RECEPTI

Hrskavi i začinjeni pečeni krumpiri iz pećnice

Sastojci:
6 krumpira srednje veličine
2-3 češnja češnjaka, narezana na tanke kriške
2 žlice maslinovog ulja
30 g maslaca, narezanog na ploškice ili male kockice
krupna morska sol
svježe mljeveni crni papar


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Krumpir narežite na tanke ploške na način da ploške zarežete skoro do kraja, ali ne i da se odvoje od ostatka krumpira. Na taj način dobiti ćete "pregrade od krumpira" u koje potom stavljate ploškice češnjaka. Krumpire potom poslažte u lim za pečenje.
Narezanim ploškicama maslaca također ispunite pregrade. Krumpire začinite solju i paprom. Pošpricajte krumpire i s malo maslinovog ulja.
Pecite u pećnici dok krumpir ne poprimi zlatnožutu boju.

Napomena:
Ovo je osnovni recept ta ovako pripremane krumpire.
Krumpiru možete dodati pesto ili komadiće slanine i šunke ili ih aromatizirati nekim začinskim biljem, kao što je ružmarin. Ako imate još koju ideju, slobodno mi javite. :)

Također, ovako možete pripremiti i ciklu, ne samo krumpir.

Zapečena cvjetača



Sastojci:

1  cvjetača srednje veličine
1 jaje
1 šalica brašna (180 g)
malo mlijeka
1 kiselo vrhnje (ili 1/2 čašice vrhnja + 1 mliječni namaz (ABC, Dukatela...)
1 žlica mljevenih sjemenki lana
malo kima
sitno sjeckani peršin
češnjak (u granulama ili sitno nasjeckan)
1/2 vrećice praška za pecivo (ili malo sode bikarbone)
začini: sol, papar, vegeta


Priprema:

Cvjetaču stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte dok ne bude poluskuhana (polutvrda).

U međuvremenu umutite sve preostale sastojke, osim parmezana, u jednoličnu smjesu koja treba biti malo gušća od one za palačinke.

Nauljite posudu za pečenje u pećnici. Do pola kuhanu cvjetaču razrežite na manje cvjetove te poslažite po limu za pečenje. Prelijte zamućenom smjesom te posipajte parmezanom (po želji).

Pecite na 180°C dok se ne zarumeni.



Savijača od jabuka u umaku od vanilije



Sastojci:

Za tijesto:

750 g namjenskog brašna za tanka tijesta
1 žličica soli
1 žličica octa
1 jaje
450 ml vode
ulje za premazivanje

Za nadjev:

50 g grožđica
1 žlica ruma
1 kg kiselkastih jabuka
2-3 žlice limunova soka
80 g šećera
1 vanilin šećer
2 žličice mljevenog cimeta
50 g maslaca
100 ml vode

Za umak od vanilije:

900 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
60 g šećera
1 puding od vanilije
1 žličica naribane limunove korice


Priprema:

U dublju posudu stavite brašno, dodajte jaje i sol. Mijesite (rukom ili električnom miješalicom) dodavajući mlaku zakiseljenu vodu sve dok ne dobijete sasvim glatko tijesto.

Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i razdijelite ga na tri kruščića. Kruščiće stavite na pobrašnjenu kuhinjsku krpu tako da između kruščića napravite nabor od krpe, da se prilikom stajanja ne bi slijepili. Pokrijte ih drugom kuhinjskom krpom i plastičnom vrećicom (kako se tijesto ne bi isušilo) te ga ostavite neka stoji na toplom mjestu 25 minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške, pa nakapajte limunovim sokom.

Smjesu stavite na zagrijani maslac, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, grožđice i vodu. Jabuke pirjajte polupokrivene 15-ak minuta, a pred kraj umiješajte rum i ohladite.

Na pobrašnjeni stolnjak stavite kruščić, premažite ga uljem te ga valjkom malo razvaljajte, a zatim ga lagano prstima izvlačite od sredine prema kraju dok ne dobijete gotovo prozirno tijesto. Nožem, koji ste uronili u brašno, odrežite zadebljale rubove tijesta, a ostatak razvučenog tijesta ostavite da se malo posuši.

