RECEPTI

Lazanje


Sastojci:

1 crveni luk
2 češnja češnjaka
750 g mljevene govedine (ili miješano meso – govedina + svinjetina)
100 ml crvenog vina
2 konzerve rajčice
2 žlice koncentrata od rajčice
začini: mažuran, origano, timijan (majčina dušica)
sol, papar


1 litra mlijeka
1 luk
2 lovorova lista
peršin
crni papar u zrnu
60 g maslaca
50 g brašna
po želji: 100 g parmezana
sol, papar, muškatni oraščić

tvrdi sir za posipanje

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu popržite luk i naribani češnjak. Kada se luk zastakli, dodajte mljeveno meso te dinstajte miješajući drvenom kuhačom dok meso ne promijeni boju. Potom ulijte crveno vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira do pola. Pri ovoj temperaturi sav alkohol iz vina će ishlapiti, a u mesu će ostati punoća okusa.

Dodajte konzerviranu i koncentriranu rajčicu te začine – origano, mažuran i timijan te kuhajte dok se umak ne ugusti. Dodajte soli i papra po ukusu.

Za pripremu bešamela potrebno je u litru mlijeka dodati jedan luk, izrezan na veće komade, potom lovorov list, peršinov list (može i samo stapke od lista) te papar u zrnu. Mlijeko prokuhajte te ga potom procijedite i ostavite da se hladi.

U dubokoj posudi na vatri otopite maslac te mu dodajte brašno te ga propržite oko 2 minute miješajući. Uklonite s vatre te mu dodajte prethodno prokuhano te ohlađeno mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Vratite lonac na vatru te kuhajte dok se umak ne zgusne (konzistencija umaka trebala bi biti kao ona kod smjese za palačinke). Ovdje možete u bešamel dodati i ribani parmezan, iako može i bez njega.
Posolite, popaprite i dodajte malo ribanog muškatnog oraščića.

U vatrostalnu posudu u kojoj namjeravate peći lazanje, na dno rasporedite malo smjese s mesom. Prekrijte ga slojem svježe ili suhe (kupovne) tjestenine za lazanje. Zalijte dijelom bešamel umaka. Nastavite slagati slojeve mesa, tjestenine i bešamela, dok ne potrošite sastojke. Završni sloj bi trebao biti bešamel. Po površini tako složenih lazanja naribajte parmezan ili neki drugi tvrdi sir.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok lazanje ne poprime zlatnosmeđu boju, a tjestenina ne bude skuhana.


Čokoladni kolač s jabukama

Sastojci:

Biskvit:
5 jaja
1 šalica šećera 
1 vanilin šećer
1 šalica ulja
2 šalice brašna
30 g kakaa
1 prašak za pecivo
2 žlice ruma

Nadjev:
3 jabuke
150 g smeđeg šećera
1 dcl vode
3 žlice ruma
200 g margarina
100 g tamne čokolade za kuhanje

Priprema:

Biskvit:
U posudi mikserom umutite jaja, šećer i vanilin šećer, dodajte ulje, rum, kakao, brašno i prašak za pecivo. Izlijte smjesu u kalup za torte, obložen masnim papirom za pečenje, te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Biskvit je gotov kada u njega zabodete čačkalicu i ona ostane čista kada je izvadite.

Pečeni biskvit ohladite te ga izvadite iz kalupa. Prepolovite ga na dva jednaka dijela tako da dobijete dvije kore.

Nadjev:
Jabuke operite, ogulite te ih narežite na kockice. Stavite ih u lončić, zajedno s 1 dcl vode, smeđim šećerom i rumom te ih kuhajte dok ne omekšaju. Kuhane jabuke potom pretresite zajedno s vodom u kojom su se kuhale u veću posudu te ih izmiksajte štapnim mikserom.

Gornju koru biskvita izmrvite u posudu s jabukama te sve izmiješajte mikserom. 

