RECEPTI

Preljevi za deserte: Preljev od malina

Sastojci: 
/za oko 250 ml preljeva

250 g malina
60 g šećera u prahu

Priprema:

Oprane i ocijeđene maline pomiješajte sa šećerom pa štapnim mikserom izradite pire. 
Pire procijedite kroz sitno sito (ili cjediljku za čaj) kako biste odstranili sjemenke.



Preljevi za deserte: Preljev od borovnica

Sastojci:
/ za 300 ml preljeva

200 g borovnica
70 g šećera
40 ml vode


Priprema:

Borovnice dobro operite i proberite.

Polovicu borovnica (100 g) pomiješajte s 40 ml (2 + 3/4 žlice) vode i 70 g šećera pa stavite na vatru da se zagrijava. Nakon što smjesa zakuha, pomoću štapnog miksera  od  tako termički obrađenih borovica napravite pire pa smjesu ponovno vratite na laganu vatru i pustite da još jednom zavrije. 

Uklonite s vatre, umiješajte ostatak (100 g) borovnica, promiješajte i ostavite da se voćni umak ohladi.




Preljevi za deserte: Preljev od jagoda

Sastojci: 
/ za 4 porcije

150 g jagoda
50 g šećera u prahu
sok od 1/4 limuna


Priprema:

Operite i očistite jagode i dobro ih ocijedite. 
Pomiješajte ih sa šećerom u prahu i limunovim sokom pa pomoću štapnog miksera izradite u pire.



Preljevi za deserte: Pire od jabuke

Sastojci
/za 6-8 porcija

350 g jabuka (npr. Jonagold, Elstar)
1/4 šalice (60 ml) vode
sok od 1 limuna
80 g šećera
1 manji štapić cimeta

po želji: Calvados (brandy od jabuke) za dodatnu alkoholnu notu


Priprema:

Oprane, oguljene i očišćene jabuke narežite na četvrtine. 
Dio oguljenih kora od jabuke sačuvajte!

U manjem lončiću pomiješajte vodu sa sokom od limuna, dodajte šećer, štapić cimeta i sačuvanu koru od jabuke. (Kora od jabuke preljevu će dati intenzivniji okus.) 
Stavite na vatru i pustite da zakuha. 

Kada smjesa zavri, izvadite kore od jabuke, a dodajte kriške jabuke pa kuhajte dok jabuke ne omekšaju. 

Kada su jabuke omekšale, izvadite štapić cimeta, a ostatak smjese izradite u pire pomoću štapnog miksera.

Kada se pire ohladi, prema želji možete mu dodati malo Calvadosa.



Keksići od kave i oraha

Sastojci:

100 g maslaca (sobne temperature)
70 g šećera u prahu
1 manje jaje
110 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žličice instant espresso kave
40 g sitno sjeckanih oraha

prema želji: dodatni sjeckani orasi za uvaljati kekse prije pečenja


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer pa ih kremasto izradite mikserom. 
U drugu posudu prosijte brašno, zajedno s praškom za pecivo.
Smjesi maslaca i šećera dodajte umućeno jaje pa postepeno, miješajući mikserom, dodavajte brašno s pecilnim praškom.

Na kraju dodajte espresso kavu i orahe pa zamiješajte jednoliku smjesu.

Pećnicu zagrijte na 180°C (konvekcijsku pećnicu na 160°C, plinsku pećnicu na 3), a lim za pečenje obložite masnim papirom.

Žlicom zagrabite malo smjese, oblikujte kuglicu pa je malo spljoštite. Prema želji, tako oblikovan keksić uvaljajte u sjeckane orahe pa ga položite na masni papir. Ponovite postupak s ostatkom tijesta. Između keksića ostavite veći razmak kako se ne bi spojili tijekom pečenja.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Pečeni keksi trebaju samo malo porumeniti po rubu.

Izvadite iz pećnice i ostavite tako nekoliko minuta da se ohlade i stvrdnu. Potom ih prebacite na žicu za hlađenje, kako bi se ohladili u potpunosti.