RECEPTI

Omlet od paprike i sušenih rajčica

Sastojci: 
/za dvije osobe

5 jaja
1 velika paprika (žuta, crvena, zelena)
1/4 glavice ljubičastog luka ili 1/4 žličice luka u granulama
1 češanj češnjaka ili 1/4 žličice češnjaka u granulama
1 žličica vlasca 
6 polovica sušene rajčice 
sol 
papar
2 žlice ulja


Priprema:

U zdjelici kipuće vode potopite sušenu rajčicu i ostavite 5 minuta da odstoji.

U međuvremenu u posebnoj zdjelici umutite jaja, dodajte sol, papar i vlasac. Ukoliko koristite češnjak i luk u granulama, umutite i njih u jaja.

Namočenu rajčicu procijedite i narežite na uske trakice. 
Papriku također narežite na trakice.

Ako koristite svježi luk i češnjak:
Na vrućoj tavi i žlici ulja najprije popržite luk dok se malo ne zarumeni, oko 3 minute. Dodajte usitnjeni češnjak i kratko popržite da pusti  miris.

Ako ne koristite svježi luk i češnjak, preskočite prethodni korak i nastavite sa sljedećim:
Na vrućoj tavi zagrijte 1 žlicu ulja, dodajte rajčicu pa kratko pržite, oko 2 minute. Dodajte i narezanu papriku pa pržite još 5 minuta tj. dok povrće ne počne rumeniti.

Povrće zatim izvadite iz tave i odložite na tanjuriću sa strane.

Vratite tavu na laganu vatru, dodajte ostatak ulja, četkicom ga razmažite po vrućoj tavi pa izlijte smjesu s jajima. Čim se s donje strane počne stvarati tanka korica, na jednu polovicu površine jaja rasporedite ranije pripremljeno povrće. Ostavite tako oko 1 minutu, da se povrće malo poveže s jajima, a potom pomoću spatule polovicom bez povrća preklopite povrće. Ostavite tako preklopljeno da se zapeče još oko 1 minutu.

Omlet prepolovite i poslužite toplo uz šnitu svježe tostiranog domaćeg kruha.




Sarma od puretine i govedine

Sastojci: 
1 glavica kiselog kupusa
300 g mljevene junetine
700 g mljevene puretine
2 režnja češnjaka
150 g riže
sitno sjeckani peršinov list
sol i papar
1 glavica luka, sitno nasjeckana 
1 žličica slatke mljevene paprike
100 g pancete (opcija)
1 jaje 
2 do 3 veća lovorova lista

50 g brašna
malo ulja
malo mljevene crvene paprike
1 žlica pirea od rajčice


Priprema:

Stino nasjeckani luk propirjajte na na tavi s malo ulja. 

Za to vrijeme u većoj posudi pomiješajte dvije vrste mesa i začinite solju i paprom. Umiješajte i opranu rižu pa dodajte malo nasjeckanu pancetu (ovaj korak možete i izostaviti), mljevenu crvenu papriku, jaje i malo peršinovog lista.

Kad je luk na tavi poprimio žućkastu boju, dodajte mu sitno nasjeckani češnjak i popržite ga tek toliko da pusti miris.

Odvojite listove kupusa. Ako su donji dijelovi lista predebeli, stanjite ih nožem, a ako je kupus prekiseo ili preslan, kratko ga isperite pod mlazom vode.

Listove kupusa napunite smjesom i zarolajte u sarmu. 

Savjet: Odstranjene, zadebljale dijelove listova nemojte baciti nego ih dodajte u lonac u kojem ćete kuhati sarmu. Dobro utisnite krajeve kako se sarme tijekom kuhanja ne bi raspale. Veličina sarmi ovisi o veličini lista kupusa. Ako su listovi jako veliki, također ih možete ih nožem obrubiti na željenu veličinu.

Kupus koji ostane kao višak narežite na uske trakice pa polovicu tako dobivenih rezanaca položite na dno lonca za kuhanje sarme. Posložite sarme jednu do druge na dno lonca, a prema potrebi i jedne na druge, u više redova.

Ostatak narezanog kupusa rasporedite preko sarmi.
Dodajte lovorov list i, prema želji, ostatak pancete pa podlijte vodom toliko da prekrije sarme. Lonac poklopite i zakuhajte sarme. 

