RECEPTI

Koktel Goldwyn Follies

Goldwyn Follies je stari naziv za koktel od gina i crnog čaja.

Sastojci:

1 1/2 dio džina
1/2 dijela šećernog sirupa od cimeta
1 dio soka od jabuke
1 dio soka od brusnice
1 dio crnog čaja, nezaslađenog i ohlađenog



Priprema:

Svi sastojci za koktel prije miješanja trebaju biti dobro ohlađeni.

Pomiješajte sve sastojke u shakeru koji ste prije toga napunili kockama leda. Procijedite i servirajte u čašama za koktel uz kocku leda i / ili koricu limete.

Napomena:
Za jedan koktel:
1 dio = 30 ml.



Aromatični pak choi s gljivama

Sastojci:
2 glavice kineske raštike (pak choi)
250 g smeđih šampinjona
1 žlica umaka od soje
1 žlica balzamičnog octa
1 ljutika, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, protisnuta
sol, papar


Opcija uz pak choi:
1 šalica riže
1 žličica ulja
papar, sol
malo čili pahuljica
voda za podlijevanje


Priprema:

Sve sastojke pripremite prije samog početka termičke obrade. Kineskoj raštici odrežite donji zadebljani dio. Stapku listova (bijeli dio) narežite na manje komade. Zeleni dio listova narežite na trakice. Šampinjone narežite na ploške.

U loncu debljeg dna zagrijte malo ulja pa na njemu popržite suhu rižu. Popaprite i posolite pa dodajte malo čili pahuljica. Kada riža blago porumeni podijte je s čašom hladne vode i ostavite da kuha, povremeno miješajući i dolijevajući vodu dok god ne bude gotova.

U međuvremenu, woku ili u dubljoj teflonskoj tavi dobro zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak. Dodajte gljive, popaprite i protresite pa pustite da se kratko poprže, najviše 1 minutu. Nemojte još dodavati sol kako gljive ne bi pustile vodu i kako ne bi došlo do kuhanja umjesto prženja.

Opuštene i blago porumenjene gljive istresite na tanjur i ostavite sa strane, a wok vratite na vatru.

Dodajte malo ulja pa na njemu kratko popržite stapke kineske raštike (bijeli dio), toliko da se opuste. Pak choi je meka zeljanica tako da mu neće trebati puno vremena. Dodajte im sojin umak i balzamični ocat, promiješajte i još kratko prodinstajte.

Omekšalim stapkama dodajte zelene dijelove lista pak choi i kratko ih obradite, da se i oni opuste.

U tavu s kupusom potom dodajte ranije pripremljene gljive, sve promiješajte i po potrebi dosolite i/ili dopaprite.

Čim sadržaj u tavi ponovno dođe do vrenja, ugasite vatru.

Poslužite odmah samostalno ili uz kuhanu rižu.




Pileći zabatak iz pećnice

Sastojci:

450 g (6 kom) pilećih zabataka bez kosti
sol, papar
1 žličica maslinovog ulja

Za marinadu:
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica Dijon senfa
1 žlica baluzamičnog octa (Aceto Balsamico)
1 žličica smeđeg šećera (Muscovado)
4 češnja češnjaka, protisnuta
malo čili papričica u pahuljicama

Priprema:

Zabatke posolite i popaprite, posipajte s malo maslinova ulja pa promiješajte.

U manjoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za marinadu - maslinovo ulje, Dijon senf, Aceto Balsamico, smeđi šećer, češnjak i pahuljice čilija, pa smjesom prelijte zabatke. Sve promiješajte tako da meso bude obloženo marinadom sa svih strana.

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Poslažite meso u manji lim za pečenje (može i vatrostalna posuda) pa precite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 do 25 minuta.

Izvadite ga potom iz pećnice pa lim prekrijte aluminijskom folijom. Ostavite meso tako prekriveno 10 minuta da odstoji.

Poslužite toplo, npr. uz neku salatu (npr. miješanu salatu od rukole, rotkvice, cherry rajčica) ili pečene krumpiriće, mlince...





10 ideja za zdravi doručak sa zobenim pahuljicama

Evo nekoliko verzija brzih i zdravih doručaka sa zobenim pahuljicama.



