlica octa od oraha (može i voćni ocat - od maline, jabučni, vinski)
opcija: 1 žličica šećera



Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte kupus, mrkvu, brusnicu i orahe.
U manjoj zdjeli pomiješajte majonezu, jogurt i ocat. Ako preferirate slatki kupus, dodajte u majonezu i žličicu šećera. Ako ne, izostavite šećer.

Tako pripremljenim dressingom prelijte povrće. 
Sve dobro izmiješajte tako da povrće bude ravnomjerno obloženo dressingom.

Poklopite i stavite u hladnjak da odstoji barem 4 sata.






Hrskavi mediteranski krumpirići

Sastojci:
/za dva serviranja

2 velika mlada krumpira, dobro oprana, neoguljena
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žlica provansalske mješavine začina
sol i  mljeveni crni papar prema ukusu
maslinovo ulje



Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Neoguljeni i dobro oprani mladi krumpir prepolovite po dužini pa svaku polovicu, također po dužini, podijelite na trećine.

U posudi pomiješajte krumpir, maslinovo ulje, provansalski začin, papriku, sol i papar. Dobro protresite kako bi se krumpir sa svih strana ravnomjerno začinio. 

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa po njemu rasporedite krumpir.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta. Potom izvadite lim iz pećnice, okrenite krumpir i vratite u pećnicu da se peče još oko 20 minuta, tj. dok ne omekša i na površini mu se ne stvori rumena i hrskava korica.





Domaći brzi ketchup

Sastojci:
/za oko 400 ml ketchupa

170 g koncentrata rajčice
225 g oguljenih pelata (domaći ili iz kupovni iz konzerve)
25 g svijetlog smeđeg šećera
25 g šećera
80 g jabučnog octa
160 g vode
5 g soli
prstohvat mljevenog crnog papra
prstohvat češnjaka u prahu
prstohvat luka u prahu
prstohvat mljevenog cimeta
prema želji: prstohvat čili pahuljica (za ljući ketchup)


Priprema:

Na srednje jakoj vatri u manjem loncu pomiješajte sve sastojke i miješajući zakuhajte. 

Potom smanjite vatru na najslabije te tako polagano ukuhajte ketchup, i dalje češće miješajući, dok se smjesa ne ugusti.

Ručnim štapnim mikserom izradite ketchup u glatku jednoličnu smjesu.

Ovako pripremljeni ketchup čuvajte u hladnjaku u dobro zatvorenoj staklenci do dva tjedna.

Slatkoća ketchupa, kao i ostali začini, mogu se dodatno podesiti prema ukusu.




Čokoladne palačinke s bananom

Sastojci:

1 šalica glatkog brašna
2 žlice kakaa
1 1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 velika vrlo zrela banana
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice mineralne vode
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica suncokretovog ulja

za ukrašavanje: kriške banane, borovnice, med

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U manjoj zdjeli zdrobite zrelu bananu (što zrelija, to slađa!), umiješajte mineralnu vodu i mlijeko, jaje, ekstrakt vanilije i ulje.

Mokre sastojke dodajte suhim sastojcima i umiješajte u glatku smjesu. Ostavite da odstoji 15 minuta.

Tavu za palačinke četkicom premažite s malo ulja, dobro je zagrijte pa na  njoj pecite malo deblje palačinke promjera oko 15 cm (poput američkih palačinki).  Pecite ih s sa svake strane oko 2 minute. 

Poslužite toplo uz dodatak na kolutiće narezane banane i borovnica te, prema želji, malo meda kao slatki preljev.




Ljetna salata od tjestenine i povrća

Sastojci:
1 srednje velika tikvica
1 paprika babura
1 srednje veliki krastavac
4 mini rajčice grappolo
sol
2 češnja češnjaka (ili 1/2 žličice češnjaka u granulama)
1 žličica nasjeckanog svježeg vlasca 
prstohvat suhog bosiljka 
prstohvat suhih čili papričica u pahuljicama
1/2 žličice suhog origana
papar
50 g feta sira (ili nekog drugog masnijeg slanog sira za salatu)
maslinovo ili suncokretovo ulje
balzamični ocat (bilo koji kvalitetniji aceto balsamico, važno je da je gust i sladak, a ne rijedak i kiseo)

200 g suhe tjestenine (penne, rigatoni, farfalle, fusilli... )
voda
sol


Priprema:

Tikvicu prerežite uzdužno na pola pa svaku polovicu poprečno narežite na 3-4 mm tanke ploškice. 
Krastavac narežite na kockice, a papriku na kvadratiće.
Rajčicu narežite na četvrtine. 