Kada sarme zavriju, smanjite vatru i kuhajte još oko 120 - 150 minuta. 

Pred kraj kuhanja napravite zapršku. U manjoj tavi na  zagrijano ulje dodajte brašno i uz miješanje ga pržite dok blago ne porumeni. Dodajte slatku mljevenu papriku i dobro promiješajte. Dodajte pire od rajčice, kratko miješajući propržite, pa ulijte malo hladne vode i dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu bez grudica. Nemojte dodavati toplu vodu jer će vam se zaprška odmah zgusnuti. Ostavite smjesu za zapršku još kratko na vatri, stalno miješajući, a čim se počne ugušćivati prelijte je preko sarme. 

Ostavite sarmu da kuha još oko 10 minuta.

Poslužite toplo uz pire od krumpira.

Savjet: Sarma je jelo koje može na hladnom biti i nekoliko dana. Štoviše, vrijeme joj samo poboljšava okus! Kako sarmu najčešće vežemo uz zimu, poklopljen lonac možete ostaviti na balkonu ili terasi. Pripazite samo da je dobro zaštićen, kako vam ulične mačke ne bi nanjušile poslasticu. 

Sarmu možete i zamrznuti i iz zamrzivača vaditi po potrebi.




Pita kruh (flatbread)

Sastojci: 
/za 4 pite promjera 20 cm

2 1/2 šalice bijelog brašna, prosijanog
1/4 šalice integralnog brašna, prosijanog
2 1/4 žličice instant kvasca
1 1/2 žličica soli
1 šalica mlake vode
1/4 šalice jogurta sobne temperature
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice šećera
1 1/2 žlica rastopljenog maslaca (neslanog)
krupna morska sol

Priprema:

Prosijte dvije vrste brašna kroz sito.

U zdjeli  kuhinjskog robota ili velikoj zdjeli za miksanje ručnim mikserom pomješajte oba brašna, kvasac i sol. 

U manjoj zdjelici pomiješajte vodu, jogurt, žlicu ulja i šećer i dobro miješajte dok se šećer ne rastopi.

Uključite mikser na najsporiju brzinu pa uz pomoć nastavka za dizana tijesta polako umiješajte tekuću smjesu u smjesu s brašnom. Miksajte oko 2 minute tj. dok se svo brašno ne umiješa. Povećajte brzinu miksera na srednje jaku brzinu i mijesite tijesto dok ne postane glatko  i elastično i dok se ne počne bez ljepljivih ostataka odvajati od bočnih stjenki posude, oko 8 minuta.

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu plohu i mijesite rukama još oko pola minute, formirajući kuglu.

Prekrijte tako oblikovano tijesto plastičnom folijom (ili ga stavite u čistu zdjelu s poklopcem) i ostavite na toplom da se diže, oko 90 do 120 minuta. Tijesto će se u tom razdoblju poduplati.

Savjet: Ako ne planirate jesti pitu jednu po jednu istom što ih ispečete, već ih planirate servirati sve odjednom, postavite rešetku pećnice na srednju razinu, a pećnicu zagrijte na 90°C. U tako zagrijanoj pećnici ćete održati toplinu pečenih pita, dok druge još pečete.

Odležano tijesto  podijelite na četvrtine. 

Uzmite jednu četvrtinu pa rukama oblikujte jednoličnu kuglicu. Ponovite postupak s ostale tri četvrtine. Oblikovane kuglice ostavite da odstoje još 10 minuta.

Gusenu tavu (tavu od lijevanog željeza)  premažite s malo ulja i dobro je zagrijte na srednje jakoj vatri (potrebno je oko 5 minuta). 

U međuvremenu pomoću valjka za tijesto kuglicu ranije oblikovanog tijesta na lagano pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte u krug promjera oko 20 cm. Pripazite da debljina u svim dijelovima kruščića bude podjednaka.  Po potrebi tijekom valjanja dodatno pobrašnite i radnu plohu i površinu tijesta.

Vilicom izbockajte čitavu površinu tijesta.

Pomoću kuhinjskog papira prebrišite eventualni višak ulja sa zagrijante tave. Na tavi treba biti samo tanak masni film.

