RECEPTI

Klasični spaghetti u umaku od rajčice (Jamie Oliver)

Sastojci:

1 veća vezica svježeg bosiljka
1 srednje veliki luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta
1 kg zrelih rajčica / ili 800 g konzerviranih pelata
maslinovo ulje
1 žlica balzamičnog octa (ili crvenog vinskog octa)
480 g suhih spaghetta
15 g ribanog parmezana


Priprema:

Listove bosiljka grubo nasjeckajte, a stabljike sitnije.

Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu  1 žlicom maslinovog ulja pa na njemu popržite sitno nasjeckani luk oko jednu minutu. Dodajte češnjak i stabljike bosiljka i pržite 2-3 minute pa umiješajte pelate i ocat. Posolite i popaprite pa kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući.

Umiješajte listove bosiljka, smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne ugusti. Po želji, smjesu štapnim mikserom izradite u glatki umak.

U međuvremenu, u velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli. Skuhajte tjesteninu al dente, prema uputama s pakiranja.

Kad je tjestenina gotova, procijedite je, ali tako da sačuvate oko 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.

Tjesteninu umiješajte u pripremljeni umak od rajčice i po potrebi dodajte vode u kojoj se tjestenina kuhala.

Poslužite toplo s naribanim parmezanom i svježim mladim listićima bosiljka.





Pečeno pile s limunom i ružmarinom (Jamie Oliver)

Sastojci:

1 cijelo domaće pile (oko 2 kg)
sol
svježe mljeveni papar
1 kg krumpira, oguljenog i narezanog na 4 cm velike komade
1 veliki limun, neprskani
1 cjeli češnjak, razdvojen na češnjeve i očišćen
1 manja vezica  svježeg timijana, u grančicama
maslinovo ulje
1 manja vezica svježeg ružmarina, odvojiti listiće


Priprema:

Večer prije pile dobro natrljajte solju i paprom, prekrijte ga folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.

Električnu pećnicu zagrijte na 190°C

U većem loncu zakuhajte vodu i posolite je s pola žlice soli.

U kipuću vodu stavite očišćeni, oprani i narezani krumpir, zajedno s cijelim limunom i češnjevima češnjaka. Kuhajte 12 minuta. Kuhani krumpir izvadite na cjediljku i ostavite jednu minutu na zrak da se malo prosuši.

Prosušeni krumpir istresite na veću tavu pa ga tavu nekoliko puta protresite tako da površina krumpira postane pomalo "čupava". Zbog toga će tijekom pečenja u pećnici krumpir biti hrskaviji.

Površinu još uvijek vrućeg limuna izbockajte čačkalicom.

Pile izvadite iz pećnice i lagano ga utapkajte papirnatim ubrusom. Polijte po njemu malo maslinovog ulja pa ga rukama utrljajte po cijeloj površini. Unutrašnjost pileta napunite skuhanim češnjakom, grančicama timijana i ružmarinom pa na kraju umetnite i cijeli, ranije izbockani limun. Stavite pile na lim za pečenje i pecite u ranije zagrijanoj pećnici 45 minuta.

Izvadite pile iz pećnice i premjestite ga na tanjur. U masnoću koju je pile ispustilo na lim za pečenje ubacite kuhani krumpir i dobro sve promiješajte kako bi se krumpir obložio masnoćom. U sredini lima oslobodite prostor tako da možete vratiti pile pa sve zajedno vratite u pećnicu na još 45 minuta tj. dok pile i krumpiri ne poprime zlatnorumenu boju. Pile je gotovo kada se meso nadbatka može vrlo lako odvojiti od kosti.




Muffini s kruškom i lješnjacima

Sastojci:

/ za 12 velikih muffina

3/4 šalice valjane zobene kaše
1 šalica višenamjenskog brašna
1/2 šalice glatkog brašna
2 1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice mljevenog kardamoma
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 žličice mljevenog cimeta
3/4 žličice soli
2-3 tvrđe kruške
2/3 šalice smeđeg šećera (demerara, a može i muscovado)
85 g rastopljenog maslaca
1 šalica mlaćenice (buttermilk)
2 jaja, izmućena
1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
1 vrhom puna šalica tostiranih sitno sjeckanih lješnjaka


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Suhe sastojke - zobenu kašu, brašno, prašak za pecivo, kardamom, muškatni oraščić, cimet i sol - pomiješajte u posudi.

Kruške očistite od sjemenki i naribajte ih na krupnom ribežu ili narežite na sitne kockice.