Na malo ulja na naglo kratko popržite tikvicu. Čim počne malo rumeniti dodajte sitno nasjeckani češnjak (ili granule češnjaka), posolite i popaprite prema ukusu te začinite preostalim začinima - bosiljkom, origanom, čili papričicama. 

Dodajte im nasjeckanu papriku i sve promiješajte. Papriku s tikvicama samo kratko termički obradite, tako da pusti miris. Paprika treba ostati hrskava, a ne omekšati. Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

U loncu zakuhajte vodu s malo soli pa u njoj skuhajte tjesteninu al dente.  Kuhanu tjesteninu procijedite i pod mlazom hladne vode dobro ohladite kako bi se prestala kuhati. 

U većoj zdjeli za salatu pomiješajte narezani krastavac, rajčicu, izmrvljeni feta sir, vlasac i začinite balzamičnim octom. Dodajte ohlađene tikvice i papriku te ocijeđenu tjesteninu. Sve dobro promiješajte.
Po potrebi dodatno začinite solju ili octom.

Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku da se dodatno ohladi, a okusi dodatno prožmu.





Salata od krumpira i jaja

Sastojci:

5 krumpira srednje veličine
3 jaja
1 šalica celera, narezanog na kockice
1 srednje veliki krastavac salatar, narezan na kockice
2 žlice majoneze
1 žlica Dijon senfa
1/4 žličice soli
1/8 žličice češnjaka u granulama
1/4 šalice nasjecknog svježeg vlasca
4 rotkvice, narezane na kolutiće (opcija)
mljeveni papar 

    
Priprema:

U slanoj vodi skuhajte krumpir. Procijedite, ohladite pa narežite na kockice.

U međuvremenu, dok se krumpir kuha, u manji lonac stavite jaja pa ih zalijte hladnom vodom. Jaja trebaju biti potpuno potopljena. Lonac stavite na laganu vatru i pustite da voda zavrije. Potom ugasite vatru, poklopite lonac pa ostavite da jaja u vreloj vodi odstoje 10 do 12 minuta. Potom jaja izvadite iz vode, ohladite, ogulite i narežite na kockice.

U većoj zdjeli pomiješajte krumpir, jaja, celer, rotkvicu, vlasac i krastavce pa dodajte majonezu, senf, sol, češnjak u granulama i papar. Još jednom sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak.

Poslužite hladno. 







Zapečena tjestenina sa slatkim kupusom

Sastojci:

500 g suhe tjestenine (koju god preferirate - penne, farfalle, fusilli, rigatoni, parpadelle...)
1 žlica soli
voda


1 srednje velika glavica mladog slatkog kupusa 
1 veliki žuti luk
3 žlice suncokretovog ulja
1/2 žličice soli
2/3 žličice mljevnog papra
2 češnja češnjaka (ili žličica češnjaka u granulama)
1/4 žličice čili pahuljica
prstohvat sjemenki kima (opcija)
1 povrtna kocka za juhu
1 žličica vegete
180 g kiselog vrhnja
1 jaje
60 ml mlijeka


Priprema:

U kipućoj slanoj vodi kuhajte tjesteninu oko trećinu vremena od predviđenog na uputama s pakiranja (tj. ako na uputama piše 10 minuta, kuhajte tjesteninu 3 minute). Prije no što procijedite do pola skuhanu tjesteninu, odvojite oko 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala, a koju ćete kasnije iskoristiti. Potom procijedite tjesteninu i ostavite sa strane.

Kupus narežite na tanke trakice, posolite ga s pola žličice soli i dodajte žličicu papra pa dobro promiješajte.


U dubljoj tavi na suncokretovom ulju popržite sitno nasjeckani luk. Kad luk postane staklast i počne lagano rumeniti, dodajte sitno nasjeckani češnjak, čili pahuljice i sjemenke kima (opcija) i promiješajte. 

Dodajte kupus, promiješajte, poklopite tavu i pustite da se dinsta na laganoj vatri dok se kupus ne opusti. Potom otklopite, pojačajte vatru i kratko dinstajte uz povremeno miješanje. Kad kupus počne lagano rumeniti, podlijte ga s oko pola litre vode, dodajte kocku za juhu i vegetu. Pustite da se smjesa ukuha, a dio vode ispari. 

Zagrijte pećnicu na 200°C.

