RECEPTI

Božićna guska Gordona Ramseya

Sastojci:

oko 4 kg svježe guske (cijela)
4 limuna
3 limete
1 žličica kineske mješavine pet začina*
svježe mljeveni crni papar (po ukusu)
sol
1 manji svežanj svježeg peršinovog lista, sitno nasjeckanog
1 manji svežanj svježe majčine dušice (može i suha)
1 manji svežanj listova kadulje (može i suha)
2 žlice meda

* Kineska mješavina pet začina
(za 2 žlice)

1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog klinčića
1 žličica sjemenki koromača, tostiranih i mljevenih
1 žličica mljevenog zvjezdastog anisa
1 žličica sečuanskog papra, tostiranog i mljevenog


Priprema:

Gusku iznutra očistite od viška masnoće. Vrhom oštrog noža lagano mrežasto zarežite preko prsa i batkova, kako bi se masnoća iz mišića lakše otpustila.

Naribajte koricu 4 limuna i 3 limete. Korici dodajte 2 žličice soli, kinesku mješavinu začina i papar po ukusu.

Unutrašnjost guske dobro nasolite, a potom pripremljenom mješavinom začina i korice citrusa natrljajte vanjski dio guske. S malo mješavine natrljajte i unutrašnjost guske.

Prepolovite limune i limete s kojih ste ranije naribali koricu pa njima (koliko stane), zajendo s peršinovim listom, kaduljom i majčinom dušicom, ispunite unutrašnjost guske. Ostavite da odstoji barem 15 minuta (može i preko noći).

Pećnicu zagrijte na 240°C (s ventilatorom na 220°C).

Pticu položite na lim za pečenje, prsima prema gore. Pošpricajte je s medom i posipajte s još malo listova majčine dušice pa stavite u pećnicu. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu pečenja na 190°C (s ventilatorom na 170°C). Ukoliko površina guske počne previše rumeniti, prekrijte je aluminijskom folijom.

Dužina pečenja odredite prema veličini ptice. Za svakih pola kilograma guske potrebno je oko 20 minuta pečenja. Izvažite gusku pa preračunajte, a na dobiveni rezultat dodajte još 30 minuta.

Npr. gusku od 4 kg potrebno je peći 3 sata i 10 minuta (160 min + 30 min = 190 min).

Svakih pola sata tijekom pečenja izvadite gusku te je zalijte masnoćom koja se nakupila u limu za pečenje. Potom višak masnoće žlicom odstranite iz lima i odložite u čistu posudu. Masnoću na kraju stavite u hladnjak i možete je koristiti prilikom spremanja drugih jela (npr. za pečenje krumpira i drugog povrća).

Kada je guska gotova, ostavite je da odstoji 20-ak minuta ispod aluminijske folije. Neće se ohladiti, ali će tako postati sočnija te će je biti lakše narezati. Poslužite uz kuhane mlince koje ste prelili masnoćom od guske.

Originalni recept Gordona Ramseya možete vidjeti ovdje.











Muffini od limuna i maka

Sastojci:
za 12 muffina

1/2 šalice rastopljenog maslaca, ohlađenog
2/3 šalice šećera
2 jaja, sobne temperature
1 1/3 šalice brašna
1 1/2  žličica praška za pecivo
3 žlice mljevenog maka
naribana korica od 2 limuna
naribana korica od 1 limete
1/4 žličice soli
1/2 šalice tekućeg jogurta
sok od pola limuna
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C. Kalup za muffine premažite maslacem i posipajte brašnom ili obložite papirnatim čašicama za muffine.

U većoj posudi pjenasto izradite maslac i šećer.

Jaja radvojite na žumanjke i bjelanjke. Maslacu dodajte jedan po jedan žumanjak pa svaki dobro istucite.

U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, mak, limunovu i limetinu koricu.

Naizmjenično i postepeno smjesi sa žumanjcima dodajvajte suhe sastojke, jogurt, limunov sok i vanilijin ekstrakt pa dobro izradite u glatku smjesu.

U trećoj posudi od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa ga potom lagano, ali dobro umiješajte u ostatak smjese.

Kalupe za muffine napunite oko 3/4 do vrha pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 12-15 minuta (ovisno o pećnici) tj. dok zabodeni drveni štapić iz kolačića ne izađe čist. Pazite da ih ne prepečete!






Sočni čokoladni muffini

Sastojci:
za 12 većih muffina

2 šalice brašna
1 šalica šećera
3/4 šalice komadića čokolade (čokoladne suze)
1/2 šalice gorkog kakaa
1 žličica praška za pecivo
2 žličice ekstrakta vanilije
1 jaje
1 šalica tekućeg jogurta
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice ulja

po želji: 1/2 šalice grožđica, sušenih malina ili sjeckanih badema

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C. Kalup za muffine premažite maslacem i posipajte brašnom ili obložite papirnatim čašicama za muffine.

