RECEPTI

Hačapuri - gruzijski "mlinac" punjen krumpirom i mozzarellom

Sastojci:
/za jedan hačapuri

Tijesto:
90 g oštrog brašna
55 g mlijeka
10 g rastopljenog maslaca
prstohvat soli

Punjenje:
1 srednje veliki krumpir
prstohvat soli
1 žličica majoneze
100 g mozzarelle
sol, papar


Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, mlijeko, maslac i malo soli pa kuhačom zamiješajte u kvrgavo tijesto. Potom rukom nastaviti mijesiti tijesto, oko 5 minuta, dok ne postane meko i podatno tj. dok se ne razvije gluten.
Oblikujte kuglicu pa tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 60 minuta.

Ogulite krumpir i skuhajte ga u posoljenoj vodi. 
Zgnječite krumpir u pire, dodajte majonezu majoneze, sol i papar te dobro pomiješajte.

Mozzarellu narežite na tanje ploške. Ako koristite ribanu mozzarellu, preskočite ovaj korak.

Odmoreno tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga razvaljajte u krug promjera oko 22 cm. 

Po sredini razvaljanog tijesta posložite ploške ili posipajte ribanu mozzarellu, tako da punjenje odmaknete od ruba tijesta oko 3 cm. Preko mozzarelle ravnomjerno raporedite pire od krumpira i majoneze.

Postepenim nabiranjem ruba razvaljanog tijesta "u falde" zatvorite tijesto povlačeći rubove prema sredini (kao da pravite veliki wonton).

Malo spljoštite tako zatvoren "paket" i dobro pritisnite sve spojeve, da se ne bi raspalo pri pečenju i punjenje ne bi izašlo van.  Prekrenite tijesto tako da stranu sa spojevima okrenete prema dolje. Valjkom pažljivo razvaljajte tijeto na debljinu oko 1 cm.

Zagrijte tavu i premažite je s malo maslaca ili ulja. Prebacite punjeni hačapuri  na vruću tavu pa na laganoj vatri pecite dok donja strana ne porumeni. 

Četkicom za premazivanje premažite i gornju stranu mlinca s malo maslaca (ulja) pa okrenite mlinac i pecite ga i s druge strane dok ne porumeni.  Kad i druga strana porumeni, još jednom okrenite mlinac i pecite još oko pola minute.

Prebacite pečeni mlinac na dasku za rezanje i narežite na šestine ili osmine. Poslužite toplo. 








Ribollita - toskanska gusta juha od kelja i graha (za drugi dan)

Sastojci:
/ za 4 porcije

3 žlice maslinovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
1 mrkva, narezana na kockice
1 stapka celera, nasjeckana
3 češnja češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
1 srednje veliki krumpir, oguljen i narezan na kocke
sol i papar prema ukusu
1 konzerva (od 400 g) bijelog graha - Canellinni
1/2 konzerve  pelata
1 litra povrtnog temeljca
1 grančica svježeg ružmarina
1 grančica svježeg timijana
500 g toskanskog kelja, narezanog na trakice
150 g blitve, narezane na trakice
4 malo deblje šnite starijeg rustikalnog kruha, tostiranog

Priprema:

U velikom loncu i na srednje jakoj vatri zagrijte dvije žlice zagrijanog maslinovog ulja pa na njemu popržite luk, mrkvu, celer i češnjak. Posolite i popaprite pa, povremeno miješajući, dinstajte dok povrće malo ne omekša - oko 7 minuta. Dodajte grančice timijana i ružmarina i kratko prodinstajte, da bilje pusti aromu. 

Konzervirani grah procijedite i isperite. Trećinu graha odvojite pa od njega napravite pire. Pire dodajte u  lonac s dinstanim povrćem, zajedno s pelatima i povrtnim temeljcem.  Zakuhajte.

Izvadite grančice ružmarina i timijana pa umiješajte narezani kelj i krumpir. Promiješajte pa po potrebi dodatno začinite.   

Ukoliko su stapke vaše pripremljene blitve deblje, narežite ih na kockice pa i njih dodajte. Ako su tanke, ovaj korak preskočite. Ponovno zakuhajte pa smanjite vatru na najmanje, poklopite lonac i kuhajte, povremeno miješajući, oko 60 minuta. 

Kad je kelj skuhan, dodajte listove narezane blitve i preostali grah u zrnu. Promiješajte sadržaj. 

Na površinu  položite šnite tostiranog kruha, jednu pokraj druge pa pustite da ribollita kuha tako još 5 minuta. 

