RECEPTI

Osvježavajuća savijača s voćem i jogurtom


Za ovaj recept kao mjerica koristi se čaša od jogurta, ona od 180 ml. 

Sastojci:

1 pakiranje tankih kora za savijaču
5 čaša čvrstog jogurta
3 čaše šećera
2 1/2 čaše griza
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
1 čaša ulja

voćni nadjev po izboru - najbolje višnje ili ribane jabuke


Priprema:

Jogurt, šećer, griz, vaniliju, prašak za pecivo i ulje dobro izmješajte pjenjačom (ne mikserom) u većoj zdjeli.

Za svaku štrudlu izdvojite po 4 lista za savijače. Najprije stavite dva lista jedan na drugi te ih obilno premažite izmiješanim nadjevom. Prekrijte još jednom listom te i njega premažite nadjevom. Prekrijte četvrtim listom te na njega rasporedite voćni nadjev.

Oprezno zarolajte štrudlu, krajeve presavinite prema unutra kako nadjev ne bi iscurio te štrudlu premjesjtite na prethodno maslacem podmazanu tepsiju.  Ponovite postupak s preostalim korama.

Četkicom svaku štrudlu premažite s malo ulja. Ako vam je ostalo nadjeva, možete njime premazati štrudle odozgo.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, oko dvadesetak minuta tj. dok savijača ne porumeni.

Rogač kolač

Sastojci:

1/2 šalice nerafiniranog smeđeg šećera
1/2 šalice višenamjenskog brašna
6 žlica glatkog bijelog brašna
3 žlice mljevenog rogača
1 prašak za pecivo
1/2 žličice soli
1 jaje
1/2 šalice mlijeka
1/4 šalice rastopljenog maslaca
1 1/4 žličice ekstrakta vanilije
1/2 šalice tople vode

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje premažite maslacem.

U većoj posudi pomiješajte šećer, brašno, rogač, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pjenjačom umutite jaja, mlijeko, maslac i vaniliju. Jaja s mlijekom miješajući dodajte suhim sastojcima u prvoj posudi te električnim mikserom miješajte još oko 2 minute.

Dolijte toplu vodu te tako dobivenu glatku smjesu pretresite u pripremljeni lim za pečenje. Pecite oko 40-ak minuta. Je li kolač dovoljno pečen možete provjeriti tako da ubodete čačkalicu do dna. Ako je čista kada je ponovno izvadite, dovoljno je pečeno.

Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga oko 15 minuta da se prohladi.

Savjet:
Kolač možete poslužiti tako da ga prije serviranja posipate šećerom u prahu ili ga možete preliti otopljenom čokoladnom glazurom.

Napomena:
1 šalica = 200 ml.

Čupava pita od jabuka

Sastojci:

Za prhko tijesto:
2 jaja
150 g margarina ili maslaca
prstohvat soli
1 vrećica vanilin šećera
150 g šećera
1 vrećica praška za pecivo
300 g brašna

Nadjev:
1,5 kg jabuka
3 vrećice vanilin šećera
2 velike žlice ruma (ili 1 vrećica rum-šećera)
1 žličica cimeta
korica od 1/2 limuna (srednje veličine)

Priprema:

U posudi dobro umutite jaja, vanilin šećer i šećer. Dodajte na listiće nasjeckani (ili naribani) margarin, sol, prašak za pecivo i brašno te mikserom zamiješajte srednje tvrdo tijesto. Potom ga ručno obradite. Ako je tijesto premekano, dodajte malo brašna. U slučaju da je pretvrdo, pomoći može 1-2 žlice mlijeka. Tijesto formirajte u oblik kugle, omotajte ga u prozirnu foliju te ga ostavite u hladnjaku oko pola sata da odstoji kako biste ga poslije mogli lakše razvaljati.

U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke operite, ogulite i naribajte na ribež. Istresite ih u veću i nešto dublju tavu, dodajte vanilin šećer i rum, cimet i koricu limuna, dobro promiješajte te na laganoj vatri kratko prodinstajte kako bi jabuke omekšale.

Iz hladnjaka izvadite tijesto te ga podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio vratite u hladnjak (možete i u zamrzivač, kako biste ga kasnije mogli lakše ribati).  Drugi dio tanko razvaljajte na veličinu lima u kojem ćete peći pitu. Lim prekrijte papirom za pečenje te na njega položite tako razvaljano tijesto na koje potom ravnomjreno rasporedite pripremljeni nadjev.

Drugi, dobro ohlađeni dio tijesta ribežom naribajte preko jabuka kako biste dobili "čupavu" gornju koru.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata.


Napomena:
Ako su vam jabuke kiselije, slobodno ih više zasladite.

Dimenzije lima za pečenje: cca 40 x 25 cm