U drugoj posudi pomiješajte šećer i rastopljeni maslac pa pjenjačom dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte i mlaćenicu, jaja, vanilijin ekstrakt pa dodajte kruške.

Mokrim sastojcima postepeno dodajte suhe sasatojke iz prve posude i lagano miješajte dok se smjesa ne ujednači.

Polovinu pripremljenih lješnjaka također umiješajte u smjesu.

Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama. Punite košarice gotovo do vrha. Preostale lješnjake posipajte po površini muffina.

Stavite muffine u vruću pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 190°C.
Pecite dok ne porumene,  oko 25 do 27 minuta.
Nakon što ih izvadite iz pećnice, a prije vađenja iz kalupa, ostavite muffine da odleže još oko 10 minuta.

Čuvajte ih u zatvorenoj limenoj kutiji najviše do tri dana.



Tijesto za empanade (osnovni recept)

Sastojci:

360 g oštrog brašna
1/3 žličice soli
170 g maslaca (neslanog)
1 jaje
100 do 120 ml vode ili mlijeka (prema potrebi tijesta)


Priprema:

U multipraktiku pomiješajte brašno i sol, dodajte maslac pa nekoliko puta propulsirajte mješalicu. Dodajte jaje i postepeno dolijevajte vodu / mlijeko, stalno miješajući, sve dok se ne stvori gruda tijesta.

Prebacite tijesto na radnu površinu pa ga još ručno izradite u glatku, čvrstu masu. Po potrebi dodavajte još vode / mlijeka.

Podijelite tijesto na dva dijela, svaki zaoblite pa spljoštite u oblik diska.  Omotajte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko pola sata.

Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte pa okruglim kalupom promjera 15-18 cm izrežite krugove za empanade.


Ovako pripremljeno svježe tijesto može se u hladnjaku čuvati do 2 dana.
Također, možete ga i zamrznuti tako da izrezane krugove poslažete jedan na drugi, a između svakog stavite komad papira za pečenje.

Oblikovanje empanada:

Oko jednu punu žlicu pripremljenog punjenja za empanade stavite u sredinu svakog kruga (količina punjenja će varirati, ovisno o promjeru kalupa s kojim se rezali tijesto). U svakom slučaju, nemojte tijesto pretrpati punjenjem jer ćete ga teško moći zatvoriti.

Kako biste zatvorili empanade, presavinite krugove napola tako da punjenje bude u potpunosti preklopljeno. Rubove potom utisnite prstima ili vilicom, kako biste ih potpuno zatvorili. Ako imate poteškoća sa zatvaranjem, možete četkicom omočenom u bjelanjak premazati rubove kako bi se lakše zalijepili. Također, utisnute rubove možete i malo zarolati prema unutra kako bi se još bolje zatvorili, a i empanade će izgledati privlačnije.

Tako pripremljene empanade vratite u hladnjak na još oko 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Posložite empanade na lim za pečenje obložen masnim papirom. Prije pečenja, empanade pomoću četkice premažite umućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici od 18 do 20 minuta (ovisno o veličini empanada), tj. dok se dobro ne zarumene.



Marinirano povrće s roštilja

Sastojci:

2 srednje velike tikvice, narezane na ploške debljine oko pola centimetra
1 veća paprika, narezana na 3 cm velike komade
150 g šampinjona narezanih na polovice (ako su sitniji, mogu ostati cijeli)
1 velika rajčica, narezana na pola centimetra široke ploške
1 srednje veliki luk, narezan na 3 cm velike komade
1 češanj češnjaka, zdrobljen
50 ml maslinovog ulja
50 ml sojinog umaka
50 ml limunovog soka


Priprema:

Sve povrće pomiješajte u većoj zdjeli pa preko njega prelijte mješavinu maslinovog ulja, sojinog umaka i limunovog soka.  Dobro promiješajte i ostavite da se marinira oko 30 minuta.
Dobro zagrijte kamenu ploču roštilja, na oko 200°C (može i grill tava) pa na njemu pecite povrće dok se ne zarumeni i malo ne omekša, oko 15 minuta, povremeno miješajući.



Marinada Jamaican Jerk (za meso, morske plodove i većinu povrća)

Sastojci:

1 srednje veliki luk
1/2 šalice listova mladog luka
1 ljuta papričica
3 žlice sojinog umaka
1 žlica suncokretovog ulja
1 žlica jabučnog octa (ili bijelog octa)
2 žličice listića svježeg timijana
2 žličice šećera
1 žličica soli
1 žličica mljevenog pimenta
1 žličica mljevenog crnog papra
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 žličice mljevenog cimeta
po želji: malo ljutog umaka (npr. Tabasco)


Priprema:

Sve sastojke dobro izradite u blenderu dok ne dobijete glatku masu.

