RECEPTI

Sočni kolač od jabuka

Sastojci:

Biskvit:
125 g omekšalog maslaca
125 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1/4 žličice soli
5 kapljica ekstrakta od limuna
3 jaja
200 g brašna
6 grama (2 žličice) praška za pecivo
5 žlica mlijeka

Nadjev:
4 srednje velike jabuke

Preljev:
2 1/2 žlice marmelade od kajsija ili miješane mamelade
2 žlice vode


Primjena:

Pećnicu zagrijte na 190°C.

U posudi mikserom pjenasto izmiješajte maslac i to najvećom brzinom, oko pola minute. Malo pomalo umiješajte šećer,  vanilin šećer, sol i ekstrakt limuna, miješajući dok smjesa ne postane jednolična.

Potom dodajte jedno po jedno jaje, svako miješajući oko pola minute prije dodavanja idućeg. U manjoj zdjelici pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa mješavinu žlicu po žlicu dodavajte u tijesto, naizmjence sa 1-2 žlice mlijeka. Miješajte srednjom brzinom miksera. Mlijeka stavite samo toliko da tijesto teško otpada sa žlice. Tako dobiveno tijesto izlijte u ranije namašćeni okrugli lim za pečenje (promjera 28 cm).

Nadjev:
Operite i ogulite jabuke, povadite sjemenke pa jabuke izrežite na četvrtine. Svaku četvrtinu višestruko uzdužno zarežite te ukrug posložite po tijestu.

Stavite u ranije zagrijanu pećnicu te pecite 35 - 40 minuta.

Preljev:
Marmeladu protisnite kroz cjediljku u manji lončić, dodajte joj 2 žlice vode te stavite na laganu vatru da se rastopi i zavri, neprestano miješajući. Time prelijte pečeni i još vrući kolač.


Ideja:
Umjesto jabuka možete upotrijebiti i 600 g višanja, očišćenih od koštica.



Falafel sa špinatom

Sastojci:

2 1/2 šalice ranije skuhanog slanutka
1 šalica sjackanog špinata
1 1/2 žlica suhog peršinova lista
2 češnja češnjaka
1 smeđi luk, srednje veličine
2 žličice paste od sezama
1/4 šalice brašna + brašno za posipanje pri oblikovanju falafela
2 žlice krušnih mrvica
1/4 žličice kajenskog papra
1 žličica soli
papar

ulje za prženje
malo čili papričice


Priprema:

Slanutak sameljite u procesoru ili štapnim mikserom. Dodajte mu pastu od sezama i dobro izmješajte kuhačom.

U tavi na malo ulja kratko popržite sitno sjeckani luk, dok ne postane staklast. Dodajte mu peršin i špinat te samo kratko prodinstajte. Sadržaj iz tave ravnomjerno pomiješajte sa slanutkom pa smjesi miješajući dodavajte kajenski papar, brašno, papar, sol i krušne mrvice. Na kraju protisnite češnjak i još jednom smjesu dobro promiješajte. Ukoliko je smjesa prekompaktna, dodajte malo vode, ali pazite da i dalje ostane dovoljno čvrsta za oblikovanje rukama.

Gotovu smjesu prekrijte prozirnom folijom te je stavite u hladnjak da odstoji barem sat vremena, da se svi sastojci dobro prožmu.

Od smjese potom rukama oblikujte falafele. Između svakog falafela pobrašnite dlanove, kako biste izbjegli ljepljivost.

Na tavi zagrijte ulje te na njemu kratko popržite čili papričice. Potom na istom ulju pržite falafele na laganoj vatri, povremeno okrećući dok ne poprime s obje strane zlatno smeđu boju.





Kolač od sira i mente


Sastojci:

Biskvit:
5 dag maslaca
3 jaja
12 dag šećera
4 dag gustina
4 dag brašna
2 žličice praška za pecivo
5 dag tamne čokolade, rastopljene

Krema:
3 lista želatine
10 dag kremastog sira
7 dag šećera
5 ml sirupa od mente (može i liker)
2 1/2 dl slakog vrhnja

Priprema:

Biskvit:
Maslac kremasto izmiksajte, dodajte mu šećer te miksajte dok ne postane pjenast. Umućena  jaja dodajte maslacu pa dodajte šećer, gustin, brašno i prašak za pecivo. Na pari rastopite čokoladu te njome zalijte smjesu s jajima te sve dobro zamiješajte. Dobivenu smjesu ostavite oko pola sata u hladnjaku da se odmori.