1. Banana, maline, kokos:

2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
pola banane
1/4 šalice zaleđenih malina
suhi kokos u listićima
1 dl tekućeg jogurta

Maline rastopite u mikrovalnoj pećnici. Bananu narežite na manje komade i dodajte vrućim malinama. Dodajte i zobene pahuljice i  kokos i sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


2. Banane, borovnice:

2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
3 žlice corn flakesa
pola banane
1/4 šalice zaleđenih borovnica
1 dl tekućeg jogurta

Borovnice rastopite u mikrovalnoj pećnici. Bananu narežite na manje komade i dodajte vrućim borovnicama. Dodajte zobene pahuljice i corn flakes pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


3. Mango i banana:

2 žlice zoenih pahuljica, fino mljevenih
1 zreli mango
pola banane
1 dl tekućeg jogurta

Mango ogulite i narežite na kockice. U zdjelici pomiješajte mango s nasjeckanom bananom i zobenim pahuljicama pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


4. Suho  i orašasto voće:

3 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
1 žlica zlatnih grožđica (sultana) ili suhih brusnica
2 suhe marelice
5 jezgri badema (tostiranih)
5 jezgri lješnjaka (tostiranih)
5 polovica jezgri oraha (tostiranih)
2 dl tekućeg jogurta

Marelice narežite na manje komadiće. Bademe, orahe i lješnjake ugrubo zdrobite u mužaru. U zdjelici pomiješajte sve navedene suhe sastojke pa ih prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


5. Marelice i banane:

5 zamrznutih polovica marelice
pola banane
2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
2 žlice corn flakesa
1 žličica lanenih sjemenki
2 dl tekućeg jogurta

Svaku zamrznutu polovicu marelite narežite na četvrtine. Stavite ih u mikrovalnu pećnicu da se zagriju i odmrznu. Banane narežite na manje komadiće, dodajte ih marelicama. Dodajte i zobene pahuljice, corn flakes i lanene sjemenke pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


6. Jabuka s cimetom i grožđicama

1 manja slatka jabuka, nasjeckana na kockice ili naribana
malo cimeta
4 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
1 žlica zlatnih grožđica (sultana)
2 dl tekućeg jogurta


Naribanu ili nasjeckanu jabuku zajedno s grožđicama kratko prodinstajte na teflonskoj tavi, da se opusti i pusti sok. Po potrebi podlijte s malo vode.  Posipajte cimetom i promiješajte. U zdjelici pomiješajte zobene pahuljice i smjesu s jabukama pa prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.

Za slađu verziju možete dodati malo meda.


7. Kuhana jabuka s cimetom i lanom

2 dl mlijeka
1 veća naribana jabuka, slatka
malo cimeta
malo soli
1/2 šalice zobenih pauljica
1/2 žličice mljevenog lana
sjeckani tostirani orasi za posipanje

Mlijeko zakuhajte pa mu dodajte naribanu jabuku, cimet i malo soli pa promiješajte. Kratko prokuhajte, a zatim dodajte i zobene pahuljice. Ukuhajte smjesu u kašu na laganoj vatri, povremeno miješajući. Uklonite s vatre pa umiješajte i lan. Poslužite toplo i posipano sjeckanim orasima.


8. Pahuljice u čaju s voćem

3 do 4 šalice vode
1 vrećica čaja (po želji - voćni, zeleni, Earl Gray, Rooibos s okusom vanilije...)
1 šalica zobenih pahuljica, krupnije mljevenih
malo soli
1/4 šalice svježih borovnica
1/4 šalice svježih malina
1 žlica svježih jagoda
1/2 banane, nasjeckane
1 žličica meda (ako je voće kiselije)
 malo sjeckanih badema za posipanje

Vodu zakuhajte. Ako želite kompaktniju kašu, stavite 3 šalice vode, a ako preferirate mekšu kašu, potrebno je zakuhati 4 šalice. U kipuću vodu dodajte vrećicu željenog čaja i pustite da se namače nekoliko minuta (prema uputama s pakiranja čaja). Potom izvadite vrećicu, a u vrućem čaju zakuhajte zobene pahuljice s malo soli. Čaj će tako obogatiti okus samih pahuljica.