U posudi pomiješajte brašno, šećer, čokoladne suze, kakao i prašak za pecivo.

Po želji možete dodati grožđice, bademe, sušene maline ili neki drugi sastojak. (Ovaj korak možete i izostaviti.)

U drugoj, većoj posudi pomiješajte jaje, jogurt, mlijeko i ulje te pjenasto izradite mikserom. Postepeno umiješajte suhe sastojke i dobro izradite u glatku smjesu.

Kalupe za muffine napunite oko 3/4 do vrha pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta tj. dok zabodeni drveni štapić iz kolačića ne izađe čist.  Pazite da ih ne prepečete!






Fini čokoladni kuglof

Sastojci:

180 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
6 jaja
100 g šećera
80 g šećera u prahu
1 paketić vanilin šećera
¼ žličice arome limuna
1 žličica arome ruma
150 g glatkog brašna
½ paketića praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica kakaa u prahu
50 g mljevenih badema
150 g badema u listićima ili sjeckanih badema
50 g suhih grožđica

Premaz:
1 žlica fine marmalade po želji
1 žlica vode


Priprema:


U posudi zakuhajte vodu pa na nju postavite drugu posudu te u njoj rastopite maslac. Uklonite s vatre pa u vrućem maslacu rastopite čokoladu natrganu na kockice, stalno miješajući.

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Jaja neka budu sobne temperature. Ako ste ih kasno izvadili iz hladnjaka, možete ih potopiti u toploj vodi i pričekati nekoliko minuta.

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa potom postepeno umiješajte šećer (kristal).  U drugoj (većoj) posudi pjenasto izradite žumanjke zajedno sa šećerom u prahu, dodajte im vanillin šećer, arome ruma i limuna te ranije rastopljenu čokoladu.  
U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, kakao i mljevene bademe. Smjesu postepeno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Potom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa dodajte listiće badema.

Smjesu za kuglof istresite u dobro namašćeni i pobrašnjeni kalup (promjera 22 cm) pa pecite u pećnici 45 minuta. Kada istekne vrijeme, drvenim štapićem provjerite je li kuglof pečen. Štapić  iz kolača treba izaći čist. Pazite da ne prepečete kolač!

Gotov kuglof izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji u kalupu oko 10 minuta. Potom ga, zajedno s kalupom, okrenite na pladanj za serviranje pa uklonite kalup.

U manjoj zdjelici pomiješajte marmeladu s malo vode i dobro razmutite. Četkicom je premažite po još toplom kuglofu.


Kuskus s muškatnom tikvom i narom

Sastojci:
(za 2 serviranja)

1 šalica kuskusa
1 kocka za povrtnu juhu
1/2 šalice muškatne tikve, nasjeckane na kockice
2 žlice sjemenki nara
1 žlica naribane narančine korice
1 žlica maslinovog ulja + malo za pečenje tikve
2 žlice soka od naranče
sol i papar prema ukusu
malo kajenskog papra



 Priprema:

U jednoj i pol šalice vode zakuhajte kocku za povrtnu juhu i žlicu maslinova ulja. Kada zakipi, uklonite s vatre pa umiješajte kuskus. Miješajte dok kuskus ne upije tekućinu, a smjesa postane rahla.

Sok od naranče, narančinu koricu i nar promiješajte u zdjelici pa mješavinom prelijte kuskus. Promiješajte.

Oguljenu i nasjeckanu tikvu u zdjeli posolite, popaprite, začinite kajenskim paprom (po želji) i pokapajte s malo ulja pa dobro protresite da se jednolično začini. Rasporedite je po masnom papiru na lim za pečenje te stavite pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C. Pecite dok tikva ne omekša i ne porumeni.

Pečenu tikvu izvadite iz pećnice te je pomiješajte s kuskusom.  Sve dobro promiješajte.  Posolite i popaprite prema ukusu.







Vada od slanutka (Indijski popečci)

Sastojci: 
(za oko 20 vada)

3 šalice suhog slanutka - namočiti preko noći
1/2 manje glavice crvenog luka
1/2 šalice krušnih mrvica
10 listova curryja
1 žlica mljevenog kumina
1 žličica čilija (suhe ljuskice)
1/4 žličice kurkume
2 žličice soli

ulje za prženje


Priprema:

Sve navedene sastojke, osim ulja, stavite u multipraktik te ih pulsirajući izradite u gustu smjesu. Po potrebi, ako je smjesa presuha, dodajte malo vode kako bi se svi sastojci povezali, ali pazite da smjesa ostane čvrsta. Također, ako vam je smjesa prevodenasta, možete dodati još malo krušnih mrvica.