Pošpricajte malo vode po površini razvaljanog kruščića pa ga položite na tavu, s pomočenom stranom prema dolje. Potom pošpricajte i gornju stranu kruščića. Poklopite poklopcem i pecite na srednje jakoj vatri dok se kruh ne počne lagano napuhivati, a na donjoj strane se ne počnu pojavljivati rumeni krugovi, oko 2 do 4 minute

Okrenite kruščić, ponovno poklopite tavu, i pecite još 2 - 4 minute
Ako se na kruhu pojave veliki zračni džepovi, pažljivo ih pomoću vilice ili dužeg bambusovog štapića probušite kako bi se ispuhali. Pazite da vas vruća para iz zračnih džepova ne opeče!

Tako pečenu pitu s jedne strane premažite sa žličicom rastopljenog maslaca i prema želji i ukusu posipajte krupnom morskom soli. Poslužite odmah ili  odložite na vatrostalnom tanjuru u ranije zagrijanoj pećnici kako biste ih zadržali toplima dok se ostale pite ne ispeku.








Tortilje od pšeničnog brašna

Sastojci:
/za 12 tortilja promjera 20 cm

370 g brašna
1 1/2 žličica soli
80 g margarina sobne temperature
180 ml tople vode + 2 žlice 
1 žličica suncokretovog ulja


Priprema:

U velikoj posudi za miksanje pomiješajte brašno i sol. Usitnite i dodajte margarin u brašno pa ga odgovarajućim nastavkom miksera  umiješajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu smjese.

Dodajte toplu vodu pa kukastim ili spiralnim nastavkom miksera zamiješajte smjesu dok ne postane kuglasta i jednolična i ne počne se odvajati od stijenki posude.

Prebacite zamiješano tijesto na radnu plohu i još ga rukama mijesite oko pola minute kako bi se formirala glatka jednolična kugla.

Podijelite tijesto na četvrtine pa svaku četvrtinu razdijelite na tri jednaka dijela. 
Svaki komad oblikujte u kuglicu i položite na tanjur.
Prekrijte folijom i stavite u hladnjak na barem 30 minuta, a najviše tri dana.

Tijesto izvadite iz hladnjaka. Jednu po jednu kuglicu pomoću valjka tanko razvaljajte u tortilju promjera 20 cm. Tako razvaljane tortilje slažite jednu na drugu, ali tako da između svake položite komad masnog papira za pečenje nešto većeg od promjera tortilje, kako biste izbjegli da se tijesto slijepi.

Jako zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i pomoću četkice je premažite s malo ulja. Ako u tavi završi previše ulja, obrišite ga pomoću kuhinjskog papira. Na tavi treba biti samo tanki masni film.

Odvojite tortilju od papira za pečenje i položite na vruću tavu. Pecite dok se tijesto ne počne napuhivati, oko 1 minutu. Okrenite tortilju na drugu stranu i pecite još 1 minutu. Kada se tortilja počne rumeniti prebacite je na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom.  Ponovite postupak s ostalim tortiljama. 





Panirana piletina s parmezanom

Sastojci: 
/za 4 porcije

1 žličica maslinovog ulja + malo za premaz lima za pečenje
450 g pilećih prsa (4 filea)
2 bjelanjka
1/2 šalice krušnih mrvica 
1 žlica talijanske mješavine začina
1/2 žličice soli
400 ml pasate (kuhane rajčice)
1/2 žličice suhog bosiljka
1/2 žličice suhog origana
1/2 žličice luka u granulama
1/4 žličice češnjaka u granulama
1/2 šalice ribane mozzarelle, light
2 žlice ribanog parmezana
1 žlica listića svježeg bosiljka



Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Premažite lim za pečenje tankim slojem ulja. 

Pileći file čekićem za meso ili valjkom za tijesto istucite u šnicle. Ponovite sa ostala tri filea.

Pripremite smjesu za paniranje: 

U širem dubokom tanjuru lagano umutite bjelanjke. U drugom tanjuru pomiješajte krušne mrvice, talijansku mješavinu začina i sol. 

Piletinu najprije s obje strane uvaljajte u bjelanjke, a potom u smjesu s mrvicama. Neka bude dobro obložena sa svih strana.