Kašu kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta (ovisno o tome koliko su krupno nasjeckane pahuljice), povremeno miješajući.

Kuhanu kašu uklonite s vatre te ostavite kratko da odstoji. Poslužite toplo tako da prilikom serviranja u kašu dodate borovnice, maline, jagode i banane.  Po potrebi zasladite medom. Posipajte sjeckanim bademima, koje ste ranije tostirali.


9.  Kruška s bademima

1 kruška, nasjeckana ili naribana
6-8 tostiranih badema
4 žlice zobenih pahuljica, fino sjeckanih
1,5 dl tekućeg jogurta

U zdjelici pomiješajte krušku, bademe i zobene pahuljice pa prelijte jogurtom.


10. Malina, jabuka i kokos s chia sjemenkama

1/4 šalice malina (svježih ili smrznutih)
1  manja slatka jabuka
1/2 žlice chia sjemenki
1 žlica listića suhog kokosa
4 žlice zobenih pahuljica, fino sjeckanih
2 žlice corn flakesa
1,5 dl tekućeg jogurta

Smrznute maline kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici (ili u lončiću na vatri). Ako su maline svježe, ovaj korak preskočite.

Jabuku sitno nasjeckajte i stavite u zdjelicu s malinama. Dodajte chia sjemenke, listiće kokosa, zobene pahuljice i corn flakes pa prelijte jogurtom. Promiješajte i odmah poslužite.



Dobar tek!

Koktel Madras

Sastojci:
50 ml votke
80 ml soka od brusnice
30 ml svježe ocijeđenog soka od naranče
2 kocke leda
za ukras: svježe brusnice, ploška naranče


Priprema:

U visoku čašu stavite kocku leda i krišku naranče. Prelijte ih votkom, potom lagan uz stijenku čaše dodavajte sok od brusnice pa sok od naranče. Tako ćete dobiti zanimljivu dvobojnu kombinaciju u čaši, u kojoj će sokovi ostati djelomično razdvojeni. Promiješajte dugom žlicom ili slamkom prije konzumiranja.
Ukrasite brusnicama i ploškom naranče.







Rum kuglice s višnjama

Sastojci:
350 g mljevenog Petit Buerre keksa
200 g tamne čokolade za kuhanje
50 g mljevenih oraha (ili lješnjaka, ili badema)
50 g maslaca
100 ml mlake vode
2 žlice šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
5 žlica ruma

Za punjenje: višnje iz kompota
Za ukrašavanje: kokos, mljeveni lješnjaci, bijela čokolada, čokoladne mrvice...


Priprema:
Nekoliko sati ranije:
Iz kompota izvadite 30-ak višanja te ih položite na manji pladanj (ili tanjur) i stavite u zamrzivač da se zalede. Na taj način će vam biti lakše kasnije oblikovati kuglice oko njih.

~~~

Pomiješajte sve suhe sastojke (mljeveni keks i orahe te šećer u prahu)  u većoj posudi.

Na pari rastopite maslac. Čokoladu natrgajte na kockice te je dodajte maslacu i miješajući rastopite. Umiješajte i ekstrakt vanilije te  rum za kolače. Dobivenom smjesom prelijte kekse i sve dobro promiješajte. Ukoliko je smjesa presuha, dodajte malo vode.

Kada dobijete jednoličnu smjesu, stavite posudu u hladnjak i ostavite oko sat vremena da se smjesa ohladi.

Izvadite višnje iz zamrzivača te smjesu za kuglice iz hladnjaka.

Oko svake višnje oblikujte kuglice od keksa promjera oko 3 cm.

Kuglice ukrasite prema želji - tako da ih uvaljate u smjesu kokosovog brašna, mljevenih orašastih plodova (orah, lješnjak, badem...).

Na pari rastopite 50 g bijele čokolade. Pola pripremljenih kuglica do pola uvaljajte u bijelu čokoladu pa ih potom posipajte tamnim čokoladnim mrvicama.

Ostale kuglice možete ukrasiti tako da zagrabite žlicom rastopljenu bijelu čokoladu te u tankom mlazu i s veće visine preko kuglica izvučete tanke čokoladne linije.

Gotove kuglice držite u hladnjaku prije posluživanja.