RECEPTI

Kolač od lješnjaka i kave

Sastojci: 

3 jaja, sobne temperature
180 g šećera
200 g tostiranih mljevenih lješnjaka
85 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
60 ml vode
5 žličica instant kave (granule)
200 ml ulja (maslinovo, suncokretovo ili pola-pola)

Za natapanje biskvita:
2 žličice instant kave u granulama
60 ml vode

Za šlag:
5 žlica likera od kave
250 ml vrhnja za šlag, prethodno ohlađeno
5 žlica šećera u prahu
20-ak tostiranih lješnjaka, krupno nasjeckanih
20 g naribane tamne čokolade

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C.  Namastite i masnim papirom obložite okrugli kalup za pečenje promjera 22 cm.

Električnim mikserom u većoj zdjeli pjenasto izradite jaja i šećer (oko 10 minuta miksanja).


U posebnoj većoj posudi pomiješajte lješnjake, prosijano brašno i prašak za pecivo.

U zdjelici pomiješajte kavu sa 60 ml vode (1/4 šalice)  tako da se granule rastope. 

Najmanjom brzinom miksera u smjesu s jajima najprije polako umiješajte ulje.

Potom polako i postepeno umiješajte mješavinu s lješnjacima pa nježno umiješajte i kavu.

Dobivenu smjesu presipajte u kalup za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.
Biskvit je gotov kad zabodeni drveni štapić iz tijesta izađe čist.

Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i položite na žičanu rešetku. 
Pomiješajte žličicu instant kave sa 60 ml vode, dobro promiješajte da se granule rastope pa time natopite biskvit i pustite ga da se dobro ohladi.

Prethodno ohlađeno vrhnje, zajedno sa šećerom u prahu, istucite u čvrsti šlag. Ako koristite gotovo slatko vrhnje, nemojte dodavati šećer.
U gotovi šlag polagano i ravnomjerno umiješajte liker od kave i krupno sjeckane tostirane lješnjake. 
Držite na hladnom dok se biskvit ne ohladi u potpunosti.

Šlag ravnomjerno rasporedite po površini hladnog biskvita i posipajte ribanom čokoladom. 
Kolač dodatno možete ukrasiti s malo posipanih sjeckanih tostiranih lješnjaka.








Snježne grude

Recept za snježne grude u svijetu se krije i pod imenom ruski čajni kolačići te meksički svadbeni kolačići.

Sastojci:
(za oko 20 kolačića)

230 g maslaca, sobne temperature 
130 g šećera u prahu 
130 g brašna
1 šalica (240 ml) sitno nasjeckanih oraha (ili lješnjaka, ili pekan oraha, ili badema, ili mješavine orašastih plodova)
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličice soli

200 g šećera u prahu 


Priprema:

U većoj posudi pomiješajte maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa električnim mikserom izradite pjenastu smjesu.

U drugoj posudi pomiješajte prethodno prosijano brašno, orahe i sol pa ih lagano mikserom umiješajte u smjesu s maslacem. 

Od dobivene smjese oblikujte kuglice promjera oko 3 cm i položite ih na masni papir kojim ste obložili lim za pečenje. Lim s oblikovanim kuglicama potom stavite na 30 minuta u zamrzivač, kako bi se dobro ohladile. To će pomoći da kuglice zadrže oblik tijekom pečenja, umjesto da se slegnu.

Pećnicu zagrijte na 175°C. 

Pecite kuglice 12-14 minuta tj. dok se ne počnu blago rumeniti po donjem rubu.
Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoje 3 minute. Tako će se kuglice stegnuti i neće se raspadati dok ih budete valjali u šećeru.

Dok su još vruće, svaku kuglicu dobro uvaljajte u šećer u prahu i položite na žicu za hlađenje kolača.

Kada se potpuno ohlade, još ih jednom dobro uvaljajte u šećer, tako da sa svih strana budu potpuno bijele, baš kao snježne grude. 

Možete poslužiti odmah.