Nadjevom premažite trećinu tijesta, a ostatak pažljivo premažite uljem i uz pomoć stolnjaka zarolajte. Isti postupak ponovite i s preostalim kruščićima.

Dobivene savijače stavite u namašćeni pleh (vel. 41×33 cm) i pecite u pećnici (druga rešetka odozdo) zagrijanoj na 180ºC oko 40 minuta.

Umak pripremite tako da puding pomiješate sa šećerom i s oko 100 ml hladnog mlijeka. Preostalom mlijeku dodajte mahunu vanilije i zakipite.

Mlijeko maknite s vatre, uklonite komušku te umiješajte razmućeni puding i šećer. Sve zajedno izmiješajte pjenjačom i kuhajte 1-2 minute, a zatim umiješajte naribanu limunovu koricu.

Kad se štrudla malo ohladi, narežite je i poslužite prelivenu umakom od vanilije.





Sardinski ravioli (tradicionalni recept)

Sastojci (za 6 osoba):

Punjenje:
450 g ricotta sira
1/2 žličice šafrana u prahu
2 žumanjka
korica 2 limuna
3 žlice šećera
sol po ukusu

Tjestenina:
200 g brašna
3 jaja
voda
sol

Priprema:

Punjenje:
U posudi umiješajte sve navedene sastojke. Ako vidite da je smjesa prevodenasta (sir, ako nije dobro procijeđen, može je razvodniti), dodajte malo brašna da se zgusne.

Tjestenina:
Jajima dodajte brašno i dva prstohvata soli te miješajući polako dodavajte vodu, sve dok ne dobijete dovoljno čvrstu smjesu. Dobro umijesite te pustite tijesto da se odmori oko 20 minuta. Razvaljajte tijesto na tanko. Preko polovice tijesta naslažite hrpice punjenja za raviole, na razmak od 4 do 5 cm. Drugom, "nefilovanom" polovicom preklopite polovicu s punjenjem te prstima utisnite tijesto oko svakog punjenja tako da ravioli budu dobro zatvoreni. Potom izrežite raviole tako da prerežete tijesto po sredini između svakog punjenja, uzduž i poprijeko. Ako je potrebno, još malo utisnite rubove raviola, kako punjenje ne bi iscurilo.
Uvaljajte raviole u brašno kako ne bi bili ljepljivi.
U loncu zavrijte vodu. U kipuću vodu stavite raviole te prokuhajte. Ravioli su gotovi kada isplivaju na površinu. Procijedite raviole te ih pretresite u umak od rajčice i obilno posipajte sirom.



Grčki jogurt

Sastojci:

1 litra čvrstog jogurta, kupovnog

Pribor:
cjediljka
posuda
filter za kavu

Priprema:

Cjediljku umetnite u posudu nešto veću od same cjediljke. U cjediljku umetnite filter za kavu.
U filter ulijte jogurt te sve zajedno pokrijte prozirnom folijom.
Jogurt preko noći ostavite u hladnjaku (8 do 10 sati). Nakon što se jogurt ocijedio, kremastu masu koja je ostala u filteru koristite u receptima koji zahtijevaju grčki jogurt.




Tortilje s piletinom i kukuruzom

Sastojci:

Za piletinu:
1 žličica češnjaka u prahu
2 lovorova lista
1 žlica nasjeckanog luka
1 žličica mljevene slatke crvene paprike
1 žličica crnog papra
1 žličica bijelog papra
500 g pilećih prsa, narezanih na trakice
sol po ukusu
1 žličica timijana (majčine dušice)

Za umak:
400 g kukuruza šećerca iz konzerve
sok od pola limuna
1 žlica maslinovog ulja
1 svježa čili papričica
200 ml grčkog jogurta

tortilje

Priprema:

U multipraktiku izmiješajte sve začine koji su potrebni za pripremanje piletine. Potom u smjesu začina uvaljajte pileća prsa.