Kalup za pečenje premažite margarinom i pobrašnite.

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Odmoreno tijesto razvaljajte i prenesite u kalup za pečenje. Pecite u pećnici oko 25 minuta .



Krema:
Namočite želatinu u hladnoj vodi da nabubri. Dobro promiješajte obje vrste sira sa  šećerom i sirupom od mente. Želatinu ocijedite i otopite s malo kreme od sira na pari, potom umiješajte u glavni dio kreme od sira. Čvrsto istucite slatko vrhnje te ga lagano umiješajte u kremu.

Kremu obilno nanesite na biskvit. Tako dobiveni kolač stavite u hladnjak da se stegne i ohladi.




Panforte


Sastojci:

8 dag brašna
15 dag šećera
15 dag meda
20 dag suhih smokava
10 dag pečenih lješnjaka
12,5 dag blanširanih badema
10 dag crne čokolade
1 kora naranče
1/3 žličice muškatnog oraha
1/3 žličice mljevenog đumbira
1/3 žličice cimeta
šećer u prahu

Priprema:

Stavite papir za pečenje na lim i lagano ga premažite maslacem.

Koru oprane naranče naribajte, smokve očistite od petlji i isjeckajte. U zdjelu stavite brašno, dodajte muškatni oraščcić, đumbir i cimet te promiješajte. Dodajte cijele lješnjake i bademe, isjeckanu čokoladu, smokve i koru naranče pa ponovno promiješajte.

U manjoj tavi i na laganoj vatri otopite šećer s medom. Kuhajte bez miješanja još 5 minuta pa dobiveni karamel prelijte preko pripremljene mješavine. Brzo promiješajte s nekoliko pokreta da se čokolada otopi, što prije izlijte na pleh pa poravnajte namašćenom žlicom.

Pecite na 160°C oko 35 minuta.

Pečeni kolač ostavite da se malo ohladi pa ga posipajte šećerom u prahu.

Panforte umotajte u prozirnu foliju i držite u frižideru.



Kolač od borovnica

Sastojci:

1/2 šalice omekšalog maslaca ili margarina
1 šalica šećera
2 velika jaja
1 žličica vanilijinog ekstrakta
2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 šalice brašna
1 šalica mlijeka
2 1/2 šalice svježih ili zamrznutih borovnica

Za posipanje:
1 žlica šećera
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

U zdjeli kremasto izmiksajte maslac, dodajte šećer i miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaja (sobne temperature), miješajući između dodavanja. Dodajte vaniliju, prašak za pecivo i sol, pa postepeno mlijeko i brašno, miksajući cijelo vrijeme.

U glatku smjesu žlicom umiješajte borovnice. Istresite na kalup za pečenje, posipajte smjesom šećera i muškatnog oraščića i pecite u pećnici oko 35 min, tj. dok kolač ne porumeni.


Ideja:

U smjesu možete dodati i komadiće sitno sjeckane čokolade.

Također, kolač možete ispeći i u obliku muffina.


Kolač od borovnica s komadićima čokolade

Pasta Pomodoro

Sastojci:

1 konzerva sjeckanih pelata
150 ml pasirane rajčice
1 manji smeđi luk
2 češnja češnjaka, protisnuta
4 žlice maslinovog ulja
sol, papar
1 žlica sjeckanog peršinova lista (može i suhi)
provansalske trave
bosiljak
čili papričica
ružmarin
1/2 žlice šećera

300 g tjestenine (spaghetti, tagliatelle...)
voda, sol

ribani parmezan za posipanje


Priprema:

U dubljoj tavi na ulju prodinstajte sitno sjeckani luk, posolite ga i dodajte sve suhe začine, osim papra.

Češnjak protisnite te ga dodajte luk i vrlo kratko popržite. Pazite da ne promijeni boju, jer tada postaje gorak!

Luku dodajte pasiranu rajčicu i pelate te promiješajte. Na tihoj vatri lagano dinstajte oko 20 minuta.

U međuvremenu  zakuhajte slanu vodu te skuhajte tjesteninu. Kuhanu tjesteninu procijedite.