Na pari otopite čokoladu te je toplu prelijte preko 200 g margarina te dobro umutite. Tako dobivenu smjesu pomiješajte s izmrvljenim biskvitom i jabukama te još jednom sve izmiksajte. Doviveni nadjev ravnomjerno rasporedite preko donje kore biskvita koju se stavili na pladanj za serviranje.

Ostavite kolač na hladnom da se stegne. 

Savjet:
Ako želite, kolač možete dodatno preliti glazurom od tamne čokolade. U tom slučaju 100 g tamne čokolade rastopite na pari s 50 g margarina i jednom žlicom ulja te je prelijte preko nadjeva.


Skonsi od rajčice i feta sira (Scones)


Sastojci:

2 šalice brašna
1 žlica praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/4 žličice češnjaka u prahu
4 žličice maslaca, narezanog na kockice
3/4 šalice punomasnog kiselog vrhnja (ili kajmaka)
1 jaje, lagano istučeno
100 g feta sira
3 svježe rajčice
2 mlada luka, sitno nasjeckana

Priprema:

Rajčice unaprijed pripremite na način da ih narežete na ploške te ih poslažete na lim za pečenje, malo posolite i stavite u pećnicu da se prosuše i zapeku. Tako pečene rajčice narežite na sitno.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

U posudi (ili multipraktiku) izmiksajte brašno, prašak za peciovo, sol, češnjak u prahu i maslac u kockicama, tako da dobijete jednolik zrnatu teksturu smjese.

Premjestite sve u veću posudu te dodajte vrhnje (ili kajmak) i jaja te umiješajte umijesite tijesto (možete i mikserom). Dodajte feta sir, pečene rajčice i nasjeckani mladi luk. Sve zajedno polako zamijesite rukama, dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Oblikujte ga u kuglu te ga pritisnite odozgo do debljine oko 1 cm, tako da dobijete oblik diska. Nožem izrežite tijesto na osam jednakih dijelova (trokuta - kao tortu).

Prebacite tako dobivene trokute na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te pecite u pećnici oko 15 minuta, dok tijesto ne porumeni.

Seljački krumpir

Sastojci:

700 g krumpira
2 veće glavice luka, narezan na kolutove ili kockice
60 g masti
3-4 žličice ulja
crni papar
1 povrtna kocka za juhu

Priprema: 

Ogulite krumpir i kuhajte ga oko 10 minuta u slanoj vodi.
Procijedite te ga izrežite na ploške.

Narezani luk propržite na vreloj masnoći (mast i ulje) da dobije zlatnu boju te mu dodajte pripremljeni krumpir. Podlijte krumpir i luk sa 200 ml vode u kojoj ste prethodno rastopili povrtnu kocku. Djelomično poklopite tavu pa kuhajte povrće oko 15 minuta tj. dok veći dio vode ne ispari, a umak se ugusti.

Ovako pripremljeni krumpir možete poslužiti uz pečeno meso.


Teleći biftek u zelenom papru

Sastojci:

800 g telećeg buta
3 žlice zelenog papra u zrnu
1 vrhnje za kuhanje
50 ml vinjaka
1 goveđa kocka za juhu
sol
suncokretovo ulje

Priprema:

Goveđu kocku rastopite u 250 ml kipuće vode te ga kuhajte oko 5 minuta kako biste dobili fini temeljac.

Jednu žlicu zelenog papra u zrnu ugrubo izmrvite i rasporedite po plitkom tanjuru. Biftek narežite na odreske (ili medaljone) debljine 4 cm. Posolite ih  te s obje strahe uvaljajte u izmrvljeni zeleni papar.

U tavi zagrijte malo suncokretovog ulja te na njemu naglo ispecite meso s obje strane, a potom ga nastavite peći na najslabijoj vatri oko 2-3 minute (također s obje strane).

Gotove odreske premjestite na pladanj za posluživanje.

