Sastojci:
2 žlice maslaca
1 žličica ulja
1 luk, sitno nasjeckan
400 g kiselog kupusa
2 kranjske kobasice, narezati na kockice
1,5 dl goveđeg temeljca
1/2 žličice kima
1 žličica papra
8 kora za savijače
2 žlice rastopljenog maslaca
Priprema:
Na tavi zagrijte žličicu ulja i 2 žlice maslaca pa dodajte kobasice i pržite na laganoj vatri nekoliko minuta. Uklonite s vatre i ostavite sa strane.
Na masnoću od prženja dodajte nasjeckani luk te ga pržite dok ne omekša. Potom vratite i kobasice i dodajte im dobro ocijeđeni kupus. Promiješajte, podlijte goveđim temeljcem, dodajte kim i papar te dinstajte povremeno miješajući još oko 15 minuta tj. dok višak vode ne ishlapi. Ostavite kupus sa strane da se malo ohladi.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C. Na radnoj površini raširite jednu koru i premažite je maslacem. Poklopite je drugom korom te i nju premažite maslacem. Dodajte treću i četvrtu koru na isti način. Na rub kore rasporedite polovicu smejse s kupusom te zarolajte savijaču. Ponovite postupak s preostale 4 kore i drugom polovicom kupusa.
Rubove savijača premažite maslacem dobro utisnite prema unutra, kako nadjev ne bi iscurio.
Premažite savijaču preostalim maslacem te je pecite oko 20 minuta tj. dok ne postane zlatnosmeđe boje.
Poslužite toplo.
Ideja:
Umjesto kranjskih kobasica možete upotrijebiti sitno nasjeckanu pancetu ili dimljenu šunku.
RECEPTI
▼
Loptice od kiselog kupusa
1 veći luk, sitno nasjeckan
1/4 šalice rastopljenog maslaca
1 žlica ulja
1/2 šalice vode
1/4 šalice brašna
malo soli
450 g narezanog kiselog kupusa
Za pohanje:
1 jaje
malo mlijeka
1/4 šalice brašna
krušne mrvice
Priprema:
Na tavi zagrijte ulje pa dodajte maslac i pustite da se i on zagrije. (Ulje se stavlja kako maslac ne bi zagorio.)
Na zagrijanom maslacu popržite luk te ga pirjajte dok ne omekša.
U posudici pomiješajte vodu i brašno, tako da smjesa nema grudica, te izlijte na poprženi luk. Dodajte i kiseli kupus i dobro promiješajte. Na laganoj vatri kuhajte dok smjesa ne proključa, odnosno dok se ne zgusne. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu pa potom smjesu stavite u hladnjak kako bi se potpuno ohladila i stegla.
Od ohlađene smjese rukama oblikujte loptice.
U jedan plići tanjur stavite 1/4 šalice brašna, u drugi krušne mrvice, a u treći. dublji, jaje u koje ste umiješali malo vode.
Kuglice uvaljajte u brašno pa u jaje te u krušne mrvice. U dubokoj zdjeli zagrijte ulje (onoliko koliko je potrebno da kuglice budu prekrivene) pa pažljivo spustite nekoliko loptica.
Kuglice su pržene kada poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite ih na kuhinjsku salvetu kako bi upila višak masnoće.
Napomena:
Smjesa je dovoljna za oko 50 loptica.
Savjet:
Kuglice se mogu pripremiti i unaprijed. U tom slučaju držite ih u hladnjaku sve do trenutka pečenja.
Ako ih pravite u većoj količini, možete ih i zamrznuti.