Prodinstanoj rajčici dodajte šećer (ukoliko je rajčica slađa, smanjite količinu šećera i obratno). Popaprite po želji i promiješajte. Sklonite s vatre, umiješajte kuhanu tjesteninu, poklopite te ostavite tako nekoliko minuta da se svi sastojci prožmu.

Kod posluživanja na tjesteninu izribajte parmezan.


Napomena:
Umjesto maslinovog možete koristiti i suncokretovo ulje.


Španjolski gulaš

Sastojci: 

1 kg junećeg buta, narezanog na kocke
2 glavice luka
5 češnjeva češnjaka
1 konzerva sjeckanih pelata
500 g crvenih rog paprika
1 mrkva
2 goveđe kocke za juhu
1 l vode
2 žlice ajvara
2 žličice slatke crvene paprike
peršin
čili papričica, sitno nasjeckana (po želji)
korijander
papar 
lovorov list

sitno nasjeckani peršinov list za posipanje


Priprema:

Paprike operite, posušite te ih u komadu ispecite na tavi. Paprike ohladite, ogulite i narežite na trakice.

Crveni luk i češnjak sitno nasjeckajte pa ih prodinstajte na malo ulja oko 10 minuta.

Mrkvu sitno nasjeckajte, a meso na tanke komadiće. Na prodinstani luk dodajte mrkvu i meso pa dinstajte 15 min, dodajte koncentrat rajčice, isjeckanu rajčicu, promiješajte i zalijte vodom. Kad prokuha, dodajte kocke za juhu, lovorov list, papriku, korijander, čili papričicu, ajvar i crvenu rog papriku, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 h. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još vode.

Poslužite uz  široke rezance, pire krumpir ili rižu. Posipajte svježim peršinovim listom.

Juha od mrkve i đumbira


Sastojci:
(za 4 tanjura)

6-7 velikih mrkvi (ukupno oko 600 g)
1 srednje velika glavica smeđeg luka
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista (može i suhi i svježi)
1/4 žličice suhog timijana
1 vrhom puna žličica svježe nasjeckanog đumbira
papar, sol
1 kocka povrtnog jušnog temeljca
7 dl vruće vode
3 žlice ulja
2 žlice vrhnja za kuhanje


Priprema:

Mrkvu operite, ogulite i narežite na deblje kolutove te je stavite u dublji lonac. Dodajte joj ulje te lonac stavite na vatru da se zagrije. Kratko prodinstajte, ali nemojte dozvoliti da mrkva potamni. Luk sitno nasjeckajte pa dodajte mrkvi i promiješajte. Sve zajedno posolite, popaprite te dodajte timijan i đumbir. Ako koristite suhi peršinov list, sada ga dodajte na mrkvu i luk pa sve zajedno dinstajte dok luk ne postane staklast. Podlijte vrućom vodom te dodajte kocku temeljca.

Ostavite da se juha kuha na laganoj vatri u polupoklopljenom loncu dok mrkva ne omekša. Uklonite s vatre pa štapnim mikserom izmiješajte sadržaj u krem juhu. Vratite na vatru, dodajte vrhnje za kuhanje te po potrebi razrijedite s malo vode i dosolite. Kod serviranja posipajte svježim peršinovim listom.


Napomena:
Vrhnje za kuhanje možete i izostaviti.






Složenac od kelja i mljevenog mesa

Sastojci:

- 800 g kelja
- 300 g mljevenog mesa (govedina ili miješano)
- 80 g riže
- 3 žlice krušnih mrvica
- 2 jaja
- 1 velika glavica smeđeg luka
- 1 dl ulja
- 180 ml kiselog vrhnja
- sol, papar


Priprema:

Očišćen i dobro opran kelj blanširajte u slanoj vodi, dobro ga procijedite pa ga ohlađenog sitno narežite na trakice.

Rižu do pola skuhajte u vodi s malo soli. Ne procjeđujte.

Na ulju propržite luk i mljeveno meso, dodajte do pola kuhanu rižu, krušne mrvice, sol i papar po volji.  

Tako prodinstanu smjesu pomiješajte s ranije narezanim keljom. Jaja razdvojite na žumanjke i bjelanjke. Žumanjke umutite s vrhnjem te ih prelijte preko smjese s keljom.  Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg te ga lagano umiješajte u kelj.


Dobivenu smjesu istresite u lim za pečenje te pecite u pećnici na 200°C dok složenac ne porumeni.