U većoj posudi (ili loncu u kojem se tjestenina kuhala) pomiješajte ranije procijeđenu tjesteninu i smjesu s kupusom. Dodajte i ranije pripremljenu vodu u kojoj se tjestenina kuhala pa sve zajedno rasporedite na malo nauljeni kalup za pećnicu.

U  manjoj zdjelici pomiješajte jedno kiselo vrhnje, jaje i 60 ml mlijeka. Smjesom zalijte tjesteninu pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 min tj. dok tjestenina ne upije višak tekućine, a površina joj se ne zarumeni.

Poslužite toplo.




Pirjana riža

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
150 g luka
300 g riže dugog zrna
2 žličice povrtne mješavine začina ili 1 povrtna kocka za juhu
500 ml vode
2 češnja češnjaka
1 žličica mljevene kurkume


Priprema:

U dubokoj tavi na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk. Dodajte protisnuti češnjak, kratko popržite da češnjak pusti aromu. Dodajte potom opranu i procijeđenu rižu, promiješajte i pržite dok riža ne postane staklasta.

Posipajte povrtnom mješavinom začina (vegetom), zalijte vodom, promiješajte, posipajte kurkumom pa kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta tj. dok riža ne omekša i ne upije svu vodu.

Poslužite toplo uz sve vrste pečenja, s umacima ili bez umaka.



Zapečena palenta sa slatkim kupusom i mljevenim mesom

Sastojci: 

250 g palente (ne mora biti instant)
sol
voda


200 g mljevenog mesa (puretina, miješano meso, junetina... prema želji)
60 ml suncokretovog ulja
1 veća glavica žutog luka
3 češnja češnjaka
sol (prema ukusu)
1/2 žličice mljevenog crnog papra
prstohvat suhog čilija u pahuljicama
1 srednje velika glavica slatkog kupusa
1 povrtna ili kokošja kocka za juhu
prstohvat sjemenki kima (možete ih prethodno zdrobiti u mužaru, ali ne morate)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. 

Malo gušću palentu skuhajte prema uputama na pakiranju. 

Dno tepsije (promjera 38 cm) premažite s malo ulja pa u nju prebacite kuhanu palentu i ravnomjerno je rasporedite. Pomoću četkice uljem premažite poravnatu površinu palente pa stavite u pećnicu. Pecite s dok se površina palente malo ne zapeče (ne mora porumeniti).

U međuvremenu, u dubljoj tavi zagrijte 60 ml suncokretovog ulja pa na njemu popržite mljeveno meso tako da se zarumeni. Potom mu dodajte sitno nasjecakni luk i dinstajte dok se luk ne zastakli. Dodajte protisnuti češnjak i kratko prodinstajte. Posolite i popaprite, prema ukusu pa dodajte i prstohvat sjemenki kima i čili pahuljica. Promiješajte.

Kupus narežite na uske trakice pa ga dodajte u duboku tavu smjesi s mesom. Poklopite tavu pa dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta,  dok se kupus ne opusti i ne počne lagano rumeniti, povremeno miješajući.

Kad se kupus malo opusti, podlijte smjesu s pola litre vruće vode u kojoj ste prethodno rastopili kocku za juhu. Dobro promiješajte pa otklopljeno kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira za dvije trećine. 

Izvadite palentu iz pećnice pa preko nje ravnomjerno rasporedite smjesu s kupusom. 
Aluminijskom folijom prekrijte površinu tepsije.

Vratite u pećnicu, pojačajte temperaturu na 230°C i pecite s uključenim donjim grillom oko 15 minuta.
Potom uklonite foliju pa pecite još oko 5 minuta, dok se površina kupusa malo ne zarumeni.

Izvadite iz pećnice i poslužite toplo.




Pesto Genovese

Sastojci
50 g listova svježeg talijanskog (genovskog) bosiljka
120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
6 žlica ribanog parmezana (ili Grana Padano)
2 žlice ribanog sira pecorino
2 češnja češnjaka
1 žlica pinjola
prstohvat krupne soli


Priprema:

U mužaru napravite pastu od češnjaka i krupne soli pa im dodajte pinjole i ponovno izradite glatku smjesu.

Postepeno u mužar dodavajte bosiljak pa ga kružnim pokretima batom uz rub mužara sameljite u pire kako bi pustio aromu.

Umiješajte sireve.

Postepeno, malo po malo i uz miješanje, ulijevajte ulje. Pesto treba biti kompaktan, a ne tekući.

Poslužite odmah uz tjesteninu, ribu ili meso.