tag:blogger.com,1999:blog-32777643015978498852024-03-16T19:52:38.372+01:00Fino i točka.Unknownnoreply@blogger.comBlogger561125tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-14216864242926012172024-01-07T13:25:00.001+01:002024-01-07T13:25:42.654+01:00Irski kolač od jabukaSastojci:Posip:70 g oštrog brašna35 g glatkog brašna30 g krupnih zobenih pahuljica90 g šećeraprstohvat soli85 g hladnog maslaca, narezanog na komadićeKolač:115 g maslaca, sobne temperature90 g šećera2 žličice ekstrakta vanilije2 velika jaja, sobne temperature3/4 šalice* oštrog brašna 1/2 šalice glatkog brašna1 žličica praška za pecivo1 1/2 žličica cimeta2 prstohvata soli3 žlice mlijeka4 Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-15429984607435300572024-01-04T23:42:00.005+01:002024-01-04T23:49:45.527+01:00Mramorni kolačSastojci: 1/2 šalice* prirodnog, nezaslađenog kakaa u prahu1/2 šalice šećera 1/2 šalice vode120 g čokolade za kuhanje, izlomljene na kockice1 šalica mlaćenice (ili: 1 šalica mlijeka + 1 žlica alkoholnog octa)4 jaja, sobne temperature2 žličice ekstrakta vanilije2 šalice oštrog brašna1 šalica glatkog brašna1 1/2 šalica šećera1 žličica praška za pecivo1/2 žličice sode bikarbone3/4 Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-81875167589775999692023-07-21T11:11:00.003+02:002023-07-21T11:38:49.025+02:00Domaći pelati bez konzervansaSastojci:10 kg rajčica tipa šljivar (npr. San Marzano, Roma ili Rio Grande)2 vrhom pune žlice solivodaPriprema:
Rajčicu dobro operite pa svakoj na vrhu nožićem plitko zarežite kožicu u u obliku križa.Dobro oprane i osušene staklenke za pelate sterilizrajte u prethodno zagrijanoj pećnici na 90°C, 15 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite je zatvorenu do uporabe.U širem loncu zakuhajte Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-76880391500941022912023-07-21T09:18:00.002+02:002023-07-21T09:18:30.734+02:00Jednostavni prženi dimljeni tofu Sastojci: 200 g dimljenog tofuasuncokretovo ulje1 žlica sojinog umakaPriprema:
Tofu narežite na tanje ploške, debljine (8 - 10 ploški).U grill tavi (može i obična tava) dobro zagrijte malo ulja pa na njemu popržite tofu s obje strane, da blago porumeni.Potom ponovno okrenite tofu na stranu koju ste prvu pržili pa podlijte sojinom umakom. Kratko prodinstajte s jedne, a potom i s Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-79945779551239303282023-07-20T12:44:00.001+02:002023-07-20T12:44:29.059+02:00Ledeni čaj s limunom i ružmarinomSastojci: 1 litra vode3 žlice šećera1 limun1 grančica svježeg ružmarina, dužine 10 -12 cm3 vrećice crnog čaja Earl GreyPriprema:
Limunovu koricu ogulite pomoću nožića za guljenje pa je dodajte u
lončić. Prelijte je jednom litrom vode i dodajte tri žlice šećera i stavite na
vatru. Kuhajte do vrenja pa uklonite s vatre.Dodajte grančicu ružmarina i vrećice crnog čaja.Poklopite i ostavite da Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-83791289955277950742023-07-09T08:56:00.001+02:002023-07-09T08:56:14.500+02:00Jednostavna taco salata u tortilja-zdjeliciSastojci:/za 4 porcije4 velike tortilje4 žlice suncokretovog ulja400 g mljevenog mesa (govedina, puretina, miješano...)3 žlice taco začinske mješavine130 ml vode1 glavica iceberg salate, narezana na trakice1 avokado, narezan na kockice4 srednje velike rajčice, narezane na kockice1/4 šalice svježeg vlasca, sitno nasjeckanog1/2 šalice naribanog cheddar siraPreljev:1/2 šalice kiselog vrhnja1/3 Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-11724234057399716992023-07-09T08:33:00.001+02:002023-07-09T08:33:14.213+02:00Stir fry s brokulom i šampinjonimaSastojci: /za 4 porcije1 veća brokula250 g šampinjona3 žlice suncokretovog ulja3 češnja češnjaka1 slatka crvena paprika, narezana na tanje trake ili kockice1 sitno narezana čili papričica (ili 1/4 žličice suhih čili pahuljica)1 žlica stir fry suhe začinske mješavine za wok (npr. Vitasia iz Lidla)1/4 šalice (60 ml) sojinog umaka2 žličice rižinog octa2 žličice gustinaoko 200 Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-9035867931040328712023-05-21T09:04:00.003+02:002023-05-21T09:04:46.621+02:00Domaći sirup od bazge i narančeSastojci:/za 14 litara sirupaSok:140 svježe ubranih velikih cvjetova bazge3 kg naranči za cijeđenje8 velikih limuna6 litara vodeSirup:7 kg šećera200 g limunske kiseline5 litara vode10 g konzervansa Priprema:
