RECEPTI

Savijača s mesom i mladim kupusom

Sastojci:

300 g miješanog mljevenog mesa
1 veliki luk
250 g mladog kupusa
2 žlice peršinova lista
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1 žličica slatke crvene paprike
1 žličica vegete
1 žličica mljevenog kima
3 žlice kiselog vrhnja
1 dl mlijeka
2 jaja
ulje ili rastopljeni maslac
8 listova za pite i savijače


1 dl vode
sol


Priprema:
U dubljoj tavi na malo ulja izdinstajte luk, dodajte mu mljeveno meso, posolite, popaprite, dodajte vegetu, mljevenu papriku i kim. Dinstajte dok meso ne porumeni, povremeno miješajući.
Mladi kupus narežite na trakice pa ga dodajte mesu. Dinstajte dok ne povene. Skinite s vatre te pustite da se malo ohladi.

U zdjelici pomiješajte jaja, vrhnje, mlijeko i peršin.

Ohlađenu smjesu s mesom istresite u dublju zdjelu, provjerite okus pa po potrebi dosolite i dopaprite. Prelijte sa smjesom jaja i vrhnja pa dobro pomiješajte.

Lim za pečenje obložite masnim papirom. Položite na njega 2 uljem ili maslacem premazana lista za pitu te na njih rasporedite trećinu nadjeva. Prekrijte nadjev s nova dva lista za pitu, dodajte drugu trećinu nadjeva, potom 2 lista tijesta, zadnju trećinu nadjeva i završite s listovima lisnatog tijesta.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta tj. dok ne porumeni.
Pečeni i još vrući burek premažite kistom sa slanom vodom po površini.



Smoothie od šljive i manga



Sastojci:

3 veće šljive, očišćene od koštica
1/2 svježeg manga
1 srednje velika mrkva
2 šalice svježeg baby špinata
1/2 šalice hladne vode


Priprema:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu.





Smoothie za ravan struk

Sastojci:

 za 2 osobe

2 velike kruške ili jabuke narezane na manje komade
2 dl mlijeka
150 g probiotik jogurta
1 žlica kokosovog ulja
2 žlice sitnih zobenih pahuljica
1/4 žličice svježeg đumbira
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli


Priprema:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok smjesa ne postane glatka. 

Po želji zasladite medom ili agavinim sirupom.


Zeleni smoothie

Sastojci:

za 2 osobe

1 1/2 šalica bademovog ili zobenog mlijeka
1 banana
nekoliko cvjetića brokule bez stabljike
1 žličica mljevenog cimeta
1 žlica meda ili javorovog sirupa


Priprema:


Bananu staviti u zamrzivač na 30 minuta. Potom je stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima i sve dobro izmiksajte.

Smoothie od breskve

Sastojci:

za 2 osobe

4 breskve ili nektarine
1/2 šalice soka od jabuke
2 žličice lanenih sjemenki


Priprema:

Breskve oprerite, prepolovite i očistite od koštica te stavite u zamrzivač na 30 minuta da se lagano zamrznu. U blenderu izmiksajte zamrznute breskve, sok od jabuke i lanene sjemenke do homogene smjese.


Smoothie od jagoda

Sastojci

za 2 osobe

1 šalica jagoda
1 banana
1/2 šalice jogurta
4  kockice leda
1/4 žličice cimeta




Priprema:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu do homogene smjese.


Smoothie od lubenice

Sastojci:

za 2 osobe

3 šalice lubenice, očišćene od koštica
125 g probiotičkog jogurta
6 kockica leda
1 štapić vanilije




Priprema:
Sve sastojke izmiksati u blenderu do homogene smjese.


