RECEPTI

Svinjski kare s crvenim kupusom

Sastojci: 
/za 6 serviranja

500 g svinjskog karea bez kosti
1/2 glavice crvenog kupusa, srednje veličine, narezanog na trakice (može i bijeli kupus)
1 žlica ulja
1 veća ljutika
2 češnja češnjaka
1 goveđa kocka za juhu
1 žličica soli + još po ukusu
1/4 žličice papra
1/2 žličice timijana
500 ml litre vode
1 žlica aceta balsamica
1 1/2 žlica brašna

Priprema:

Svinjetinu narežite na 6 jednakih odrezaka, debljine oko 2 cm. Malo ih posolite s obje strane.

U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte pola žlice ulja i kistom ga premažite preko čitavog dna tave.

Brašno zajedno s 1/2 žličice soli rasporedite na tanjur pa u njemu uvaljajte odreske svinjetine. Odreske pecite u zagrijanoj tavi s obje strane oko 2-3 minute. Odložite ih na tanjuru sa strane.

Na tavi na kojoj ste pekli odreske zagrijte preostalih pola žlice ulja pa na njemu popržite sitno sjeckani luk i češnjak, oko 4 minute na srednje jakoj vatri, dok luk ne postane staklast. Podlijte luk s pola litre vode i dodajte kocku za juhu. Zakuhajte pa u tako dobivenu juhu vratite odreske. Ako je moguće, neka svi budu u jednom sloju. Dodajte papar, timijan, 1/2 žličice soli i žlicu aceta balsamica.

Narezani kupus rasporedite preko odrezaka i poklopite. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri. Na pola kuhanja okrenite odreske i promiješajte kupus.








Kolačići od đumbira

Sastojci:

2 i 1/4 šalice brašna
2 žličice đumbira u prahu
1 žličica praška za pecivo
3/4 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice soli
3/4 šalice maslaca ili margarina, omekšalog
1 šalica šećera
1 jaje
1 žlica vode
1/4 šalice molase ili meda

2 žlice šećera


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte brašno, đumbir, prašak za pecivo, cimet, klinčić i sol pa sve zajedno prosijte. Ostavite sa strane.

U većoj zdjeli pomiješajte maslac (margarin) i jednu šalicu šećera pa mikserom izradite u pjenastu smjesu. Umiješajte i jaje pa dodajte vodu i melasu (med). Stalno miješajući mikserom, postepeno dodavajte prosijane suhe sastojke.

Rukama od smjese oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u preostale 2 žlice šećera i položite je na lim za pečenje u razmacima od oko 3-4 cm. Potom svaku prstima pritisnite (ali ne pretanko), tako da dobijete oblik kolačića.

Pecite u pećnici oko 8 minuta. Pazite da ih ne prepečete jer će biti presuhi.

Gotove kolačiće ostavite da se kratko ohlade i stegnu na limu na kojem su se pekli, a potom ih položite na žicu za hlađenje da se ohlade u potpunosti.

Čuvajte u dobro poklopljenoj limenoj kutiji za kolače.


Čokoladni raspucanci

Sastojci:

1 šalica nezaslađenog kakaa u prahu
2 šalice šećera
1/2 šalice rastopljenog maslaca
4 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 šalice šećera u prahu


Priprema:

U zdjeli pomiješajte kakao, šećer (kristal) i rastopljeni ohlađeni maslac. U manjoj zdjelici pjenjačom umutite jaja pa im dodajte vanilijin ekstrakt. Pomiješajte dvije smjese i dobro izmiksajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve jednolično umiješajte u smjesu s kakaom. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata, kako bi se smjesa stegnula.

Pećnicu zagrijte na 175°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom. Rukama od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice promjera oko 3 cm. Svaku kuglicu potom obilno uvaljajte u šećer u prahu pa je položite na pripremljeni lim za pečenje.

Pecite u pećnici 10-12 minuta. Tijekom pečenja ne otvarajte pećnicu. Kolačići će se raspući tijekom pečenja.

Prije premještanja na žicu za hlađenje, gotove raspucance ostavite da nekoliko minuta odstoje na limu kako bi se malo stegnuli.

Ideje:U smjesu za raspucance po želji možete dodati i čokoladne suze, kako biste pojačali okus čokolade.

Smjesu, prije oblikovanja u kuglice, možete podijeliti u dva dijela pa dok od jednog dijela radite kuglice, drugi dio vratite u hladnjak kako se ne bi nepotrebno zagrijavao. Ukoliko se smjesa previše zagrije, maslac se počinje rastapati, a smjesa ljepljiva pa neće bit moguće oblikovati kuglice.

Kuglice oblikujte mokrim rukama kako biste smanjili ljepljivost.

U šećer u prahu možete, po želji, dodati i malo cimeta.