Na tavi zagrijte 2 žlice ulja te potom na njemu ispržite pileća prsa, dok se ne zarumene. Imajte na umu da bi sredina piletine trebala ostati meka.

Dok se piletina peče, pripremite umak. Sve sastojke (kukuruz, jogurt, čili, limunov sok i ulje) dobro izmiješajte tako da dobijete kremastu smjesu.

Na suhoj tavi zagrijte tortilje. Svaku tortilju premažite s većom količinom umaka te po njemu poslažite pileća prsa. Servirajte toplo.


Napuljski sendviči


Sastojci:

Punjenje:
100 g kuhane šunke
100 g čajne ili zimske kobasice
200 g mortadele
200 g provolone sira sa začinima
parmezan
tvrdi ovčji sir (npr. pecorino, paški ili livanjski)
3 tvrdo kuhana jaja

Tijesto:
500 g brašna
mlaka voda
1 paketić svježeg kvasca
250 ml mlijeka
2 žlice svinjske masti
sol, papar

Priprema:

Rastopite kvasac u toplom mlijeku, izlijte u posudu u kojoj ćete zamijesiti tijesto te dodajte brašno. Umijesite. Polako dodavajte toplu vodu dok miješate. Potom dodajte sol, papar i mast. Još jednom zamijesite te pustite da tijesto odstoji oko 2 sata.

Kada se tijesto diglo, izvadite ga iz posude na radnu površinu te izvaljajte valjkom za tijesto na debljinu od oko pola centimetra.

Tvrdo kuhana jaja, kobasice i sir narežite na kockice te ih rasporedite po površini razvaljanog tijesta. Lagano ih pritisnite tako da se utisnu u tijesto. Obilno posipajte parmezanom, pecorinom i paprom. Urolajte tijesto (kao štrudlu) te ga potom narežite na onoliko dijelova koliko želite napraviti sendviča.

Površinu svakog sendviča premažite s umućenim jajetom te pecite u pećnici na 180°C oko sat vremena. Servirajte vruće.





Tjestenina s patlidžanima i kozjim sirom

Sastojci:
1 patlidžan srednje veličine, narezan na kockice
80 ml maslinovog ulja
1 šalica sušenih rajčica namočenih u ulje
3 žlice peršina, sitno nasjeckanog
450 g Penne tjestenine
85 g kozjeg sira, izmrvljenog


Priprema:
Pećnicu zagrijte na 230°C.
U cjediljku stavite kockice patlidžana koje ste prethodno lagano posolili te pustite patlidžan da tako odstoji oko pola sata. Sol će iz patlidžana izvući višak vode.

U posudu ulijte maslinovo ulje, dodajte patlidžan te protresite tako da se patlidžan dobro obloži uljem. Potom patlidžan istresite u lim za pečenje te stavite u pećnicu da se peče oko 20 minuta.

U multipraktiku izmiksajte sušene rajčice, peršin i 2 žlice ulja.
Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi. Procijedite. Dodajte joj patlidžan i umak od rajčice te dobro protresite.
Posipajte kozjim sirom i servirajte toplo.


Rum kuglice s orasima


Sastojci:
25 dkg mljevenih oraha
25 dkg šećera
25 dkg mljevenog keksa (Petit beurre)
čašicu ruma (2,5 dcl)
25 dkg naribane čokolade
20 dkg maslaca ili margarina

šećer ili čokoladne mrvice za ukras

Priprema:
Sve dobro izmješajte u jednoličnu smjesu. Stavite u hladnjak da se smjesa malo stegne. Vlažnim rukama oblikujte kuglice promjera 2 cm.
Gotove kuglice urolajte u kakao prah, čokoladne mrvice, kristal šećer ili mljevene orahe.






Kuglice od lješnjaka


Sastojci:
9 dkg šećera
9 dkg čokolade, naribane
9 dkg lješnjaka, mljevenih
2 bjelanjka

čokoladne mrvice ili kokosovo brašno za ukras


Priprema:
Sve sastojke izmiješati, oblikovati kuglice i uvaljati u čokoladne mrvice ili kokosovo brašno.