Na srednje jakoj vatri zagrijte veću tavu, dodajte žličicu maslinovog ulja pa kad se i ono zagrije ispecite piletinu. Pecite oko 4 minute sa svake strane, tj. dok meso u sredini više ne bude ružičasto. 

Kuhanu rajčicu (pasatu) pomiješajte sa suhim bosiljkom, origanom, češnjakom i lukom u granulama. 
U pripremljeni lim za pečenje ulijte trećinu tako pripremljene pasate.

Na rajčicu položite piletinu u jednom sloju. Piletinu ravnomjerno zalijte ostatkom umaka od rajčice. Posipajte piletinu mozzarellom i parmezanom. 

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, tj. dok sir ne porumeni. Prije posluživanja posipajte listićima svježeg bosiljka. 

Poslužite toplo uz povrće zapečeno u pećnici (npr. brokulu ili cvjetaču).




Pileći biryani

Sastojci: 
/za 4 porcije

1 žlica suncoketovog ulja
1 žlica maslinovog ulja
450 g otkoštenih pilećih prsa, narezanih na komadiće veličine zalogaja
1 srednje veliki luk, sitno nasjeckan
4 češnja češnjaka
210 g (1 šalica) basmati riže 
1 žličica mljevenog kumina
1/2 žličice mljevene kurkume
1/4 žličice kajenskog papra
1/4 žličice mljevenog kardamoma
1 pileća kocka za juhu rastopljena u 1/2 litre vode
2 lovorova lista
140 g smrznutog graška
4 žlice nemasnog grčkog jogurta
1 žlica nasjeckanog lista korijandera (po želji)



Priprema: 

Na jakoj vatri zagrijte veliku tavu. Na žlici suncokretovog ulja zapecite narezanu piletinu koju ste prije toga posolili prstohvatom soli. Pecite dok meso ne porumeni sa svih strana, povremeno miješajući, oko 4 minute. Kad se zapeče, prebacite piletinu na tanjur i ostavite sa strane.

Vratite tavu na vatru, zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite luk i češnjak, oko 3 minute. Dodajte sirovu rižu, kumin, kurkumu, kajenski papar i kardamom. Dinstajte miješajući oko 1 minutu. Umiješajte pileći temeljac (pileću kocku rastopljenu u 1/2 litre vode) i 2 lovorova lista pa pustite da se zakuha. Poklopite, smanjite vatru na najmanje i kuhajte oko 30 minuta. 

Smrznuti grašak i ranije pripremljenu piletinu umiješajte u rižu, ponovno poklopite i kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri, dok riža ne upije većinu tekućine. 

Poslužite toplo. Prema želji, servirajte s grčkim jogurtom i posipanim listom korijandera.





Ljuta junetina s brokulom

Sastojci:
 za 4 porcije

1 glavica brokule
300 g junećeg buta
2 žlice naribanog đumbiovog korjena
3 režnja češnjaka
2 žličice vinskog ili jabučnog octa
1 žličica umaka od soje
1 žličica Gustina
1/2 žličice soli
2 žlice suncokretovog ulja 
2 žlice Sambal Oeleka (ili 3 žlice Srirarha umaka)
1 manja glavica luka, sitno nasjeckanog



Priprema:

Barem dva sata prije kuhanja ručka stavite meso u marinadu:
Junetinu narežite duž mišićnih vlakana na trake širine oko 5 cm. Svaku traku potom poprijeko narežite na trakice širine oko 1 cm. U srednje velikoj posudi pomiješajte narezanu govedinu, đumbir, češnjak protisnut kroz drobilicu, žličicu vinskog octa, sojin umak, Gustin, 1/4 žličice soli i dobro promiješajte. Dodajte i jednu žličicu ulja.
Poklopite posudu i ostavite na hladom da se marinira.

U vrijeme kuhanja ručka:
U lonac s kipućom vodom stavite glavicu brokule i kuhajte oko 1 minutu ili dok voda ponovno ne zavri.  Ocijedite i ostavite sa strane, ali sačuvajte 1 šalicu vode u kojoj se cvjetača kuhala.

U manjoj zdjelici pomiješajte Sambal Oelek i preostalu žličicu vinskog octa.

