RECEPTI

Raženo pecivo

Sastojci:
/za 14 pogačica

250 g raženog brašna
250 g oštrog bijelog brašna
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žlica soli
350 ml mlake vode
3 žlice maslinovog ulja 

Za posipanje prema želji: sezam, krupna sol, suncokretove sjemenke, chia sjemenke, mak, lanene sjemenke...


Priprema:

U većoj posudi pomiješajte prosijano raženo i bijelo brašno, suhi kvasac, šećer i sol. Dodajte ulje i vodu. Izradite glatko tijesto pa ga ostavite na toplom mjestu da se diže, pokriveno, 30 minuta.

Odmoreno i podignuto podijelite na 14 jednakih dijelova i od svakog dijela oblikujte kuglicu. Oblikovana peciva ostavite još 10 minuta da odstoje.

Odstajala peciva pomoću kista premažite vodom. Nožem svako pecivo plitko zarežite po sredini pa posipajte željenim posipom (sol, sjemenke). Peciva položite na masni papir na lim za pečenje. Ostavite još pola sata da se dižu.

Peciva pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C.




Salsa (Weight Watchers recept)

Sastojci:
12  cherry rajčica
2 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 jalapeno papričica

- prema ukusu:
list korijandera
sol, papar


Priprema:

Rajčice i mladi luk sitno nasjeckajte pa im dodajte protisnuti češnjak. Jalapeno papričici odrstranite sjemenke pa je sitno nasjeckajte i dodajte smjesi s rajčicom.
Dodajte i sitno nasjeckani korijanderov list, dobro promiješajte pa posolite i popaprite prema ukusu.

Salsu koristite u pripremi specijaliteta meksičke kuhinje, npr. fajitas ili kao niskokalorijski dip za tortilja čips ili krekere.