Pomoću dvije žlice  od dobivene smjese oblikujte žličnjake tj. vade pa ih odložite na tanjur (ukoliko želite pržiti vade u dubokom ulju) ili na papirom za pečenje obložen lim za pečenje (ako ćete ih peći u pećnici).

Za prženje:U manjoj zdjeli u prethodno dobro zagrijannom dubokom ulju pržite svaku vadu oko 2-3 minute sa svake strane. Pržene vade odložite na kuhinjskoj salveti kako bi se odstranio višak ulja.

Za pečenje u pećnici:
Pećnicu zagrijte na 220°C. Pecite vade oko 15 minuta tj. dok im površina ne postane rumena i hrskava (na slici).

Poslužite toplo.










Tjestenina sa špinatom, ricottom i grožđicama

Sastojci (za 4 porcije):

¼ šalice grožđica
1 žlica maslinovog ulja
1 sitno nasjeckani luk
300 g zamrznutog špinata, otopljenog i ocijeđenog
¼ žličice soli
2 šalice tjestenine (školjkice)
¼ šalice nemasne ricotte ili skute
¼ žličice ribanog parmezana
malo bijelog papra


Priprema:

U vrućoj vodi namočite grožđice oko 15 minuta. Procijedite i ostavite sa strane.

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa luk. Dinstajte oko 8 minuta pa smanjite vatru na najslabije. Umiješajte špinat i sol pa kuhajte miješajući oko 2 minute. Ostavite sa strane.

U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli i skuhajte tjesteninu. Kuhanu tjesteninu procijedite i vratite u lonac. Dodajte joj smjesu sa špinatom, grožđice, ricottu i parmezan. Dobro promiješajte. Po želji popaprite. Servirajte toplo. 



Punjeni francuski tost

Sastojci:

8 kriški tosta
1/4 šalice (50 g) krem sira (npr. Philadelphia)
1/4 šalice džema od jagode (ili nekog drugog voća)
2 jaja
2 žlice mlijeka
1/2 žličice ekstrakta vanilije
malo soli (opcija).


Priprema:

Svaku krišku tosta premažite s 1 žličicom krem sira. Preko sira premažite i žličicu džema. Po dvije kriške tosta spojite tako da dobijete 4 punjena sendviča.

U zdjelici šireg dna umutite jaja, mlijeko i vaniliju i po želji malo soli.

Zagrijte tavu s malo ulja.

Svaki sendvič dobro namočite u jajima s obje strane. Pecite u vrućoj tavi oko 2-3 minute sa svake strane, tj. dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Poslužite odmah.

Za 4 serviranja.




Piri-piri piletina

Sastojci: 
(za 2 veće porcije)

1 veća ljutika
1 veći češanj češnjaka
2-3 cm korjena đumbira, oguljenog
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica krupne morske soli
mljeveni crni papar
sok od 1/2 limuna
1/4 šalice grožđica
1 dl vode
3-4 žlice umaka piri-piri (na slici)

2 svježe polovice većih pilećih prsa
8-10 srednje velikih mrkvi

Po želji:
3/4  šalice riže
voda, sol


 Priprema:

Očišćenu ljutiku, češnjak i korjen đumbira stavite u električnu sjeckalicu te sitno nasjeckajte. U smjesu dodajte 2 žlice maslinovog ulja, krupnu morsku sol, svježe mljeveni crni papar (količina po ukusu), grožđice, 2 žlice umaka piri-piri te iscijeđeni limun pa sve dobro promiješajte kako biste dobili marinadu za meso.

Pileća prsa lagano po površini zarežite nožem na nekoliko mjesta s obje strane, pazeći da ih ne prerežete. Meso marinirajte u dobivenoj marinadi tako da ga ostavite u poklopljenoj zdjeli da odstoji najmanje 4 sata ili još bolje - preko noći.

Mrkvu ogulite, raspolovite po dužini pa je narežite na 3-4 cm duge prutiće. Ukoliko je mrkva tanja, ne morate je raspoloviti po dužini. Mrkvu malo posolite.

Na tavi zagrijte žlicu maslinova ulja te na njemu na naglo vrlo kratko zapecite ocijeđeno marinirano meso, sa svih strana, tako da piletina lagano porumeni. Meso potom izvadite i odložite na dno vatrostalne posude, a oko njega posložite mrkvu.

Na tavi na kojoj se peklo meso kratko prodinstajte marinadu u kojoj se meso mariniralo pa je podlijte s malo vode (oko 1 dl ili po potrebi), kako biste mogli sastrugati sve zapečene okuse s dna tave. Dodajte smjesi žlicu piri-piri umaka pa promiješajte. Kad dio vode iz umaka ispari istresite ga u zdjelicu i odložite sa strane. To će poslužiti kao glazura za meso tijekom pečenja.