Na jakoj vatri dobro zagrijte wok ili dublju tavu. Dodajte jednu žlicu ulja pa na njemu kratko i naglo popržite sjeckani luk, oko 15-ak sekundi. Pogurajte luk na bočnu stranu woka, a u wok po dnu ravnomjerno u jednom sloju rasporedite junetinu. Pecite tako, ne miješajući, dvije minute tj. dok meso ne počne rumeniti. Potom kuhačom vratite luk na dno woka i, neprestano miješajući, pržite ga zajedno s mesom još oko dvije minute tj. dok meso ne porumeni sa svih strana (ne treba biti do kraja pečeno).

Umiješajte preostale 2 žličice ulja, posolite s 1/4 žličicom soli i miješajući pržite još oko 1 minutu.

Na kraju dodajte mješavinu Sambal Oeleka i vinskog octa, promiješajte i uz nastavak miješanja pržite oko jednu minutu. Dodajte brokulu koju ste rastavili na cvjetiće, promiješajte, podlijte sa šalicom vode u kojoj ste skuhali brokulu (oko 240 ml) i  miješajte dok se meso ne skuha do kraja, a umak malo reducira. 

Poslužite uz kuhanu rižu.




Domaći kruh sa sjemenkama

Sastojci:
45 g krupnih zobenih pahuljica
10 g suncokretovih sjemenki (neslanih)
10 g lanenih sjemenki
opcija: 10 g chia sjemenki
410 ml kipuće vode 
8 g suhog kvasca
1 žličica smeđeg šećera (može i tamniji i svjetliji, npr. muscovado ili demerara)
45 g  suncokretova ulja
2 žličice soli
580 g prosijanog oštrog brašna + prema još potrebi, ako tijesto bude previše ljepljivo

Dodatne opcije koje možete dodati u kruh: sjeckani orasi, pekan orasi, neslane bučine sjemenke, suhe grožđice ili brusnice...




Priprema:

Mješavinu sjemenki i zobi u velikoj zdjeli za miksanje prelijte kipućom vodom i ostavite 25 minuta da odstoji tj. da se mješavina malo ohladi. 
Kada se temperatura mješavine spusti ispod 43°C, umiješajte smeđi šećer i kvasac. Ostavite 10 minuta da kvasac odreagira i da se smjesa zapjeni.

Dodajte sol, ulje i prosijano brašno pa ga najmanjom brzinom miksera umiješajte u smjesu. Miješajte oko 5 minuta,  postepeno povećavajući do srednje brzine miksera. Ako se tijesto čini preljepljivim, dodajte malo brašna, žlicu po žlicu, dok se tijesto ne počne odvajati do stijenke posude. Gotovo tijesto bit će meko i teško.

Lagano nauljite stijenke velike posude, a nauljenim rukama oblikujte kuglu od zamiješanog tijesta. Neka tijesto bude obloženo uljem sa svih stana. Položite ga u nauljenu posudu, prekrijte poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite na toplom da se diže 60 minuta, tj. dok mu se volumen ne podupla.  Ja  poklopljenu posudu stavim u pećnicu na 50°C.

Obložite dno kalupa papirom za pečenje.

Kada je tijesto naraslo, pritisnite ga kako biste oslobodili zrak iz njega. Istresite ga na lagano pobrašnjenu površinu pa ga rukama oblikujte u veknu veličine kalupa. 

Položite tijesto u pripremljeni kalup za kruh i nožem plitko po površini zarežite nekoliko poprečnih linija ili jednu dugu uzdužnu. Odložite kruh na toplom da se još jednom digne, oko 20 minuta. Tijesto se treba podići oko 3 cm iznad ruba kalupa.

Zagrijte pećnicu na 200°C, s uključenim donjim grijačem.

Pecite kruh u pećnici oko 35 minuta, na rešetci položenoj bliže donjem dijelu pećnice kako bi se ravnomjerno ispekao.  Ako vam tijekom pečenja površina kruha ipak počne prebrzo tamniti, labavo je prekrijte aluminijskom folijom. 

Da je kruh gotov znat ćete ako zvuči šuplje kada mu kucnete po površini kore. Ako imate kuharski termometar, temperatura u središtu kruha, kada je gotov, treba biti između 90°C i 93°C. 

Pečeni kruh izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. 

Kruh će na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj kutiji ili vrećici ostati svjež dva do tri dana, a u hladnjaku do 10 dana.