RECEPTI

Placke

Sastojci:

Za 4 placke:

4 srednje velika krumpira
prstohvat soli
1/4 šalice brašna + malo za posipanje
1 žlica rastopljenog maslaca

Priprema:

Neoguljene krumpire stavite u veći lonac, potopite vodom i stavite na jaku vatru da voda zakuha. Potom smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se krumpiri skuhaju, oko 25 minuta. Skuhane krumpire procijedite, malo ohladite i ogulite pa ih zgnječite u pire.

U još topao pire dodajte brašno, sol i rastopljeni maslac te zamijesite tijesto.

Na pobrašnjenoj površini dlanovima poravnajte tijesto te ga, s obzirom da će biti vrlo ljepljivo, posipajte brašnom. Valjkom razvaljajte tijesto u krug, na debljinu od oko pola centimetra te ga pobrašnjenim nožem razrežite na četvrtine.

Zagrijte tavu u kojoj namjeravate peći pogače, malo pobrašnite dno tave te pecite na suho, oko 3 minute sa svake strane, tj. dok ne porumene. Pečene pogače malo posolite te poslužite tople.

Ideja:

Kako bi obogatili okus, u tijesto možete dodati luk, češnjak u prahu ili začine po volji.




Muffini (osnovni recept)

Sastojci:

2 šalice glatkog brašna
3 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
¾ šalice šećera
1 jaje
1 šalica mlijeka
¼ šalice ulja

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.        
 
U drugoj zdjeli dobro istucite jedno jaje. Pjenjačom u jaje umiješajte ulje i mlijeko.

U smjesi s brašnom u sredini napraviti udubljenje te u njega, polagano, ulijte smjesu s jajetom. Lagano promiješajte sve sastojke tako da dobijete jednoličnu smjesu. Nemojte prejako i naglo miješati jer će vam smjesa postati gnjecava i teška. 

Tijesto izlijevajte u obložene kalupe za muffine.

Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta tj. dok ne porumene i dok zabodena čačkalica iz muffina ne izađe u potpunosti čista.

Ovo je osnovni recept za muffine. Mogućnosti za adaptaciju su gotovo beskonačne!

Evo nekoliko ideja:

  •  s borovnicama: umiješajte 1 šalicu svježih ili zamrznutih borovnica
  • s malinama: umiješajte 1 šalicu zamrznutih malina
  • s grožđicama: umiješajte 1 šalicu grožđica. Grožđice možete prethodno namočiti u rumu. Ako su grožđice veće, nasjeckajte ih
  • s datuljama: umiješajte 1 šalicu sitno nasjeckanih datulja
  • s kokosom: umiješajte 1 šalicu kokosovog brašna
  • s bananom i cimetom: umiješajte 2 zdrobljene banane i žličicu cimeta; kao posip možete koristiti zobenu kašu
  • s jabukom, mrkvom i grožđicama: umiješajte ½ šalice sjeckanih jabuka, ½ šalice naribane mrkve, ¼ šalice grožđica i ½  žličice cimeta
  • s džemom: nakon što ste zamiješali smjesu, dodajte oko 2 žlice prethodno dobro zamiješanog i omekšanog džema koji potom samo lagano s nekoliko poteza kuhače umiješajte u smjesu; džem može biti od jagode, maline, borovnice, kupine…
  • s čokoladom: umiješajte 1 šalicu čokoladnih suza (ili sitno sjeckane čokolade za kuhanje) i 1 žličicu ekstrakta vanilije
  • s jagodama:  umiješajte 1 šalicu nasjeckanih svježih jagoda i 1 žličicu ekstrakta badema
  • s jabukom i cimetom:  umiješajte 1 šalicu sjeckanih jabuka posipanih s 2 žličice cimeta
  • s bananom i orasima: umiješajte 2 zdrobljene banane i ½ šalice sjeckanih oraha
  • s marelicama: umiješajte 1 šalicu sjeckanih marelica iz konzerve; možete dodati i malo suhih marelica; prije pečenja možete ih posipati mješavinom šećera i cimeta
  • s makom:  umiješajte 2 žlice mljevenog maka i 1 žličicu ekstrakta limuna
  • s bundevom: umiješajte 1 ½ šalicu pirea od muškatne tikve, ½ žličice mljevenih klinčića, ½  žličice cimeta,  ½ žličice muškatnog oraščića, 50 g grožđica

Za slane varijacije smanjite osnovnu količinu šećera na 2 žlice, a količinu soli povećajte na  1 žličicu.

  • s tvrdim sirom: umiješajte 1 šalicu ribanog tvrdog sira (npr. gouda, podravec, tilzit)
  • sa slaninom: umiješajte ¼ šalice popržene i izmrvljene hrskave slanine
  • s tvrdim sirom i talijanskim začinima: umiješajte 1 šalicu tvrdog sira, ½ žličice češnjaka u prahu i 1 žličicu talijanskih začina (= mješavina suhog origana, bosiljka, ružmarina, mažurana, korijandera, timijana, čubra, papričica)



Savjeti domaćica:

Umjesto ulja  kod slatkih muffina možete koristiti sok od jabuke.
Umjesto običnog mlijeka možete koristiti sojino mlijeko ili sojino mlijeko s okusom vanilije.
Umjesto šećera možete koristiti med.




Muffini s jabukom i cimetom

Sastojci:

2 šalice* brašna + 2 žličice za posipanje jabuka
1 ½ žličica praška za pecivo
½ žličice soli
2 žličice cimeta + ½ žličice za posipanje jabuka
2 šalice jabuka =1 velika jabuka ili 2 manje
100 g maslaca, sobne temperature
12 žlica šećera
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
½ šalice mlijeka

Posip:

25 g maslaca
2 žlice šećera
2 žlice cimeta

Priprema:


* 1 šalica = 16 žlica = 240 ml


Pećnicu zagrijte na 190°C.  Pripremite kalupe tako da u njih postavite papirnate košarice za pečenje muffina. Ako nemate gotove košarice, namastite kalupe za muffine i pobrašnite ih. Višak brašna odstranite.

Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sol i cimet.

Jabuke nasjeckajte na kockice te ih u posebnoj posudi posipajte s 2 žličice brašna i protresite.

U trećoj posudi električnom mješalicom pjenasto izmiksajte maslac i šećer, oko 3 minute. Polako umiješajte jedno pa drugo jaje. Dodajte ekstrakt vanilije.

Polagano dodavajte mješavinu s brašnom, podlijevajući povremeno s mlijekom. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kuhačom umiješajte jabuke.

Tako pripremljenom smjesom punite kalupe za muffine, tako da ih napunite do pola ili do ¾ kalupa. Pecite muffine oko 30 minuta, odnosno dok zabodena čačkalica ne izađe čista iz kolačića.

U međuvremnu pripremite posip tako da na laganoj vatri polako otopite maslac. U manjoj zdjelici pomiješajte cimet i šećer. Gotove muffine izvadite  iz pećnice, ostavite da se kratko ohlade te ih izvadite iz kalupa.

Na kraju četkicom umočenom u rastopljeni mslac premažite površinu muffina te muffine umočite u smjesu šećera i cimeta. Posložite ih na pladanj i ostavite da se ohlade u potpunosti.