Ua masnoću od prženja dodajte preostali zeleni papar, kratko ga pržite, prelijte vinjakom i flambirajte. Kad se vatra ugasi, dodajte goveđi temeljac i promiješajte. Kada zavrije, smanjite temperaturu, umiješajte vrhnje za kuhanje te hastavite kuhati još dvije do tri minute.

Odreske prelijte tako dobivenim umakom te poslužite toplo.

Quiche s četiri vrste sira

Sastojci:

250 g zamrznutog lisnatog tijesta
100 g brie sira, narezan na kockice
100 g ribanog tvrdog sira (npr. podravca ili goude)
100 g rikote
125 g mozzarelle
6 srednje velikih šampinjona, narezanih na ploške
1 manja paprika, narezana na kockice
češanj češnjaka, sitno nariban
2 jaja
1 žumanjak
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica kiselog vrhnja
sol, papar
sitno sjeckani peršin


Priprema:

Odmrznite lisnato tijesto te ga tanko razvaljajte dovoljno široko da prekrije kalup za quiche (može i kalup za voćni kolač, promjera 30 cm). Izbockajte ga vilicom, kako se tijesto ne bi podiglo tijekom pečenja.

U posudi izmiješajte brie, rikotu, tvrdi sir i gljive. Dodajte češnjak i papriku, posolite i popaprite. Još jednom dobro zamiješajte da dobijete jednoličnu smjesu te je potom raspodijelite po tijestu u kalupu.

Mozzarellu nakidajte na komadiće i ravnomjerno raspodijelite po vrhu quichea.

U manjoj posudi istucite dva jaja i žumanjak, dodajte im vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje, posolite i dodajte sitno sjeckani peršin (količina po želji). Dobro promiješajte te dobivenom smjesom zalijte quiche.

U prethodno zagrijanoj pećnici pecite quiche na 220˘C dok ne dobije zlatno smeđu boju.




Tortice sa sirom brie i šampinjonima


Sastojci:

250 g lisnatog tijesta
100 g svježih šampinjona
100 g sira brie
100 g sira gouda
1 manja paprika babura
2 češnja češnjaka
2 cijela jaja
1 žumanjak
malo maslinovog ulja
sitno sjeckani pešrin
sol, papar
vrhnje za kuhanje
kiselo vrhnje
½ žličice Vegete


Priprema:

Lim za pečenje obložite masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 220°C.

Tijesto za quiche tanko razvaljajte na radnoj površini. Izrežite ga potom na kvadrate ili, ako ćete koristiti kalupe za mini quiche, okruglim kalupom na krugove nešto većeg promjera od samog kalupa. 

Tijesto izbockajte vilicom da se ne bi previše dizalo za vrijeme pečenja pa ih položite na papir za pečenje ili u mini kalupe.

Gljive narežite na sitnije komadiće, a nekoliko ih narežite i na tanke ploške. Češnjak protisnite kroz drobilicu za češnjak. Brie također nakidajte na manje komadiće, papriku narežite na kockice, a goudu naribajte te sve pomiješajte s gljivama (kockicama).  Malo pouljite, posolite i popaprite i dobro promiješajte. Tako dobivenu smjesu ravnomjerno raspodijelite po tijestu za tortice.

U zdjelici umutite dva cijela jaja, jedan žumanjak, 2 žlice kiselog vrhnja, malo vrhnja za kuhanje, sol, papar i malo Vegete. Dodajte sitno sjeckani peršin (oko pola šake) i dobro promiješajte.

Smjesom zalijte svaku torticu, pazeći da ne prelazi preko ruba lisnatog tijesta. Na svaku torticu potom položite nekoliko ploški preostalih gljiva.

Pecite u pećnici dok površina tortica ne postane zlatno rumena.


Savjet:
Tijesto za kalupe također možete narezati i na kvadrate. U tom slučaju rubove tijesta koji ostanu visiti izvan kalupa nemojte preklapati preko quichea već ih zarolajte prema unutra, uz  sam rub kalupa. Tako će tortice izgledati atraktivnije, nego da tijesto samo preklopite preko nadjeva.