RECEPTI

Piri-piri začinska mješavina

Sastojci
/ za 2 žlice začina

1 1/2 žličica slatke tucane paprike (može i mljevena)
1 žličica origana
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog kardamoma
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica luka u granulama
1/2 žličice soli
1/2 žličice piri-piri papra (ili kajenskog papra)



Priprema:

Pomiješajte sve začine.
Čuvajte ih u dobro zatvorenoj staklenci.

Iskoristite uz piletinu tako da je premažete četkicom umočenom u ulje i posipate piri-piri mješavinom začina.

Ukoliko želite ljući začin, dodajte više kajenskog papra.


Zapečeni složenac od graha i krumpira

Sastojci: 
/za 2 serviranja

1 konzerva crvenog graha
175 ml salse
2 češnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice mljevenog kumina
1/8 žličice mljevenog papra
kajenski papar po ukusu
1/2 šalice vode + po potrebi za podlijevanje
1/2 povrtne kocke za juhu
1 žlica koncentrata rajčice
naribani tvrdi sir po želji


2 velika krumpira
1/2 žličice suncokretovog ulja
sol
svježe mljeveni papar


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Krumpir ogulite i narežite na manje kockice. Stavite ga u manju zdjelu i polijte s 1/2 žličice suncokretovog ulja. Posolite i popaprite po ukusu pa sve dobro protresite tako da se krumpir ravnomjerno začini. Rasporedite ga na dno vatrostalne posude ili u dvije manje vatrostalne posude veličine jedne porcije. Stavite da se peče u pećnici oko 15 minuta tj. dok krumpir ne počne rumeniti (dužina pečenja ovisi o veličini narezanih krumpira).

Procijedite grah iz konzerve te ga isperite. Ostavite sa strane.
U međuvremenu u dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje te na njemu kratko popržite protisnuti češnjak. Dodajte grah te sve podlijte vodom. Dodajte pola kocke za juhu, koncentrat rajčice i salsu, papar, kumin i kajenski papar te sve dobro promiješajte. Na laganoj vatri kuhajte oko 10 minuta povremeno miješajući. Po potrebi podlijte s malo vode kako se umak ne bi zasušio. Po potrebi i dosolite.

Pečene krumpir izvadite iz pećnice pa po njemu ravnomjerno rasporedite salsu s grahom. Po želji preko salse naribajte tvrdi sir (npr. podravec). Vratite u pećnicu i pecite još oko 6-7 minuta tj. dok se sve zajedno malo ne zapeče, a sir ne porumeni. Poslužite toplo.









Čokoladne kuglice s lješnjakom

Sastojci:

250 g mljevenog keksa od maslaca
100 g kvalitetne čokolade za kuhanje, naribane
1 rum šećer
2 žličice ruma
150 g tostiranih pa samljevenih lješnjaka
50 g maslaca, rastopljenog i malo ohlađenog
100 ml slatkog vrhnja
100 g tostiranih cijelih lješnjaka

Za uvaljati kuglice po želji:
mljeveni lješnjaci
zdrobljeni ili mljeveni keksi
ribana čokolada
čokoladne mrvice
šećer u prahu
kristal šećer
kokosovo brašno
šećerne mrvice u boji...


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte mljeveni keks, mljeveni lješnjak i ribanu čokoladu. Dodajte rum šećer, rum, rastopljeni maslac i slatko vrhnje. Sve dobro pomiješajte drvenom kuhačom u jednoličnu i čvrstu smjesu. Potom zdjelu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Ostavite tako oko tri sata da odstoji, kako bi se svi sastojci proželi.

Izvadite iz hladnjaka. Rukama od smjese oblikujte kuglice promjera oko 2 cm. U svaku kuglicu utisnite po jedan cijeli lješnjak te ponovno dlanovima zaoblite kuglicu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu. Svaku kuglicu uvaljajte željeni pripremljenu smjesu - ribanu čokoladu, kekse, lješnjake ili slično pa ih odlažite u ukrasne papirnate košarice.

Čuvajte na hladnom u pokrivenoj posudi.





Rižoto s puretinom i porilukom

Sastojci:

1 veliki luk, sitno nasjeckan
2 poriluka, očišćena i narezana na tanke kolutiće
1 paprika, crvena ili žuta, narezana na kockice
2 češnja češnjaka, protisnuta
700 ml pilećeg temeljca
230 g riže Arborio
1/8 žličice šafrana
450 g kuhanog purećeg mesa, bez kože
sol, svježe mljeveni papar
2 žlice svježe nasjecanog peršinovog lista
1 žlica ulja


Priprema:

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa na njemu kratko prodinstajte luk i poriluk, dodajte češnjak pa podlijte s 300 ml temeljca. Promiješajte, poklopite pa pustite da zakuha. Neka se sve potom kuha oko 8 minuta. Otklopite, smanjite vatru na najslabije pa sve dobro ukuhajte još oko 25 minuta, tj. dok smjesa ne postane raskuhana i gotovo sirupasta.

Umiješajte rižu i kuhajte oko 2 minute. Podlijte s malo temeljca i dodajte šafran. Malo pojačajte vatru i zakuhajte.

Ponovno smanjite vatru na najslabije te lagano kuhajte oko 15 minuta, povremeno podlijevajući temeljcem i miješajući, pazeći da se riža ne zalijepi i ne zagori.

Nakon 10 minuta umiješajte kuhanu puretinu narezanu na trakice, Poklopite i uklonite s vatre. Ostavite da odstoji oko 8 minuta.
Rižoto je gotov kada riža postane kremasta i meka i kada upije svu tekućinu.

Po ukusu ga začinite solju i paprom. Na kraju posipajte svježim peršinovim listom.

Napomena:
Pureće meso možete zamijeniti i nekim drugim mesom peradi.

Izvor: GoodToKnow