Mirisna uskrsna pinca

Sastojci:

Tijesto:
3 1/2 šalice brašna
1 žlica suhog kvasca
1 šalica šećera
1/2 šalice omekšalog maslaca
2 žlice cimeta
3/4 žlice  muškatnog oraščića u prahu
1/2 žlice soli
1/2 žlice klinčića u prahu
2 jaja
2 žumanjka
1 1/2 šalica toplog mlijeka
1 šalica grožđica
1 vanilin šećer
20 ml ruma


Kandirano voće:
korica jednog limuna, sitno sjeckana
korica jedne naranče, sitno sjeckana
2 dl vode
3 žlice šećera

Premaz:
2 žlice mlijeka
1 vanilin šećer
2 žlice maslaca



Priprema:

Kandiranje:
Naranču i limun operite, nožem im tanko ogulite koricu pa je nasjeckajte na sitne komadiće. Koricu stavite u lončić, prelijte s vodom, dodajte šećer pa stavite na vatru pa ukuhajte tako da sva voda ispari. Uklonite s vatre pa žlicom stalno miješajte dok se korica malo ne ohladi. Tako ćete izbjeći da se smjesa učvrsti u jednom velikom komadu.

Tijesto:
Pećnicu zagrijte na 70°C.
Grožđice u manjoj posudi prelijte rumom i dodajte im vanilin šećer pa ostavite sa strane da se aromatiziraju.

Pomiješajte brašno, klinčić, suhi kvasac, sol i šećer pa smjesi dodajte omekšali maslac i sve dobro izradite mikserom. Postepeno dodavajte jedno po jedno jaje i žumanjke izmjenjujući ih toplim mlijekom, miksajući smjesu između svakog dodavanja. U tijesto potom umiješajte grožđice s rumom.

Istresite smjesu na pomašćenu i pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte na debljinu oko 1 cm. Po tijesu ravnomjerno rasporedite ranije kandiranu limunovu i narančinu koricu. Tijesto preklopite nekoliko puta pa ga oblikujte u kuglu.

Položite tako oblikovanu pincu na masnim papirom obloženi lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu da se diže.

Kad se tijesto podiglo, izvadite ga iz pećnice, a pećnici povećajte temperaturu na 200°C.

Na vrhu tijesta nožem zarežite poprijeko dva reza u obliku križića (možete zasjeći i kuhinjskim škarama). Vratite u vruću pećnicu i pecite 50-60 minuta. Pinca je pečena kada u sredinu tijesta zabodeni drveni štapić izlazi potpuno čist.

Premaz:
U manjoj posudi pomiješajte sastojke za premaz (mlijeko, maslac, vanilin šećer). Desetak minuta prije kraja pečenja ovime premažite pincu kako bi primila rumenu i sjajnu boju.



Zelena tjestenina s gljivama

Sastojci:

300 g tjestenine sa špinatom
300 g šampinjona
1 manji smeđi luk
1 1/2 žlica sojinog umaka
1 žlica aceta balsamica
1 žlica brašna
sol, papar
peršinov list
vlasac
sok od 1/2 limuna
voda
maslinovo ulje


Priprema:

Luk sitno nasjeckajte, a gljive narežite na četvrtine.

U većem loncu zakuhajte vodu sa žlicom soli te u njoj skujajte zelenu tjesteninu.

Na maslinovom ulju u dubljoj tavi kratko prodinstajte luk te mu dodajte šampinjone.  Ako koristite suhi peršinov list, dodajte sada i njega.Dinstajte dok se šampinjoni ne opuste pa popaprite i dodajte sojin umak. Promiješajte pa gljive istresite u tanjur i ostavite sa strane.

U istu tavu dodajte žlicu maslinova ulja, žlicu aceta balsamica i vlasac (količina po želji).  Podlijte s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. U manjoj zdjelici umutite 1/2 šalice vode (od tjestenine) i brašno te smjesu istresite u tavu i dobro umiješajte da se sve zgusne. Potom ponovno podlijevajte s vodom dok ne dođete do željene "siruapste" strukture. Ako vam umak izgleda prerijedak, ne brinite, jer će tjestenina sve upiti.

Dodajte tjesteninu, dobro promiješajte pa tjestenini dodajte i gljive. Još jednom dobro promiješajte i kratko prodinstajte. Ukoliko koristite svježi peršinov list, sada ga posipajte.

Servirajte toplo.


