RECEPTI

Domaći fini slanci (kao iz pekare)

Sastojci:

Tijesto:
250 ml toplog mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica suhog kvasca
50 ml ulja
1 žličica soli
1 žlica tekućeg jogurta
1/2 žličice praška za pecivo
350 g oštrog brašna

Slani preljev:
1 žličica soli
2 žličice brašna
6 žličica vode

Priprema:

U većoj zdjeli redom pomiješajte sastojke za tijesto: mlijeko, šećer, suhi kvasac, ulje, sol, jogurt, prašak za pecivo i brašno. Električnim mikserom izradite glatko tijesto pa ga ostavite pokrivenog na toplom da odstoji i da se diže 30 minuta.

Odmoreno i podignuto tijesto izvadite iz zdjele pa ga na malo nauljenoj radnoj površini razrežite na devet jednakih dijelova. Svaki dio nauljenim rukama zavrtite u lopticu i ostavite još 10 minuta da odstoji.

Potom jednu po jednu lopticu prstima nježno utiskujte i blago razvlačite na dužinu od oko 20-ak centimetara i širinu oko 5 centimetara. Tako razvučeno tijesto zarolajte po dužoj strani u prutić pa ga još rukama razvaljajte na željenu dužinu slanca (obično dužinu lima za pečenje, oko 40-ak centimetara). Tako dobivene slance rasporedite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Pustite da odstoji još 20 minuta.

Pećnicu zagrijte na 200°C.
Prije stavljanja u pećnicu, slance pomoću kista premažite običnom vodom.
Stavite ih u pećnicu i pecite 10 minuta.

U međuvremenu pripremite preljev za slance tako da u manjoj zdjelici pomiješate sol, brašno i vodu.

Nakon što su slanci bili u pećnici 10 minuta, izvadite ih iz pećnice, a temperaturu u pećnici povisite na 230°C.

Pripremljenim preljevom pomoću žličice poprijeko poškropite slance pa ih vratite u pećnicu i pecite na 230°C još 10 minuta.

Pečene i još uvijek vruće slance pomoću četkice premažite s malo ulja.







Originalni recept za ove slance potražite na: https://sasina-kuhinja.com/ 



Paratha (indijski lisnati tanki kruščić)

Sastojci:
za 4 parathe:
2 šalice brašna
1 šalica tople vode
1 1/2 žlica suncokretovog ulja
1 žličica soli
ghee (pročišćeni indisjki maslac) ili suncokretovo ulje za premazivanje
brašno za posipanje


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i 1 žlicu ulja.
Ručnim mikserom, uz postepeno dodavanje vode, zamijesite glatko tijesto. Dobivenu smjesu  oblikujte u kuglu, površinu kugle premažite s 1/4 žlice ulja pa ostavite u pokrivenoj posudi barem 30 minuta da odstoji.

Odmoreno tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u kuglicu pa ostavite još 10-ak minuta pokriveno da odstoji.

Svaku kuglicu zatim tanko kružno razvaljajte.

Površinu tako razvaljanjog tijesta četkicom premažite rastopljenim gheejem / uljem i blago pobrašnite. Potom od centra kruga nožem zarežite ravnu crtu do ruba kruga tako da izrezana linija čini radijus kruga. Tijesto zatim počnite rolati prema van, od jednog zarezanog ruba ukrug do drugog, tako da na kraju  dobijete oblik stošca. Baza stošca, kada je pogledate, izgledat će kao spirala. Ponovite to i s ostala tri pripremljena kruga.
(Masnoća i brašno kojima ste tijesto premazali prije zamotavanja osigurat će karakterističnu lisnatost parathe.)

Dobiveni stožac potom postavite uspravno (bazom dolje) pa rukom pritisnite vrh stošca tako da ga spljoštite. Pomoću valjka oblikujte tanku parathu.
Ponovite to i s ostala tri stošca.

Površinu svakog kruščića premažite s još malo gheeja / ulja.

Dobro zagrijte  tavu na kojoj planirate peći parathe.
Kruščić na tavu stavite nauljenom stranom prema dolje, a potom četkicom s malo ulja premažite i gornju stranu parathe.

Pecite kratko na vrlo vrućoj tavi dok se donja strana dobro ne zapeče, okrenite parathu i još kratko pecite s druge strane.

Po želji pečene parathe možete dodatno posoliti.

Paratha je najbolja kada je poslužena topla.





Teriyaki piletina

Sastojci:
1/2 kg pilećih prsa, narezanih na komadiće veličine zalogaja
2 žlice ulja
1-2 žlice bijelog vinskog octa

Teriyaki umak:
1 šalica vode
5 žlica smeđeg šećera
1/4 šalice sojinog umaka
1 žlica meda
1 veliki češanj češnjaka, protisnut
1/2 žličice đumbira u prahu
2 žlice kukuruznog škroba (Gustin)
1/4 šalice hladne vode


Priprema:

U malom loncu pomiješajte 1 šalicu vode, smeđi šećer, sojin umak, med, češnjak i đumbir pa stavite na laganu vatru i pustite da se zagrije.

U posebnoj zdjelici pomiješajte 1/4 vode s kukuruznim škrobom te promiješajte tako da dobijete smjesu bez grudica. Rastopljeni škrob potom dolijte u lonac na vatri i miješajte dok umak ne postigne željenu gustoću. Ako umak postane pregust, razrijedite ga s malo vode.

U dubljoj tavi zagrijte 2 žlice ulja pa na njemu na naglo popržite piletinu tako da se zarumeni sa svih strana. Dodajte vinski ocat, promiješajte, stišajte vatru i ostavite da dio tekućine ispari. Podlijte ranije pripremljenim  teriyakijem, promiješajte i još kratko glazirajte na laganoj vatri dok se svi okusi ne prožmu.


Poslužite uz kuhanu rižu ili neki drugi prilog.