Sastojci:
(za oko 20 vada)
3 šalice suhog slanutka - namočiti preko noći
1/2 manje glavice crvenog luka
1/2 šalice krušnih mrvica
10 listova curryja
1 žlica mljevenog kumina
1 žličica čilija (suhe ljuskice)
1/4 žličice kurkume
2 žličice soli
ulje za prženje
Priprema:
Sve navedene sastojke, osim ulja, stavite u multipraktik te ih pulsirajući izradite u gustu smjesu. Po potrebi, ako je smjesa presuha, dodajte malo vode kako bi se svi sastojci povezali, ali pazite da smjesa ostane čvrsta. Također, ako vam je smjesa prevodenasta, možete dodati još malo krušnih mrvica.
Pomoću dvije žlice od dobivene smjese oblikujte žličnjake tj. vade pa ih odložite na tanjur (ukoliko želite pržiti vade u dubokom ulju) ili na papirom za pečenje obložen lim za pečenje (ako ćete ih peći u pećnici).
Za prženje:U manjoj zdjeli u prethodno dobro zagrijannom dubokom ulju pržite svaku vadu oko 2-3 minute sa svake strane. Pržene vade odložite na kuhinjskoj salveti kako bi se odstranio višak ulja.
Za pečenje u pećnici:
Pećnicu zagrijte na 220°C. Pecite vade oko 15 minuta tj. dok im površina ne postane rumena i hrskava (na slici).
Poslužite toplo.
RECEPTI
▼
Tjestenina sa špinatom, ricottom i grožđicama
Sastojci (za 4 porcije):
¼ šalice grožđica
1 žlica maslinovog ulja
1 sitno nasjeckani luk
300 g zamrznutog špinata, otopljenog i ocijeđenog
¼ žličice soli
2 šalice tjestenine (školjkice)
¼ šalice nemasne ricotte ili skute
¼ žličice ribanog parmezana
malo bijelog papra
Priprema:
U vrućoj vodi namočite grožđice oko 15 minuta. Procijedite i ostavite sa strane.
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa luk. Dinstajte oko 8 minuta pa smanjite vatru na najslabije. Umiješajte špinat i sol pa kuhajte miješajući oko 2 minute. Ostavite sa strane.
U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli i skuhajte tjesteninu. Kuhanu tjesteninu procijedite i vratite u lonac. Dodajte joj smjesu sa špinatom, grožđice, ricottu i parmezan. Dobro promiješajte. Po želji popaprite. Servirajte toplo.
¼ šalice grožđica
1 žlica maslinovog ulja
1 sitno nasjeckani luk
300 g zamrznutog špinata, otopljenog i ocijeđenog
¼ žličice soli
2 šalice tjestenine (školjkice)
¼ šalice nemasne ricotte ili skute
¼ žličice ribanog parmezana
malo bijelog papra
Priprema:
U vrućoj vodi namočite grožđice oko 15 minuta. Procijedite i ostavite sa strane.
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa luk. Dinstajte oko 8 minuta pa smanjite vatru na najslabije. Umiješajte špinat i sol pa kuhajte miješajući oko 2 minute. Ostavite sa strane.
U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli i skuhajte tjesteninu. Kuhanu tjesteninu procijedite i vratite u lonac. Dodajte joj smjesu sa špinatom, grožđice, ricottu i parmezan. Dobro promiješajte. Po želji popaprite. Servirajte toplo.
Punjeni francuski tost
Sastojci:
8 kriški tosta
1/4 šalice (50 g) krem sira (npr. Philadelphia)
1/4 šalice džema od jagode (ili nekog drugog voća)
2 jaja
2 žlice mlijeka
1/2 žličice ekstrakta vanilije
malo soli (opcija).
Priprema:
Svaku krišku tosta premažite s 1 žličicom krem sira. Preko sira premažite i žličicu džema. Po dvije kriške tosta spojite tako da dobijete 4 punjena sendviča.
U zdjelici šireg dna umutite jaja, mlijeko i vaniliju i po želji malo soli.
Zagrijte tavu s malo ulja.
Svaki sendvič dobro namočite u jajima s obje strane. Pecite u vrućoj tavi oko 2-3 minute sa svake strane, tj. dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Poslužite odmah.
Za 4 serviranja.
8 kriški tosta
1/4 šalice (50 g) krem sira (npr. Philadelphia)
1/4 šalice džema od jagode (ili nekog drugog voća)
2 jaja
2 žlice mlijeka
1/2 žličice ekstrakta vanilije
malo soli (opcija).
Priprema:
Svaku krišku tosta premažite s 1 žličicom krem sira. Preko sira premažite i žličicu džema. Po dvije kriške tosta spojite tako da dobijete 4 punjena sendviča.
U zdjelici šireg dna umutite jaja, mlijeko i vaniliju i po želji malo soli.
Zagrijte tavu s malo ulja.
Svaki sendvič dobro namočite u jajima s obje strane. Pecite u vrućoj tavi oko 2-3 minute sa svake strane, tj. dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Poslužite odmah.
Za 4 serviranja.
