Sastojci:
Za mesne okruglice:
400 g miješanog mljevenog mesa
1 žlica sitno sjeckanog luka
1/2 žličice češnjaka u prahu
2 bjeljanjka
2 žlice parmezana
1/2 žličice soli
1/8 žličice papra
1 žlica brašna
1 žličica origana
1 žličica sitno sjeckanog peršinovog lista
Za umak od rajčice:
1/2 litre pasirane rajčice
1/2 žličice slatke paprike
1 žličica brašna
sol
po potrebi 1 žličica šećera (ako je rajčica kiselija)
Pire od krumpira:
1/2 kg krumpira
sol
mlijeko
Priprema:
U zdjeli pomiješajte sve navedene sastojke za mesne okruglice i dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu. Ostavite sa strane da se sastojci prožmu.
Ogulite krumpir, operite i stavite u lonac za kuhanje. Prelijte ga hladnom vodom, posolite i stavite na vatru da se kuha.
Dublju tavu stavite na vatru da se grije. U međuvremenu oblikujte mesne okruglice promjera oko 3 cm i slažite ih na suhu zagrijanu tavu da se prže. (S pripremljenom količinom mesa možete napraviti oko 25 do 30 okruglica.) Meso će ispustiti višak masnoće tako da nije potrebno prethodno dodavati masnoću na tavu. Kratko pržite okruglice sa svih strana, dok ne porumene pa ih potom izvadite na tanjur i ostavite sa strane.
Većinu masnoće iz tave odstranite (neka ostane samo malo, oko 1/2 žličice), a tavu potom vratite na vatru. Napravite zapršku od žličice brašna i slatke paprike, na tavu potom vratite mesne okruglice, sve dobro promiješajte pa zalijte pasiranom rajčicom. Povremeno miješajući, pustite da zakuha. Po potrebi posolite, a ako je rajčica kiselija dodajte i žličicu šećera. Kuhajte na laganoj vatri dok dio vode ne ispari, a umak malo ne ugusti.
Poslužite uz pire od krumpira koji ste napravili tako da ste propasirali kuhani krumpir te u njega dodali malo mlijeka i po potrebi soli.
RECEPTI
▼
Riža s pikantnom puretinom i batatima
Sastojci:
250 g purećih prsa
1 puna žličica paste sambal oelek
1 srednje veliki batat
3/4 šalice riže
1 manji luk
1 češanj češnjaka
papar, sol
voda
suncokretovo ulje
Priprema:
Puretinu narežite na oko 3 cm velike kocke pa je pomiješajte s pastom sambal oelek, protisnite i 2 češnja češnjaka, popaprite te posolite prema želji. Dodajte jednu žlicu ulja, sve dobro promiješajte i ostavite sa strane da se sastojci prožmu.
Ogulite batat i narežite ga na kockice veličine 2 do 3 cm. Stavite ga u lonac i prelijte vodom, toliko da sav batat bude potopljen. Vodu malo posolite i pustite da zakuha. Kad voda zakuha, batat još samo kratko kuhajte, oko 2 minute tako da još uvijek ne bude u potpunosti skuhan.
U međuvremenu, dok se batat kuha, u dubljoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu popržite sitno sjeckani luk, do zlatno žute boje. Na prženi luk dodajte pripremljenu puretinu pa sve pržite dok puretina blago ne porumeni. Potom puretinu izvadite na tanjur i ostavite sa strane.
Tavu u kojoj ste pržili meso vratite na vatru, zajedno s masnoćom u kojoj se meso pripremalo. Rupičastom grabilicom procijedite i prebacite (ne do kraja skuhani) batat iz lonca u tavu i popržite krumpiriće dok ne porumene. Po potrebi dodajte još malo ulja.
Dok se batati prže na laganoj vatri, izdvojite 2,5 šalice vode u kojoj su se kuhali batati pa je iskoristite tako da u njoj skuhate rižu, prema uputama s vrećice.
U tavu s prženim krumpirićima vratite puretinu i pomiješajte i uklonite s vatre.
Kad je riža kuhana, umiješajte je u meso s batatima tako da se svi sastojci prožmu.
Servirajte toplo.
250 g purećih prsa
1 puna žličica paste sambal oelek
1 srednje veliki batat
3/4 šalice riže
1 manji luk
1 češanj češnjaka
papar, sol
voda
suncokretovo ulje
Priprema:
Puretinu narežite na oko 3 cm velike kocke pa je pomiješajte s pastom sambal oelek, protisnite i 2 češnja češnjaka, popaprite te posolite prema želji. Dodajte jednu žlicu ulja, sve dobro promiješajte i ostavite sa strane da se sastojci prožmu.