Ranch začinska mješavina

Sastojci:

1 žlica češnjaka u granulama
1 žlica sušenog luka u granulama
2 žlice suhog peršina
2 žličice kopra
1/2 žličice suhog bosiljka
1 žličica mljevenog crnog papra
1 žličica soli

Priprema:

Sve začine pomiješajte i čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi.













Raženo pecivo

Sastojci:
/za 14 pogačica

250 g raženog brašna
250 g oštrog bijelog brašna
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žlica soli
350 ml mlake vode
3 žlice maslinovog ulja 

Za posipanje prema želji: sezam, krupna sol, suncokretove sjemenke, chia sjemenke, mak, lanene sjemenke...


Priprema:

U većoj posudi pomiješajte prosijano raženo i bijelo brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte ulje i vodu. Izradite glatko tijesto pa ga ostavite na toplom mjestu da se diže, pokriveno, 30 minuta.

Odmoreno i podignuto podijelite na 14 jednakih dijelova i od svakog dijela oblikujte kuglicu. Oblikovana peciva ostavite još 10 minuta da odstoje.

Odstajala peciva pomoću kista premažite vodom. Nožem svako pecivo plitko zarežite po sredini pa posipajte željenim posipom (sol, sjemenke). Peciva položite na masni papir na lim za pečenje. Ostavite još pola sata da se dižu.

Peciva pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C.




Salsa (Weight Watchers recept)

Sastojci:
12  cherry rajčica
2 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 jalapeno papričica

- prema ukusu:
list korijandera
sol, papar


Priprema:

Rajčice i mladi luk sitno nasjeckajte pa im dodajte protisnuti češnjak. Jalapeno papričici odrstranite sjemenke pa je sitno nasjeckajte i dodajte smjesi s rajčicom.
Dodajte i sitno nasjeckani korijanderov list, dobro promiješajte pa posolite i popaprite prema ukusu.

Salsu koristite u pripremi specijaliteta meksičke kuhinje, npr. fajitas ili kao niskokalorijski dip za tortilja čips ili krekere.





Marinada za goveđi odrezak (ramp steak)

Sastojci: 
/za dva odreska

1 žličica Dijon senfa
1/2 žličice češnjaka u granulama (ili 1 veliki češanj usitnjenog češnjaka)
1/2 žličice luka u granulama
1 žlica sojinog umaka
1 žlica suncokretovog ulja
1 žlica Worchestershire umaka
1 žlica balzamičnog octa
malo crnog papra


Priprema:





U zdjelici pomiješajte senf, luk i češnjak u granulama. Dodajte sve ostale sastojke.

Meso za mariniranje stavite u ziplock vrećicu pa ga zalijte pripremljenom marinadom. Zatvorite vrećicu tako da iz nje istisnete što više zraka  pa meso dobro istrljajte kako bi ga marinada prekrila sa svih strana.
Ostavite u hladnjaku da se marinira 12 do 24 sata.

Meso izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja kako bi poprimilo sobnu temperaturu. 

Nauljenom četkom premažite ploču grila i jako dobro je zagrijte. 

Kako bi dobili medium rare steak, meso debljine debljine 2 cm pecite  s obje strane 2 minute. Uklonite s vatre kada temperatura u središnjem dijelu dosegne 52°C.

Pečeno meso odložite na topao tanjur, prekrijte folijom i ostavite još 5 minuta da odstoji. 


Za ostale stupnjeve pečenja pročitajte upute u nastavku.




Koktel: Strawberry Daiquiri

Sastojci: 
za 2 koktela

1/2 šalice bijelog ruma
2 žlice sirupa od limete
2 žlice sirupa grenadine
1/4 šalice šećera u prahu
led (oko 2 šalice)
150 g zamrznutih jagoda

dekoracija prema želji: grančica ružmarina, kriška limete, zamrznuta jagoda...


Priprema:
Sve sastojke stavite u električni blender i dobro promiješajte.
Servirajte u ohlađenim čašama i ukrasite željenom dekoracijom.