Mariniranje:
piletina - barem 2 sata
svinjetina - 3 do 8 sati
junetina - 3 do 8 sati
riba i morski plodovi - do 30 min
korjenasto povrće i krumpir - 30 min do 8 sati
polutvrdo povrće (grašak, šparoge, paprike, tikvice...) - 30 min do 3 sata
meko povrće (brokula, rajčica, špinat, blitva...) - do 10 minuta

Marinadu u hladnjaku možete čuvati do 7 dana.


Jednostavna pita od limuna

Sastojci:

Kora:
1 1/2 šalica mljevenih graham krekera
6 žlica rastopljenog maslaca
60 g šećera

Krema:
800 ml (2 velike konzerve) kondenziranog mlijeka
3 žumanjka
160 ml limunovog soka (2/3 šalice)
prstohvat soli

Šlag:
240 ml slatkog vrhnja
30 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Kalup za pečenje pite dobro premažite maslacem i pobrašnite površinu.

Kora: Pomiješajte mljevene krekere, maslac i šećer pa smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa. Pecite u pećnici 8 minuta.

Krema: U većoj posudi pomiješajte kondenzirano mlijeko, žumanjke, limunov sok i sol. Tucite kremu električnom mješalicom oko 5 minuta na srednjoj jačini. Isipajte kremu u kalup s pečenom korom pa vratite u pećnicu na istu temperaturu i pecite 10 minuta. Na povšini kreme trebaju se početi pojavljivati mjehirići. Ako kora pred kraj počne jače rumeniti, zašitite je aluminijskom folijom.

Pečeni kolač ohladite pa stavite u hladnjak na dva sata.

Šlag: Električnom mješalicom istucite vrhnje, šećer i ekstrakt vanilije u čvrsti šlag. Šlag rasporedite površini kreme ohlađene pite.


* Graham krekere možete zamijeniti i digestive keksima.

Galette sa šljivama Jacquesa Pepina

Sastojci:

Tijesto:
180 g glatkog brašna
170 g maslaca
1/4 žličice soli
1/3 šalice vrlo hladne vode (80 ml)

Punjenje:
50 g + 60 g šećera
3 žlice mljevenih badema
3 žlice brašna
1 kg krupnih šljiva iste ili različitih sorti, očišćenih od koštica i razrezanih na četvrtine
3 žlice neslanog maslaca, u komadićima
6 žlica kvalitetnog džema od šljive, marelice ili maline (protisnutog kroz cjedilo u slučaju da ima sjemenke)
1 žličica smeđeg šećera (demerara ili turbinado)



Priprema:

Tijesto:
U multipraktiku vrlo kratko (na svega 10-ak sekundi) promiješajte brašno, maslac i sol. Maslac bi nakon procesa trebao još uvijek biti  djelomično u komadićima. Dodajte ledenu vodu pa nastavite miješati u multipraktiku još 5-10 sekundi tj. dok se ne oformi jedinstvena smjesa. Maslac bi još trebao biti vidljiv.

Izvadite tijesto iz multipraktika te ručno od njega napravite kuglu pa je spljoštite na debljinu od oko 3 cm. Tako dobiveni "disk" umotajte u plastičnu foliju pa ga ohladite u hladnjaku, oko pola sata.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Između dva papira za pečenje razvaljajte tijesto na debljinu oko 3 - 5 mm. Razvaljano tijesto zajedno s papirnatom podlogom, prebacite na lim za pečenje.


Punjenje:
U posudi pomiješajte 50 g šećera s mljevenim bademima i brašnom pa mješavinu ravnomjerno rasporedite po površini tijesta, ostavljajući sa svih strana oko 4 cm od ruba neposipanim. Raporedite šljive na posipanu površinu pa na njih iskidajte komadiće maslaca. Posipajte šljive preostalim šećerom (60 g).

Rubove tijesta bez nadjeva presavijte prema unutra tako da njima preklopite šljive i tako obrubite kolač. Ako je tijesto prehladno, pričekajte da se malo zagrije kako biste izbjegli pukotine tijekom savijanja. Obrub potom ravnomjerno posipajte smeđim šećerom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta, tj. dok šljive potpuno ne omekšaju, a kora se zarumeni.

Voće na pečenom kolaču ravnomjerno premažite džemom.

Prije serviranja ohladite kolač na sobnoj temperaturi.