RECEPTI

Kolač od lješnjaka i kave

Sastojci: 

3 jaja, sobne temperature
180 g šećera
200 g tostiranih mljevenih lješnjaka
85 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
60 ml vode
5 žličica instant kave (granule)
200 ml ulja (maslinovo, suncokretovo ili pola-pola)

Za natapanje biskvita:
2 žličice instant kave u granulama
60 ml vode

Za šlag:
5 žlica likera od kave
250 ml vrhnja za šlag, prethodno ohlađeno
5 žlica šećera u prahu
20-ak tostiranih lješnjaka, krupno nasjeckanih
20 g naribane tamne čokolade

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C.  Namastite i masnim papirom obložite okrugli kalup za pečenje promjera 22 cm.

Električnim mikserom u većoj zdjeli pjenasto izradite jaja i šećer (oko 10 minuta miksanja).


U posebnoj većoj posudi pomiješajte lješnjake, prosijano brašno i prašak za pecivo.

U zdjelici pomiješajte kavu sa 60 ml vode (1/4 šalice)  tako da se granule rastope. 

Najmanjom brzinom miksera u smjesu s jajima najprije polako umiješajte ulje.

Potom polako i postepeno umiješajte mješavinu s lješnjacima pa nježno umiješajte i kavu.

Dobivenu smjesu presipajte u kalup za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.
Biskvit je gotov kad zabodeni drveni štapić iz tijesta izađe čist.

Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i položite na žičanu rešetku. 
Pomiješajte žličicu instant kave sa 60 ml vode, dobro promiješajte da se granule rastope pa time natopite biskvit i pustite ga da se dobro ohladi.

Prethodno ohlađeno vrhnje, zajedno sa šećerom u prahu, istucite u čvrsti šlag. Ako koristite gotovo slatko vrhnje, nemojte dodavati šećer.
U gotovi šlag polagano i ravnomjerno umiješajte liker od kave i krupno sjeckane tostirane lješnjake. 
Držite na hladnom dok se biskvit ne ohladi u potpunosti.

Šlag ravnomjerno rasporedite po površini hladnog biskvita i posipajte ribanom čokoladom. 
Kolač dodatno možete ukrasiti s malo posipanih sjeckanih tostiranih lješnjaka.








Snježne grude

Recept za snježne grude u svijetu se krije i pod imenom ruski čajni kolačići te meksički svadbeni kolačići.

Sastojci:
(za oko 20 kolačića)

230 g maslaca, sobne temperature 
130 g šećera u prahu 
130 g brašna
1 šalica (240 ml) sitno nasjeckanih oraha (ili lješnjaka, ili pekan oraha, ili badema, ili mješavine orašastih plodova)
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličice soli

200 g šećera u prahu 


Priprema:

U većoj posudi pomiješajte maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa električnim mikserom izradite pjenastu smjesu.

U drugoj posudi pomiješajte prethodno prosijano brašno, orahe i sol pa ih lagano mikserom umiješajte u smjesu s maslacem. 

Od dobivene smjese oblikujte kuglice promjera oko 3 cm i položite ih na masni papir kojim ste obložili lim za pečenje. Lim s oblikovanim kuglicama potom stavite na 30 minuta u zamrzivač, kako bi se dobro ohladile. To će pomoći da kuglice zadrže oblik tijekom pečenja, umjesto da se slegnu.

Pećnicu zagrijte na 175°C. 

Pecite kuglice 12-14 minuta tj. dok se ne počnu blago rumeniti po donjem rubu.
Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoje 3 minute. Tako će se kuglice stegnuti i neće se raspadati dok ih budete valjali u šećeru.

Dok su još vruće, svaku kuglicu dobro uvaljajte u šećer u prahu i položite na žicu za hlađenje kolača.

Kada se potpuno ohlade, još ih jednom dobro uvaljajte u šećer, tako da sa svih strana budu potpuno bijele, baš kao snježne grude. 

Možete poslužiti odmah.




Ranch začinska mješavina

Sastojci:

1 žlica češnjaka u granulama
1 žlica sušenog luka u granulama
2 žlice suhog peršina
2 žličice kopra
1/2 žličice suhog bosiljka
1 žličica mljevenog crnog papra
1 žličica soli

Priprema:

Sve začine pomiješajte i čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi.