RECEPTI

Rolada od kokosa

Sastojci:

Tamna smjesa:
250 g mljevenog Petit Beurre keksa
2 žlice nezaslađenog kakaa
120 g šećera u prahu
4 žlice ruma
100 ml toplog mlijeka

Bijela smjesa:
100 g ribanog kokosa
120 g rastopljenog maslaca
100 g šećera u prahu

Dodatni pribor: vrećica za zamrzavanje od 3 litre

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte mljeveni keks, kakao i šećer u prahu. 
U šalici pomiješajte toplo mlijeko i rum pa prelijte preko smjese s keksom. 
Dobro promiješajte tako da se svi sastojci ravnomjerno prožmu i povežu.

U drugoj posudi pomiješajte kokos i šećer u prahu pa prelijte rastopljenim maslacem. Dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na 20 minuta da se smjesa malo stegne. 

Tamnu smjesu prebacite u vrećicu za zamrzavanje (3 litre) i pomoću valjka za tijesto je ravnomjerno izvaljajte tako da dobijete pravilan pravokutnik veličine vrećice. 

Isti postupak ponovite i sa smjesom od kokosa.

Pomoću škara ili noža prerežite jedan uzdužni i jedan poprečni rub jedne vrećice tako da je možete rastvoriti poput knjige. Isto ponovite i s drugom vrećicom.

Na radnu površinu postavite jedan list masnog papira za pečenje. Na njega najprije prebacite tamnu smjesu (prenesite je pomoću vrećice i prebacite naopačke na papir, vrećicu odljepite od smjese). 

Na isti način preko tamne smjese prebacite bijelu smjesu, tako da se rubovi obje smjese poravnaju. 

Pomoću masnog papira po dužoj stranici pravokutnika uredno zarolajte roladu. 

Stavite u hladnjak na barem tri sata da se stegne.




Paprenjaci (mamin recept)

Sastojci: 

1 kg oštrog brašna
180 g masti ili margarina
250 g šećera
500 g mljevenih oraha
3 jaja, sobne temperature
250 g meda
6 svježe mljevenih klinčića
2 žličice mljevenog papra
1 žličica mljevenog cimeta

posip: šećer u prahu (prema želji)

Priprema:

Jaja razdvojite na žumanjke i bjelanjke. 

Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg.
Žumanjke pomiješajte s medom i šećerom i lagano mikserom izradite pjenastu smjesu. Potom postepeno i polagano umiješajte smjesu sa žumanjcima u snijeg.

Mljevene orahe pomiješajte s mljevenim klinčićima, cimetom i paprom pa ih također polako i postepeno umiješajte u smjesu žumanjaka i snijega. 

U posebnoj posudi pomiješajte brašno i na komadiće nasjeckan margarin (ili mast) pa pomoću miksera izradite jednoličnu mrvičastu smjesu. Smjesu postepeno umiješajte u zdjelu sa snijegom i orasima. Tako dobivenu gustu smjesu još dodatno rukom izradite pa je oblikujte u kuglu i omotajte prozirnom folijom. Ostavite na hladnom da odstoji barem jedan puni dan. 

Na dan pečenja pećnicu zagrijete na 220°C

Odstajalo hladno tijesto ravnomjerno razvaljajte na debljinu od oko 4 mm. Kalupima izrežite željene oblike paprenjaka. Ako koristite drveni kalup za utiskivanje reljefnih slika, površinu razvaljanog tijesta lagano pobrašnite prije utiskivanja. Prema potrebi nožićem dodano prijeđite preko rubova paprenjaka kako bi se u potpunosti razdvojili pa ih pomoću tanke spatule premjestite na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Nakon što paprenjake stavite u vruću pećnicu, temperaturu odmah spustite na 170°C

Pecite oko 10-14 minuta (ovisno o pećnici i veličini paprenjaka), tj. dok tijesto blago ne porumeni. 

Pečene paprenjake izvadite iz pećnice pa ostavite nekoliko minuta da odstoje na limu za pečenje. 

Prema želji ih posipajte prosijanim šećerom u prahu, a kada se u potpunosti ohlade, posložite ih u limenu kutiju za kekse. Čuvajte dobro zatvoreno na suhom mjestu.