Pećnicu zagrijte na 200°C.
Meso premažite polovicom pripremljene glazure pa vatrostalnu posudu prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko pola sata pa potom meso izvadite i premažite ostatkom glazure. Po potrebi ga možete podliti s malo vode. Prekrijte ga folijom i vratite u pećnicu na još 10 minuta pa potom uklonite foliju, a pećnicu pojačajte na 240°C, s uključenim grillom. Pecite dok se meso ne zarumeni, a mrkva omekša, još oko 10-ak minuta.

Po želji poslužite s kuhanom rižom.








Toplo-hladna salata od tikvica i patlidžana

Sastojci:

Za 6 serviranja:

2 veće tikvice
2 srednje velika mlada patlidžana
1 manja paprika
2 češnja češnjaka
250 g zamrznutih zelenih mahuna
1 veći korijen peršina
2 veće rajčice
2 žličice aceta balsamica
2 žličice maslinovog ulja
sol, papar
hvarska mješavina začina
parmezan i listići svježeg bosiljka za posipanje

Priprema:

Tikvice i patlidžan ogulite. Patlidžan narežite na kockice (2 cm), a tikvice na ½ cm debele ploške. Ako je tikvica veća, dobivene ploške prepolovite. Sve posolite.

Papriku i oguljeni peršin narežite na manje kockice.

Mahune kratko obarite u kipućoj slanoj vodi.  

U dubljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite tikvice i korijen peršina. Dodajte protisnuti češnjak pa potom povrće posolite i posipajte hvarskim začinom (po ukusu). Dodajte patlidžan pa stišajte vatru. Kratko pržite, povremeno protresajući tavu i miješajući povrće sve dok onolagano ne porumeni i  ne omekša.  Popaprite po ukusu.

U međuvremenu rajčicu narežite na manje komade pa je posipajte s acetom balsamicom.

Povrću u tavi, kad je već pri kraju, dodajte procijeđene mahune te promiješajte. Još kratko prodinstajte, da se svi okusi prožmu. Po potrebi dosolite i pojačajte ostale začine.  

Pretresite povrće u posudu za serviranje. Promiješajte kako bi se malo ohladilo pa mu dodajte nasjeckanu rajčicu i papriku.

Kod serviranja u tanjur povrće posipajte ribanim parmezanom i / ili svježim listićima bosiljka.



Kokos puslice

Sastojci:
2 bjelanjka
140 g šećera
sok od pola manjeg limuna
korica od jednog limuna
160 g kokosa

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 140°C.

Bjelanjke s limunovim sokom dobro istucite električnim mikserom pa im postepeno dodavajte šećer i limunovu koricu. Tucite sve dok ne dobijete čvrsti snijeg.

Silikonskom lopaticom lagano umiješajte kokos tako da dobijete jednoličnu smjesu.

Smjesom potom napunite slastičarsku vrećicu. Možete koristiti i običnu vrećicu za zamrzavanje namirnica kojoj, nakon što je napunite, odsječete jedan ugao pri dnu tako da dobijete otvor dovoljno velik za istiskivanje puslica.

Istiskujte puslice na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Stavite ih u pećnicu i pecite oko 30 minuta.



Fino varivo od graha, prokulica i piletine

Sastojci:
/za 6 serviranja

1  manja glavica luka, sitno nasjeckana
1 žlica maslinovog ulja
150 g prokulica
400 g pilećih prsa, narezanih na kockice
250 g skuhanog graha (može i iz konzerve)
1 mala konzerva pelata  (330 ml)
1 žličica zelene chili paste
1/2 žličice češnjaka u prahu
1 žličica taco začinske mješavine (može i više)
kajenski papar po ukusu
sol po ukusu
1 pileća kocka za juhu
1 žličica meda


Priprema:

U dubokoj tavi na ulju popržite luk i pileće meso. Kada meso malo porumeni, dodajte mu procijeđeni i isprani grah i očišćene prokulice. Ako su prokulice veće, prepolovite ih. Kratko prodinstajte, začinite taco mješavinom, kajenskim paprom, češnjakom i solju te podlijte s dvije šalicoe vode.

Pelate usitnite štapnim mikserom pa ih dodajte mesu. Promiješajte pa dodajte kocku za  juhu i chili pastu. Pustite da zakuha. Djelomično poklopite i ostavite da se prokulice skuhaju. Po potrebi podlijevajte vodom, ako se smjesa previše ugusti. Pred kraj kuhanja dodajte med, kako biste ublažili kiselinu pelata. Po potrebi dosolite. Poslužite toplo.