Ogulite batat i narežite ga na kockice veličine 2 do 3 cm. Stavite ga u lonac i prelijte vodom, toliko da sav batat bude potopljen. Vodu malo posolite i pustite da zakuha. Kad voda zakuha, batat još samo kratko kuhajte, oko 2 minute tako da još uvijek ne bude u potpunosti skuhan.
U međuvremenu, dok se batat kuha, u dubljoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu popržite sitno sjeckani luk, do zlatno žute boje. Na prženi luk dodajte pripremljenu puretinu pa sve pržite dok puretina blago ne porumeni. Potom puretinu izvadite na tanjur i ostavite sa strane.
Tavu u kojoj ste pržili meso vratite na vatru, zajedno s masnoćom u kojoj se meso pripremalo. Rupičastom grabilicom procijedite i prebacite (ne do kraja skuhani) batat iz lonca u tavu i popržite krumpiriće dok ne porumene. Po potrebi dodajte još malo ulja.
Dok se batati prže na laganoj vatri, izdvojite 2,5 šalice vode u kojoj su se kuhali batati pa je iskoristite tako da u njoj skuhate rižu, prema uputama s vrećice.
U tavu s prženim krumpirićima vratite puretinu i pomiješajte i uklonite s vatre.
Kad je riža kuhana, umiješajte je u meso s batatima tako da se svi sastojci prožmu.
Servirajte toplo.
Margarita kuglice
Sastojci:
350 g vanilin keksa (npr. Lilly od Kraša)
400 g mljevenih badema
160 g bijele čokolade
40 ml tekile
4 žlice marmelade od naranče
2 žlica agavinog sirupa
Dekoracija po želji: rastopljena bijela čokolada / tamna čokolada
kristal šećer u boji ili bijeli, čokoladne mrvice, krupno mljeveni bademi...
Priprema:
Kekse izmrvite pa ih u zdjeli pomiješajte s mljevenim bademima.
Bijelu čokoladu otopite na pari (ili u mikrovalnoj pećnici).
Tekilu, marmeladu i agavin sirup dodajte u blender i dobro promiješajte pa mješavinu, zajedno s rastopljenom čokoladom dodajte u posudu s keksima i bademima i sve dobro izmiješajte.
Od tako dobivene smjese oblikujte kuglice promjera oko 2,5 cm. Svaku kuglicu uvaljajte u rastopljenu bijelu čokoladu, a potom po želji i u neki drugi posip te je položite u ukrasnu papirnatu čašicu.
350 g vanilin keksa (npr. Lilly od Kraša)
400 g mljevenih badema
160 g bijele čokolade
40 ml tekile
4 žlice marmelade od naranče
2 žlica agavinog sirupa
Dekoracija po želji: rastopljena bijela čokolada / tamna čokolada
kristal šećer u boji ili bijeli, čokoladne mrvice, krupno mljeveni bademi...
Priprema:
Kekse izmrvite pa ih u zdjeli pomiješajte s mljevenim bademima.
Bijelu čokoladu otopite na pari (ili u mikrovalnoj pećnici).
Tekilu, marmeladu i agavin sirup dodajte u blender i dobro promiješajte pa mješavinu, zajedno s rastopljenom čokoladom dodajte u posudu s keksima i bademima i sve dobro izmiješajte.
Od tako dobivene smjese oblikujte kuglice promjera oko 2,5 cm. Svaku kuglicu uvaljajte u rastopljenu bijelu čokoladu, a potom po želji i u neki drugi posip te je položite u ukrasnu papirnatu čašicu.
Varivo od poriluka i krumpira
Sastojci:
3 srednje velika poriluka
1 veći krumpir
1 manji batat
2 češnja češnjaka
1 povrtna kocka za juhu
100 g tjestenine (ditalini) - opcija
3 srednje velika lovorova lista
1/4 žličice mljevenog zrna gorušice
1/8 žličice kajenskog papra
sol i crni papar po ukusu
voda
2 žlice suncokretovog ulja
1 žličica brašna
Priprema:
Poriluk dobro operite i narežite na tanje kolutove. Krumpir i batat ogulite pa narežite na manje kockice.
Kocku juhe rastopite u pola litre kipuće vode i ostavite strane za podlijevanje.