Bakin kolač od jabuka, cimeta i grožđica


Sastojci:
1 šalica brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
1/2 žličice soli
1 šalica bijelog šećera
1 jaje
1/4 šalica ulja
2 šalice oguljenih i nasjeckanih jabuka
1/2 šalice nasjeckanih oraha
1/2 šalice grožđica ili datulja



Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite i pobrašnite tepsiju. U posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
U manjoj posudi izmiksajte šećer, jaje i ulje. Umiješajte prosijane sastojke. Dodajte jabuke, orahe i grožđice.
Pecite oko 55 do 60 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici (ili dok vam čačkalica, kad je zabodete u tijesto, ne izađe čista).

Kolač bez jaja, maslaca i mlijeka


Sastojci:

    3 šalice brašna
    2 šalice šećera
    6 žlica gorkog kakaa
    2 žličice sode bikarbone
    2 žličice praška za pecivo
    2/3 šalice ulja (suncokret)
    2 šalice vode
    2 žlice alkoholnog octa
    2 žličice ekstrakta vanilije



Priprema:

U velikoj zdjeli promiješajte sve suhe sastojke.
U drugoj zdjeli umiješajte sve mokre sastojke.
Dodajte mokre sastojke u suhe i miješajte dok ne dobijete glatku masu.
Istresite smjesu u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (običnu, za kuglof ili modle za muffine.. po želji)
Pecite na 175°C oko 20 do 25 min. Pustite da se ohlade u tepsiji. Ohlađeno ukrasite slastičarskim mrvicama ili mrvicama čokolade.

Kocke od maka


Sastojci:

TIJESTO:
• 2 šalice brašna
• 2 šalice šećera
• 2 šalice mlijeka
• 20 dag mljevenog maka
• 2 jaja
• 20 dag margarina
• 1 pecilni prašak

KREMA:
• 10 dag čokolade
• 5 dag kakaa
• 3 žlice šećera
• 2 jaja
• 1 žlica ruma
• 10 dag margarina



Priprema:

TIJESTO:
Pjenasto izmješati jaja sa šećerom, dodati omekšani margarin. Naizmjenice dodavajte brašno i mlijeko, na kraju mak i pecilni prašak.

KREMA:
Izmješajte jaja sa šećerom, dodajte rum i kakao i stavite na laganu vatru. Kad se zagrije dodajte čokoladu i margarin i malo prokuhajte da se svi sastojci povežu.
Prelijte preko ohlađenog tijesta i posipajte mljevenim orasima.





Fritule s grožđicama


Sastojci:
500 g brašna
20 g kvasca
2 jaja
80 g grožđica
50 g šećera
25 g šećera u prahu
20 g maslaca
1,5-2 dl mlijeko
0,5 dl rakije
korica od limuna
sol
5 dl ulja za prženje

Priprema:

U posudu staviti prosijano brašno, sol, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu koricu limuna.

U posebnoj posudi rastopiti malo šećera i kvasac u 1 dl mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. Dodati ga u brašno i doliti još toliko mlijeka da tijesto bude tako mekano da se može vaditi žlicom.

Kuhačom dobro izmiješati tijesto i stavljati da se prži u vruće ulje. Kod prženja svaki komad okretati da sa svih strana porumeni. Pržene fritule posložiti na tanjur, poprskati preostalom rakijom i posipati šećerom u prahu.




Brzi čupavci


Sastojci:
čajni kolutići (parni broj)
gotov čokoladni namaz (Linolada, Nutella), a ako imate viška volje možete i sami skuhati nekakvu brzu kremu
kokos
malo kave i ruma


Priprema:
Po dva kolutića umočite u mješavinu kave i ruma (može i mlijeko umjesto ruma), zatim jedan kolutić namazati čokoladom, poklopiti ga s drugim i uvaljati u kokos.
I tako dok ne potrošite sve kolutiće.


Savjet:
Slastica je za jesti najbolja drugi dan, kad odstoji u hladnjaku i omekša malo, ali nije uvjet.