Piri-piri piletina
Sastojci:
(za 2 veće porcije)
1 veća ljutika
1 veći češanj češnjaka
2-3 cm korjena đumbira, oguljenog
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica krupne morske soli
mljeveni crni papar
sok od 1/2 limuna
1/4 šalice grožđica
1 dl vode
3-4 žlice umaka piri-piri (na slici)
2 svježe polovice većih pilećih prsa
8-10 srednje velikih mrkvi
Po želji:
3/4 šalice riže
voda, sol
Priprema:
Očišćenu ljutiku, češnjak i korjen đumbira stavite u električnu sjeckalicu te sitno nasjeckajte. U smjesu dodajte 2 žlice maslinovog ulja, krupnu morsku sol, svježe mljeveni crni papar (količina po ukusu), grožđice, 2 žlice umaka piri-piri te iscijeđeni limun pa sve dobro promiješajte kako biste dobili marinadu za meso.
Pileća prsa lagano po površini zarežite nožem na nekoliko mjesta s obje strane, pazeći da ih ne prerežete. Meso marinirajte u dobivenoj marinadi tako da ga ostavite u poklopljenoj zdjeli da odstoji najmanje 4 sata ili još bolje - preko noći.
Mrkvu ogulite, raspolovite po dužini pa je narežite na 3-4 cm duge prutiće. Ukoliko je mrkva tanja, ne morate je raspoloviti po dužini. Mrkvu malo posolite.
Na tavi zagrijte žlicu maslinova ulja te na njemu na naglo vrlo kratko zapecite ocijeđeno marinirano meso, sa svih strana, tako da piletina lagano porumeni. Meso potom izvadite i odložite na dno vatrostalne posude, a oko njega posložite mrkvu.
Na tavi na kojoj se peklo meso kratko prodinstajte marinadu u kojoj se meso mariniralo pa je podlijte s malo vode (oko 1 dl ili po potrebi), kako biste mogli sastrugati sve zapečene okuse s dna tave. Dodajte smjesi žlicu piri-piri umaka pa promiješajte. Kad dio vode iz umaka ispari istresite ga u zdjelicu i odložite sa strane. To će poslužiti kao glazura za meso tijekom pečenja.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Meso premažite polovicom pripremljene glazure pa vatrostalnu posudu prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko pola sata pa potom meso izvadite i premažite ostatkom glazure. Po potrebi ga možete podliti s malo vode. Prekrijte ga folijom i vratite u pećnicu na još 10 minuta pa potom uklonite foliju, a pećnicu pojačajte na 240°C, s uključenim grillom. Pecite dok se meso ne zarumeni, a mrkva omekša, još oko 10-ak minuta.
Po želji poslužite s kuhanom rižom.
(za 2 veće porcije)
1 veća ljutika
1 veći češanj češnjaka
2-3 cm korjena đumbira, oguljenog
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica krupne morske soli
mljeveni crni papar
sok od 1/2 limuna
1/4 šalice grožđica
1 dl vode
3-4 žlice umaka piri-piri (na slici)
2 svježe polovice većih pilećih prsa
8-10 srednje velikih mrkvi
Po želji:
3/4 šalice riže
voda, sol
Priprema:
Očišćenu ljutiku, češnjak i korjen đumbira stavite u električnu sjeckalicu te sitno nasjeckajte. U smjesu dodajte 2 žlice maslinovog ulja, krupnu morsku sol, svježe mljeveni crni papar (količina po ukusu), grožđice, 2 žlice umaka piri-piri te iscijeđeni limun pa sve dobro promiješajte kako biste dobili marinadu za meso.
Pileća prsa lagano po površini zarežite nožem na nekoliko mjesta s obje strane, pazeći da ih ne prerežete. Meso marinirajte u dobivenoj marinadi tako da ga ostavite u poklopljenoj zdjeli da odstoji najmanje 4 sata ili još bolje - preko noći.
Mrkvu ogulite, raspolovite po dužini pa je narežite na 3-4 cm duge prutiće. Ukoliko je mrkva tanja, ne morate je raspoloviti po dužini. Mrkvu malo posolite.
Na tavi zagrijte žlicu maslinova ulja te na njemu na naglo vrlo kratko zapecite ocijeđeno marinirano meso, sa svih strana, tako da piletina lagano porumeni. Meso potom izvadite i odložite na dno vatrostalne posude, a oko njega posložite mrkvu.
Na tavi na kojoj se peklo meso kratko prodinstajte marinadu u kojoj se meso mariniralo pa je podlijte s malo vode (oko 1 dl ili po potrebi), kako biste mogli sastrugati sve zapečene okuse s dna tave. Dodajte smjesi žlicu piri-piri umaka pa promiješajte. Kad dio vode iz umaka ispari istresite ga u zdjelicu i odložite sa strane. To će poslužiti kao glazura za meso tijekom pečenja.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Meso premažite polovicom pripremljene glazure pa vatrostalnu posudu prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko pola sata pa potom meso izvadite i premažite ostatkom glazure. Po potrebi ga možete podliti s malo vode. Prekrijte ga folijom i vratite u pećnicu na još 10 minuta pa potom uklonite foliju, a pećnicu pojačajte na 240°C, s uključenim grillom. Pecite dok se meso ne zarumeni, a mrkva omekša, još oko 10-ak minuta.
Po želji poslužite s kuhanom rižom.