Ugasite vatru, poklopite lonac i ostavite nekoliko sati da odstoji, najbolje preko noći. Tek tada će se sve arome u potpunosti prožeti i sjediniti do punog okusa.

Drugi dan prije posluživanja ponovno na laganoj vatri zakuhajte juhu. Poslužite toplo!

Naziv "ribollita" u prijevodu i znači "ponovno zakuhano"!






Banana kruh

Sastojci: 
(1 šalica = 240 ml)

2 šalice brašna
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/2 žličice cimeta

115 g maslaca ili margarina, omekšalog na sobnoj temperaturi
2/3 šalice smeđeg šećera (npr. Demerara)
2 velika jaja, sobne temperature
1/3 šalice jogurta ili kiselog vrhnja, sobne temperature
1 žličica 
4 zrele banane, natrgane na komadiće ili zdrobljene vilicom

prema želji: 100 g sjeckanih oraha

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C
Kalup za kruh obložite masnim papirom za pečenje.

U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke - brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet.

U zdjeli za miksanje kremasto izmiksajte omekšali maslac i smeđi šećer, oko 2 minute na najvećoj brzini. Smanjite brzinu na srednju jačinu pa umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte i jogurt, ekstrakt vanilije i banane.

Smanjite brzinu na najmanje pa postepeno, žlicu po žlicu, dodajte ranije pripremljenu smjesu suhih sastojaka. Lagano miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju lagano umiješajte i sjeckane orahe.

Smjesu istresite u kalup za kruh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Pecite najprije 30 minuta pa potom aluminijskom folijom lagano prekrijte površinu kruha i nastavite peći još 30 minuta. Kruh je pečen kada u njega zabodete drveni štapić, a on izađe potpuno čist.

Gotov kruh ohladite na žici za hlađenje.

Ako ga čuvate u hladnjaku, banana kruh ostaje svjež i ukusan tjedan dana, a najukusniji je nakon dva dana. 

Ako ga želite zamrznuti, narežite ga prije toga na šnite. U zamrzivaču može ostati i do 4 mjeseca.







Beskvasni kruh (kruh sa sodom bikarbonom)

Sastojci: 
4 1/2 šalice brašna (1 šalica = 240 ml)
1 1/2 žličica soli
2 žličice sode bikarbone
1/4 šalice rastopljenog maslaca (ili maslinovog ulja)
2 žlice meda (ili 2 žlice šećera)
1 1/3 šalice jogurta + 1 žlica za premaz
1/2 šalice vode + 1 žličica za premaz

Za posip prema želji: 
krupne zobene pahuljice, chia sjemenke, krupna morska sol...


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. 

U velikoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno, sol, sodu bikarbonu. 
Dodajte maslac (ili ulje) pa metličastim nastavkom miksera promiješajte smjesu. Smjesa će i dalje biti uglavnom suha i djelomično mrvičasta. 

Zamijenite metličasti nastavak miskera s kukastim nastavkom.

U manjoj posudi pomiješajte jogurt, vodu i med (ili šećer). Neprestano miksajući na laganoj brzini postepeno, u razmacima od 20-ak sekundi dodavajte razrijeđeni jogurt u smjesu s brašnom. 

Tako dobivenu smjesu prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Rukama dodatno zamijesite i oblikujte tijesto u kuglu. Ako je tijesto preljepljivo, posipajte ga s malo brašna.

Kuglu potom malo spljoštite i oblikujte kruh. Neka tijesto bude debljine oko 5 cm
Tijesto potom prebacite na masnim papirom obloženi lim za pečenje.

U manjoj zdjelici pomiješajte žlicu jogurta i žličicu vode. Tom smjesom dobro premažite površinu tijesta.

Oštrim nožem potom po površini napravite dva reza u obliku križa, dubine oko 1 cm. To će omogućiti da se i središnji dio kruha dobro ispreče, a da pritom kruh dodatno ne popuca.

Prema želji, površinu tako pripremljenog tijesta posipajte krupnim zobenim pahuljicama, chia sjemenkama ili krupnom morskom solju (ja koristim sve navedeno). 

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta. Za to vrijeme kruh će lijepo porumeniti. Potom komadom aluminijske folije lagano prekrijte površinu kruha, kako ne bi dodatno tamnio. Nastavite peći još 15 minuta, kako bi se i središnji dio kruha ispekao.

Pečeni kruh izvadite iz pećnice i prije serviranja ostavite pola sata da odstoji i da se opusti.