U loncu za varivo zagrijte ulje pa na njemu popržite krumpir, oko 5 minuta. Dodajte batat i protisnuti češnjak pa još kratko popržite. Posolite i popaprite po želji te dodajte kajenski papar. Posipajte žličicom brašna pa pustite da se i brašno malo zarumeni, povremeno miješajući, pazeći da ne zagori.
Dodajte u lonac narezani poriluk pa dinstajte oko 5 minuta, povremeno mijšajući. Kad se sadržaj u loncu distanjem opusti, podlijte ga s malo vode u kojoj ste otopili povrtnu kocku. Promiješajte, dodajte lovorov list i mljevenu gorušicu pa pustite da se sadržaj lagano ukuha i malo ugusti.
Prelijte sadržaj s ostatkom povrtnog temeljca i pustite da zakuha.
Ukoliko želite, dodajte varivu tjesteninu i kuhajte dok ne postane al dente. Po potrebi dolijte još malo vode i/ili dosolite.
Uklonite s vatre i prije serviranja ostavite varivo da odstoji oko 10 minuta, da se svi sastojci dodatno prožmu. Servirajte toplo.
3 srednje velika poriluka
1 veći krumpir
1 manji batat
2 češnja češnjaka
1 povrtna kocka za juhu
100 g tjestenine (ditalini) - opcija
3 srednje velika lovorova lista
1/4 žličice mljevenog zrna gorušice
1/8 žličice kajenskog papra
sol i crni papar po ukusu
voda
2 žlice suncokretovog ulja
1 žličica brašna
Priprema:
Poriluk dobro operite i narežite na tanje kolutove. Krumpir i batat ogulite pa narežite na manje kockice.
Kocku juhe rastopite u pola litre kipuće vode i ostavite strane za podlijevanje.
U loncu za varivo zagrijte ulje pa na njemu popržite krumpir, oko 5 minuta. Dodajte batat i protisnuti češnjak pa još kratko popržite. Posolite i popaprite po želji te dodajte kajenski papar. Posipajte žličicom brašna pa pustite da se i brašno malo zarumeni, povremeno miješajući, pazeći da ne zagori.
Dodajte u lonac narezani poriluk pa dinstajte oko 5 minuta, povremeno mijšajući. Kad se sadržaj u loncu distanjem opusti, podlijte ga s malo vode u kojoj ste otopili povrtnu kocku. Promiješajte, dodajte lovorov list i mljevenu gorušicu pa pustite da se sadržaj lagano ukuha i malo ugusti.
Prelijte sadržaj s ostatkom povrtnog temeljca i pustite da zakuha.
Ukoliko želite, dodajte varivu tjesteninu i kuhajte dok ne postane al dente. Po potrebi dolijte još malo vode i/ili dosolite.
Uklonite s vatre i prije serviranja ostavite varivo da odstoji oko 10 minuta, da se svi sastojci dodatno prožmu. Servirajte toplo.
Pesto od bosiljka i bučinih sjemenki
Sastojci:
1 žlica bučinih sjemenki (golice)
1/2 žlice sjemenki suncokreta
1 veća šaka listova svježeg bosiljka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica ribanog parmezana
sok od 1/2 limuna
sol, papar
Priprema:
Bučine i suncokretove sjemenke kratko popržite na suhoj tavi, dok ne porumene.
Operite listove bosiljka pa ih, zajedno sa sjemenkama stavite u električnu sjeckalicu ili mužar te izradite pastu. Dodajte ulje, limunov sok, parmezan, sol i papar te još jednom sve dobro pomiješajte.
Gotov pesto umiješajte u svježe skuhanu tjesteninu (tagliatelle ili neke druge široke rezance) i poslužite toplo.
1 žlica bučinih sjemenki (golice)
1/2 žlice sjemenki suncokreta
1 veća šaka listova svježeg bosiljka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica ribanog parmezana
sok od 1/2 limuna
sol, papar
Priprema:
Bučine i suncokretove sjemenke kratko popržite na suhoj tavi, dok ne porumene.
Operite listove bosiljka pa ih, zajedno sa sjemenkama stavite u električnu sjeckalicu ili mužar te izradite pastu. Dodajte ulje, limunov sok, parmezan, sol i papar te još jednom sve dobro pomiješajte.
Gotov pesto umiješajte u svježe skuhanu tjesteninu (tagliatelle ili neke druge široke rezance) i poslužite toplo.