Brze krafne

Sastojci:

600 g glatkog brašna
50 g suhog kvasca
2 žlice šećera
3 dl toplog mlijeka
150 g maslaca
3 žumanjka
1 jaje
1/2 žličice soli
ribana korica od pola limuna
marmelada od marelice
ulje za prženje


Priprema:

U manjoj posudi u malo toplog mlijeka s pola žličice šećera i pola žličice brašna rastopite kvasac  tako da se stvori pjenica.

Omekšali maslac u većoj posudi rukama izradite s prosijanim brašnom da dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte šećer i naribanu limunovu koricu, jedno jaje i tri žumanjka, sol i nadignuti kvasac. Smjesu izradite mikserom (s mješalicama za dizana tijesta) tako da joj postepeno dodavajte mlijeko.

Pobrašnite podlogu na kojoj ćete izvaljati tijesto na debljinu od pola centimetra. Većim kalupom izrežite paran broj krugova. Na polovicu krugova stavite žličicu marmelade te ih prekrijte drugom polovicom krugova.

Uzmite malo manji kalup od onog prvog te ga utisnite u gotove krugove tako da im dobro zapečatite spojeve i da marmelada ne iscuri tijekom pečenja. Višak tijesta odstranite, a krugove tj. krafne pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se dižu oko 45 minuta.

U većoj zdjeli dobro zagrijte veću količinu ulja (toliko da kada u njega stavite krafnu, ona slobodno pluta po površini). U ulje stavite krafne tako da ih okrenete gornjom (zaobljenom) površinom prema dolje tj. u ulje, poklopite posudu i pržite krafne dok ne porumene. Zatim otklopite posudu, okrenite krafne i pržite otklopljeno dok i druga strana ne porumeni.

Gotove krafne kratko odložite na kuhinjski papiranti ubrus kako bi upio višak masnoće.

Kod serviranja obilno posipajte šećerom u prahu.


Ovo je recept Crochefa Mire Biondića.


Kolač od maka i naranče

Sastojci:

200 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
250 g  brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
sok od 3 naranče
4-5 kapi ekstrakta naranče
100 g mljevenog maka

Preljev:
2 žlice marmelade od marelice
2 žlice vode


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Namastite okrugli kalup za pečenje (28 cm - s umetkom za kuglof).

U posudi mikserom pjenasto izmutite maslac (koji mora biti sobne temperature) pa mu dodajte šećer te nastavite miskati na najvećoj brzini dok smjesa ne postane kremasta i jednolična. Jaja (sobne temperature) dodavajte jedno po jedno u maslac, a između svakog dobro mikserom izradite smjesu najvećom brzinom.

Brašno i prašak za pecivo zajedno promiješajte u zdjelici te ih postepeno umiješajte mikserom u smjesu s maslacem. Dodajte sok od naranče, ekstrakt od naranče i mak pa još jednom dobro izmiksajte (ili umiješajte kuhačom).

Smjesu istresite u kalup i pecite u pećnici oko 45 min.

U međuvremenu u lončiću pomiješajte marmeladu i vodu te stavite na vatru pa miješajte do vrenja.

Pečeni i još vrući kolač premažite rastopljenom marmeladom i ostavite da je upije i da se ohladi.



Frape od banane i čokolade

Sastojci:
(za dvije osobe)

2 veće zrele banane
250 ml mlijeka
125 ml jogurta od vanilije
60 g otopljene čokolade
10 kockica leda, zdrobljenog





Priprema:

Banane narežite na ploške,  stavite u mikser pa im dodajte mlijeko i jogurt od vanilije.

Čokoladu otopite na pari pa je dodajte bananama. Kratko izmiksajte. U mikser potom dodajte i led pa sve zajedno miksajte dok smjesa ne postane glatka i gusta.

Servirajte u dvije velike čaše i odmah poslužite.




Frape od borovnica

Sastojci:
(za dvije osobe)

500 g svježih borovnica
125 ml jogurta (čvrstog)
250 ml mlijeka
2 žličice (10 ml) meda
10 kockica leda, zdrobljenog




Priprema:
Usitnite borovnice u mikseru, dodajte mlijeko, jogurt, med i led. Miksajte dok smjesa ne postane jednolična, gusta i glatka. Poslužite u velikim čašama.