Medene šape (mamin recept)

Sastojci:

3 šalice* brašna
1 šalica šećera
1 paketić praška za pecivo
1 šalica margarina ili masti (sobne temperature)
1 srednje veliko jaje (sobne temperature)
2 šalice mljevenih oraha
2 žlice meda
1 paketić vanilin šećera

prema želji: 1/2 žličice cimeta (možete izostaviti)

za posip: šećer u prahu


*1 šalica = 240 ml

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte jaje i med pa kratko izmiksajte električnim mikserom. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer, prosijani prašak za pecivo, cimet (ako želite)  i mljevene orahe pa dobro promiješajte.

U drugoj posudi pomiješajte brašno i margarin (mast) pa, također električnim mikserom, izradite mrvičastu jednoličnu smjesu. Brašno s margarinom postepeno dodajte u prvu posudu pa sve dobro zamiješajte kako biste dobili tvrdo jednolično tijesto.

Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odmori pola sata. 

Za to vrijeme pripremite modle za šape. Svaku premažite masnoćom i uvaljajte u brašno. 

Elektirčnu pećnicu zagrijte na 220°C.

Ohlađenom smjesom napunite svaku modlu i položite je na lim za pečenje. Kalupe ne trebate puniti do kraja, ostavite 2-3 mm od ruba te malo utisnite sredinu. Šape u pećnici narasti, a kada bi kalup bio pun, šape bi ga "prerasle" i izašle iz kalupa .

Stavite peći u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na 160°C.

Medene šape su gotove kada tijesto porumeni, nakon 10 - 15 minuta, ovisno o pećnici i veličini korištenih modli. 

Kada su šape gotove, izvadite ih iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da odstoje, dok se kalup malo ne ohladi. Potom šape nožićem lagano izvadite iz kalupa. Dok su još tople, medene šape posipajte prosijanim šećerom u prahu.








Biskvitne kuglice od limuna i naranče

Sastojci:
/za 30-ak kuglica

Za biskvit:
120 g šećera (kristal)
4 velika jaja sobne temperature
prstohvat soli
ribana korica jednog limuna
60 g oštrog brašna
60 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
20 g rastopljenog maslaca

Za aromu:
sok od 1 limuna
sok od 1 naranče
3 velike žlice marmelade od marelice
50 g rastopljenog maslaca

Za preljev:
bijela čokolada
mliječna čokolada
malo ulja

Za posip:
prema želji: kokosove mrvice, šećerne perlice, čokoladne mrvice...




Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Kalup za pečenje (20 x 20 cm) premažite maslacem i pobrašnite.

U većoj posudi pomiješajte jaja, šećer, sol i limunovu koricu pa mikserom na srednje jakoj brzini izradite glatku svijetložutu kremastu smjesu (miksajte oko 12-15 minuta!). 

Brzinu miksera smanjite na najmanju pa postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo.
Na kraju dodajte i maslac pa još jednom dobro promiješajte.

Smjesu za biskvit ravnomjerno istresite u pripremljeni kalup pa stavite peći na 30 minuta u ranije zagrijanu pećnicu.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, izvadite ga iz kalupa, postavite na rešetku za hlađanje i pustite da se u potpunosti ohladi.

Ohlađeni biskvit sitno izmrvite u multipraktiku (ako nemate multipraktik, možete ga i ručno sitno izmrviti). 



U većoj posudi pomiješajte izmrvljeni biskvit, marmeladu, sok od limuna i naranče te rastopljeni maslac. Dobro promiješajte sve sastojke kako biste dobili jednoličnu smjesu.

Od smjese formirajte kuglice promjera oko 2,5 cm. Kuglice posložite na pladanj ili u posudu (mogu ići jedna na drugu) i stavite u zamrzivač na najmanje 30 minuta.

Na vrućoj pari (ili u mikrovalnoj pećnici) u manjoj zdjelici rastopite oko 100 g bijele čokolade. 
Umiješajte malo ulja i dobro promiješajte.

Pomoću vilice, drvenog štapića ili čačkalice uvaljajte dio ohlađenih kuglica, jednu po jednu, u rastopljenu čokoladu i položite ih na masni papir za pečenje. Kuglice, dok je čokolada još topla, posipajte željenim posipom. 

Rastopite tamnu čokoladu na isti način kao što ste to učinili s bijelom čokoladom te ponovite postupak s ostatkom kuglica. 

Gotove kuglice dodatno ohladite u hladnjaku, kako bi se čokolada u potpunosti stegnula.