Koestlinovi kolutići su super za ovo.

Meksički rižoto

Sastojci:
1 žlica suncokretovog ulja
2 luka srednje veličine, sitno nasjeckana
300 g piletine bez kosti, narezana na manje komadiće
1 šalica bijele riže arborio
1 mala konzerva rajčice u komadićima (400 g)
1/2 žličice čilija u prahu
1/4 žličice soli
1 kocka pileće juhe
1 konzerva meksičke mješavine (grah, kukuruz šećerac, mrkva, grašak)

Priprema:
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk te dinstajte dok ne omekša, oko 5 min.
Dodajte u vodi rastopljenu pileću kocku i piletinu, rižu, 1/2 konzerve rajčice, čili. Zakuhajte pa smanjite vatru i pustite da se kuha, poklopljeno, još oko 25 minuta.
Dodajte preostalo povrće i pustite da se ukuhava još oko 5 minuta.
Umiješajte preostalu rajčicu, kuhajte još oko minutu, dosolite po potrebi te servirajte toplo.

Banana split pita

Sastojci:
1 vrećica praha za puding od vanilije
mlijeko i šećer (količina koliko piše u uputama na vrećici pudinga)
2 šalice jogurta
2 banane, srednje veličine
2 šalice ananasa u komadićima (iz konzerve)
1 žlica ekstrakta od vanilije
1/2 šalice sjeckanih pekan oraha (ili običnih oraha)
tučeno slatko  vrhnje za ukrašavanje


Priprema:
Puding i šećer ukuhajte u mlijeku, dok ne postane čvrst i gust. Izlijte ga u kalup za pitu, on će poslužiti kao kora za kolač. Rasporedite banane preko pudinga.
Ananas iz konzerve dobro procijedite te ga malo i pritisnite da se i sok iz komadića dobro iscijedi. Rasporedite ananas po bananama.
Po vrhu ukrasite ohlađenim tučenim vrhnjem te posipajte sjeckanim pekanom.
Dobro ohladite te servirajte.

Koktel Bloody Mary

Sastojci:
20 ml votke
40 ml soka od rajčice
10 ml soka od limuna (prema želji)
4 kapi Worcestershire umaka
4 kapi Tabasca (ili hot pepper sauce-a)
prstohvat soli
prstohvat papra
kokce leda
stapka celera


Priprema:
U shakeru s dosta leda pomiješajte sve navedene sastojke (osim celera). Zatvorite shaker pa ga nekoliko puta okrenite gore i dolje da se sastojci promiješaju. Ne trebate ga tresti jer se koktel ne treba zapjeniti.

Ulijte koktel u visoku čašu. Dodajte leda ako čaša nije puna te stapku celera. Po želji dodatno popaprite.




Ušećerene jabuke

Sastojci:
4 crvene jabuke, oprane
250 g smeđeg šećera
110 ml vode
1 žlica octa
25 g maslaca

- 4 drvena štapića (malo deblji štapići za ražnjiće ili štapići za jelo u kineskoj kuhinji, naoštrenog vrha)

Priprema:
Probodite svaku jabuku drvenim štapićem, odozgo kroz mjesto za peteljku.

U loncu pomiješajte smeđi šećer i vodu te stavite na vatru da se šećer otopi. Kad smjesa zakuha, dodajte ocat i maslac, promiješajte i ukuhavajte na laganoj vatri još oko 7 do 10 minuta.

Kako biste bili sigurni da je karamel gotov, u zdjelicu s malo hladne vode uspijte 1 žličicu vrelog karamela. Ako se karamel istog trena stisne, spreman je za upotrebu.

U vrući karamel ravnomjerno umočite jabuke na štapiću sa svih strana te ih položite na pladanj da se ohlade.
Kada se karamel potpuno ohladio i stvrdnuo, jabuke su spremne za posluživanje.

U karamel možete dodati i jestive boje.
Također, nakon što ih umočite u karamel, možete ih dodatno umočiti i u sjeckane lješnjake, orahe i sl.