Kokos rum kuglice

Sastojci: 

350 g čajnog keksa s okusom vanilije (npr. "Lily" od Kraša), mljevenog
1 i 1/3 šalice kokosa
1 šalica sitno sjeckanih oraha
400 ml slatkog kondenziranog mlijeka
1/4 šalice ruma

Za dekoraciju:
1 šalica kokosa


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, kokos i orahe. Umiješajte kondenzirano mlijeko i rum i promiješajte tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite tako dobivenu smjesu u hladnjaku barem 3 sata, kako bi se svi okusi dobro proželi.

Od ohlađene i odstajale smjese oblikujte kuglice promjera do 3 cm. Svaku kuglicu potom uvaljajte u kokosovo brašno.

Čuvajte u hladnjaku u dobro zatvorenoj kutiji.




Zvjezdice od cimeta

Sastojci:

2 i 2/3 šalice mljevenih badema
1 žlica cimeta u prahu
1 žličica ribane limunove korice
2 bjelanjka od velikih jaja (3 od manjih)
1/8 žličice soli
2 i 1/2 šalice šećera u prahu
1 i 3/4 žličice limunovog soka


Priprema:

U zdjeli pomiješajte bademe, cimet i limunovu koricu.

Bjelanjke zajedno s malo soli istucite u čvrsti snijeg. Polagano (najslabijom jačinom miksera) i postepeno umiješajte šećer u prahu. Potom odvojite trećinu šalice dobivene smjese i ostavite sa strane. To će poslužiti kao premaz za zvjezdice.

Ostatku smjese s bjelanjcima dodajte smjesu s bademima i dobro promiješajte.

Pećnicu zagrijte na 170°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom.

Radnu površinu posipajte s malo šećera u prahu. Smjesu za kolačiće po njoj razvaljajte na debljinu od 0.5-0.7 cm. Kalupom za zvjezdice režite kolačiće i slažite ih na pripremljeni lim za pečenje.

Glazura:
U odvojeni dio bjelanjaka dodajte limunov sok i promiješajte u glatku smjesu. Četkicom lagano premažite zvjezdice glazurom. Ako se glazura počne stvrdnjavati, dodajte još nekoliko kapi limunovog soka.

Pecite u pećnici 20-25 minuta. Kolačići su gotovi kada poprime svijetlo smeđu boju, a u sredini još uvijek budu meki. Ohladite ih na žici za kolače.



Ruske čajne kuglice

Sastojci:

1 šalica maslaca, sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije
6 žlica šećera u prahu
2 šalice brašna (višenamjensko)
1 šalica sjeckanih oraha

Za dekoraciju:
1/3 šalice šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175°C.

U zdjeli srednje veličine pomiješajte maslac i ekstrakt vanilije pa električnim mikserom izradite u glatku kremu. Pomiješajte šećer u prahu i brašno pa ih dodajte u kremu od maslaca. Sve dobro izmiješajte pa dodajte i sjeckane orahe. Promiješajte.

Rukama od dobivene smjese oblikujte kuglice promjera oko 3 cm pa ih u većim razmacima (oko 4 cm) slažite na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Pecite u pećnici oko 12 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se kuglice ohlade. Potom ih dobro uvaljajte u šećer u prahu.


Pizza od cvjetače (umjesto tijesta)

Sastojci:

1/2 velike glavice cvjetače, samljevene u mrvice
1 veliko jaje, lagano umućeno
1 1/4 šalice mozarelle, nakidane na trakice
2 žlice ribanog parmezana
sol i papar
1/4 šalice pasirane rajčice
10 mini rajčica, raspolovljenih
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1/4 žličice tucane crvene paprike
svježi listovi bosiljka
ulje za podmazivanje


Priprema:

Lim za pečenje obložite masnim papirom, a pećnicu zagrijte na 220°C.

Cvjetaču u procesu ili na ribežu izribajte tako da dobijete mrvičastsu strukturu (količina oko 2 šalice). Stavite mrvice u veću staklenu zdjelu pa ih prekrijte prozirnom folijom. Stavite u mikrovalnu pećnicu na 7-8 minuta tj. dok cvjetača ne omekša. Izvadite zdjelu iz pećnice i ostavite cvjetaču da se ohladi.

Potom dodajte umućeno jaje, jednu šalicu mozarelle, parmezan, češnjak, sol i papar i sve dobro promiješajte. Smjesu rasporedite na lim za pečenje tako da dobijete koru za pizzu s krugom promjera oko 25 cm. S malo ulja premažite smjesu i pecite u pećnici oko 12 minuta, tj. dok cvjetača ne porumeni.

Izvadite pizzu iz pećnice pa po njoj rasporedite pasiranu rajčicu, preostalu 1/4 šalice mozzarelle, polovice rajčica i posipajte tucanom paprikom. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne rastopi, oko 8-10 minuta. Prije serviranja posipajte listićima bosiljka (po želji).