S cvjetova bazge odstranite stapke, a cvjetove poslažite u posudu zapremine 10 litara.Limune i naranče prepolovite pa ih kroz prešu za agrume iscijedite u posudu s bazgom. Protisnute Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-10377101436670354602023-05-21T07:53:00.001+02:002023-05-21T07:53:17.124+02:00Koktel French GimletSastojci: 4 žlice gina3 žlice 👉likera od bazge (St. Germain)1 žlica soka od limeteza ukras: ploška limete ili limetina koricaPriprema:
U šejkeru pomiješajte gin, liker od bazge i sok limete. Dodajte 5-6 kocki leda i dobro protresite, da se sadržaj ohladi. Procijedite u čašu i ukrasite ploškom limete ili koricom.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-6274452650298345822023-05-21T07:29:00.001+02:002023-05-21T07:29:27.462+02:00Liker St. Germain - liker od bazgeSastojci: 30 svježe ubranih cvjetova bazge750 ml votke3 ploške limunaprema ukusu: 1/4 do 1/2 šalice šećera (može i bagremov med)Priprema:
Odstranite stapke sa cvjetova bazge pa cvjetove položite u staklenku zapremine 1 litre.Prelijte ih votkom i na vrh položite tri ploške limuna. One će poslužiti kao uteg koji će cvjetove držati uronjene u votku.Poklopcem zatvorite staklenku i ostavite je Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-39550140968605123872023-05-20T20:12:00.001+02:002023-05-20T20:13:29.411+02:00Penne Arrabbiata (Tjestenina u Arrabbiata umaku)Sastojci: 4 žlice maslinovog ulja1 srednje veliki žuti luk, sitno nasjeckan1 velika mrkva, naribana (ili nasjeckana u sjeckalici)800 g konzerviranih pelata1 žlica koncnetrata od rajčice1/2 žličice čili pahuljica (može i više, prema ukusu)4 usitnjenog češnja češnjaka (ili 1 žličica češnjaka u granulama)sol i papar, količina prema ukusu10-12 većih listova svježeg bosiljka1/4 šalice Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-45365561314774486992023-04-30T16:13:00.000+02:002023-04-30T16:13:17.237+02:00BBQ marinada za piletinuSastojci: 8 pilećih batkova3 žlice smeđeg šećera6 češnjeva češnjaka, usitnjena1 srednje veliki žuti luk, narezan na kolutiće / ili 1 žlica luka u prahu2 žličice dimljene paprike1 žličica sjemenki gorušice1/2 žličice čili pahuljica1 žličica soli1/2 žličice papra1/2 žličice kajenskog papra1/4 šalice jabučnog octa1/4 šalice suncokretovog uljaPriprema:
U većoj Zip-lock vrećici pomiješajte sve Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-6668895045221733422023-04-30T15:30:00.006+02:002023-04-30T15:41:33.943+02:00Preljev od borovnica za tortu od sira (cheesecake)Sastojci: 1/4 šalice vode2 žličice škrobnog brašna (Gustin)3 žlice šećera1 žlica limunovog soka350 g svježih borovnicaPriprema:
U lončiću pomiješajte šećer i gustin, dodajte limunov sok i vodu pa stavite na laganu vatru i zagrijte. Kad se tekućina počne zgušnjavati, uklonite s vatre i umiješajte borovnice. Vratite na vatru i lagano miješajući još sve zagrijte, tek toliko da preljev poprimiUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-66585988917905557992023-04-10T09:26:00.001+02:002023-04-10T09:26:08.029+02:00TiramisuSastojci: 6 žumanjaka150 g šećera 500 g mascarpone sira500 ml zaslađenog vrhnja za šlag400 g piškota1/2 litre skuhane jake kave1 žlica šećera50 ml ruma za kolačekakao u prahuPriprema:
Skuhajte pola litre jake kave, dodajte joj žlicu šećera i ostavite da se dobro ohladi.U hladnu kavu dodajte rum za kolače pa ostavite sa strane do korištenja.U zdjeli za miksanje pomiješajte žumanjke (Unknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-73448757879675922932022-12-27T09:31:00.001+01:002022-12-27T09:42:30.879+01:00Lješnjak prutićiSastojci: /za 20 prutića220 g prosijanog oštrog brašna150 g mljevenih i tostiranih lješnjaka12 g vanilin šećera90 g šećera200 g hladnog neslanog maslaca, narezanog na kockice200 g tamne čokolade za kuhanje10 g maslacaPriprema:U zdjeli za miksanje pomiješajte brašno, lješnjake, šećer i vanilin šećer pa dodajte