RECEPTI

Juha od fazana

Sastojci:

3 dkg masti ili maslaca
3 dkg brašna
3 dkg mrkve
1 srednje veliki krumpir
4 dkg korjena peršina
2 dkg crvenog luka
malo ulja ili maslaca
fazanove nogice, vrat, krilca i sl.
papar u zrnu (7-8 zrnaca)
sol, lovorov list
ocat
preprženi kruh na maslacu, nasjeckan na kockice
1/2 dl kiselog vrhnja

peršinov list



Priprema:

Fazanove rubne ostatke operite i dobro očistite Korjenasto povrće i krumpir narežite na manje kockice.
U loncu s maslacem izdinstajte luk do zlatnožute, staklaste boje. Prelijte ga s vodom (količina po želji, ovisno koliko juhe želite) te u nju dodajte fazanovo meso za juhu, korjenasto povrće, krumpir i lovorov list. Posolite i popaprite po ukusu te kuhajte na laganoj vatri dok povrće i meso ne omekšaju.

Kada je juha skoro pa gotova, pripravite laganu zapršku na način da na tavi s masalcem prepržite malo brašna. Dodajte zapršku juhi i dobro promiješajte, kako se ne bi stvorile grudice. Na kraju, po želji, u juhu umiješajte kiselo vrhnje.


Prijedlog za posluživanje:
Poslužite na način da u tanjur juhe dodate nekoliko kockica preprženog kruha te ga potom ukrasite sa žličicom dobro umućenog kiselog vrhnja. Posipajte s malo sitno sjeckanog peršina.



Pirjani fazan

Drago Vukušić i Božica Mirić autori su kuharice "Hrvatski obiteljski objed" u kojoj su ponudili ovaj zanimljivi recept koji se može poslužiti i u ovo blagdansko vrijeme.

Sastojci:

2 manja fazana
8 dkg slanine
sol, papar
8 dkg masti
10 dkg luka
10 dkg mrkve
1 žlica brašna

Priprema:


Očišćene i oprane fazane izrežite na veće komade, potom ih posolite i obložite tankim ploškama slanine. Slaninu na fazana pričvrstite pomoću čačkalica. Luk i mrkvu izrežite na tanke ploške i stavite u posudu na vruću mast. Kratko popržite, dodajte izrezane komade fazana i pirjajte povremeno dolijevajući malo vode.


Kad meso omekša, pobrašnite povrće, dobro izmiješajte, zalijte s nekoliko žlica vode i kuhajte 5-10 minuta.
Umak propasirajte, dodajte kiselo vrhnje i prokuhajte zajedno s mesom fazana.
Poslužite uz pržene valjuške.


Pivski pereci

Sastojci:

500 gr. oštrog brašna 
1 svježi kvasac (42 g) 
250 ml mlijeka
1/2 čajne žličice soli

50 g omekšalog maslaca

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na 15 dijelova i ostavite 20 minuta da miruje.

Zakuhajte 1 litru vode i dodati 3 jušne žlice sode bikarbone i prokuhajte. 

Od tijesta formirajte perece (ili po želji štangice, kiflice...) i svako pecivo stavite u cjedilo te potopite u otopinu sode bikarbone oko nekoliko sekundi. 


Potom poslažite perece na podmazani lim za pečenje (ili lim obložen masnim papirom za pečnje). Pustite da se peciva još malo dignu.

Potom peciva malo zarežite na najdebljem dijelu (taj dio će ostati bijeli kad peciva budu pečena), posolite krupnom solju i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 min ili dok ne porumene.

Poslužite uz neko dobro pivo.



Nugat prutići

Sastojci:

22,5 dkg margarina
10 dkg šećera u prahu
1 vanilin šećer
3 žumanjka
pola žličice cimeta
20 dkg brašna
4 dkg kakaa
3 ravne žličice praška za pecivo
12 dkg mljevenih oraha


10 dag Nutelle

Priprema:

Pomiješajte sve navedene sastojke, osim Nutelle. 

Špricom na masni papir ili namašćenu tepsiju praviti prutiće, dužine oko 5 cm. Pecite na 175 stupnjeva desetak minuta, tj. dok se prutići ne prosuše i ne porumene.

Kad se ohlade spajajte ih Nutellom.


Ideja:
Spojene prutiće dodatno možete ukrasiti tako da im vrhove umočite u rastopljenu čokoladnu glazuru koju ćete napraviti od 10 dag tamne čokolade i 1 žličice margarina ili maslaca.