maslac.Mikserom izradite jednoličnu smjesu pa je potom podijelite na Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-32003892404658215092022-10-30T09:27:00.002+01:002022-10-30T09:27:37.398+01:00Rogač kolač s jabukamaSastojci:4 jaja100 g šećera100 ml mlijeka100 ml suncokretovog ulja100 g mljevenog rogača130 g oštrog brašna20 g vanilin šećera13 g praška za pecivo3 velike, oguljene i naribane jabukeGlazura:150 g čokolade za kuhanje6 žlica uljaPriprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za pečenje promjera 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje.U većoj zdjeli pomiješajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-34321572677483079972022-10-09T16:15:00.000+02:002022-10-09T16:15:11.132+02:00Meko pecivo s ružmarinomSastojci: 40 g mekih zobenih pahuljica250 ml toplog mlijeka2 1/4 žličice suhog instant kvasca4 žličice smeđeg šećera1 veće jaje, sobne temperature60 g maslaca (neslanog), sobne temperature1 1/4 žličice soli2 šalice* oštrog brašna1 šalica* glatkog brašna1 žličica suhih ružmarinovih listića1 žličica mljevene kurkume1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščićaPriprema:
U zdjeli za miksanje Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-66411830915343065562022-09-25T08:13:00.002+02:002022-09-25T08:17:30.875+02:00Palenta s grillaSastojci: /za 4 porcije300 g instant palente900 ml vode1 1/2 žličica soli2 žlice suncokretovog ulja1 puna žličica suhog vlasca1 žličica češnjaka u granulama1/4 žličice mljevenog papraPriprema:U lonac ulijte vodu pa dodajte suncokretovo ulje, sol, papar, češnjak u granulama i suhi vlasac.Zakuhajte.Kad voda zavri, smanjite vatru pa pomoću pjenjače umiješajte instant palentu.Miješajte Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-23383420718806133272022-09-25T07:54:00.005+02:002022-09-25T08:14:28.142+02:00Ragu od patlidžana i mljevene puretineSastojci: /za 4 porcije1 veliki patlidžan150 g mljevenih purećih prsa450 g konzerviranih domaćih pelatapaparsol1 ravna žličica suhog bosiljka2 češnja svježeg češnjaka (protisnuta kroz drobilicu) ili 1 žličica češnjaka u granulama 1 žličica luka u granulama1/4 žličice suhih čili pahuljica25 ml maslinovog ulja (može i suncokretovog)250 ml vodeprema potrebi: 1/2 žličice šećera (ako je Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-35735826761863876672022-08-31T09:45:00.003+02:002022-09-03T07:50:04.845+02:00Turska kavaSastojci: 1 žlica mljevene turske kave1 šalica vode1 žličica šećera Priprema:
U džezvi za kavu zakuhajte vodu sa šećerom. Uklonite s vatre pa umiješajte mljevenu kavu. Promiješajte i vratite na laganu vatru. Zagrijavajte tek toliko da se pjena od kave na površini počne dizati. Čim se to dogodi, uklonite s vatre i ponovno promiješajte.Vratite na vatru pa ponovite Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-22187646901147763732022-08-26T18:54:00.003+02:002022-08-28T19:28:16.096+02:00Tjestenina s limunom i slanutkomSastojci: /za 2 porcije250 g tjestenine solvoda10 žlica maslinovog ulja3 češnja češnjaka400 g kuhanog slanutka (može procijeđeni iz konzerve)ribana korica od 2 limunaprstohvat čili pahuljicasvjeđe cijeđeni sok od 1 većeg limuna2 grančice svježeg ružmarina (dužine oko 10 cm)sol i papar prema ukusu1 šalica ribanog parmezana1 žlica maslacaPriprema:
Tjesteninu skuhajte al dente u Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-55423987546954752792022-08-26T17:01:00.001+02:002022-08-26T18:55:02.679+02:00Špageti marinaraSastojci: 1/4 šalice maslinovog ulja 6 češnjeva češnjaka1,5 kg svježe rajčice (šljivar), očišćene od sjemenki i kožice ili1 kg konzerviranih pelatazačini prema ukusu: solsuha papričica u pahuljicama (drobljena)10 listova svježeg bosiljka, nasjeckanih300 g tjestenine spaghettivodasolprema želji: ribani parmezan ili Grana PadanoPriprema:U većoj tavi, na srednje jakoj vatri, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-41240921602697188272022-08-21T11:07:00.002+02:002022-08-31T10:11:16.249+02:00Palačinke od crvene lećeSastojci: /za 4 palačinke1 šalica crvene leće, prethodno dobro oprane te namočene u vodi preko noći1 žličica soli1/2 žličice praška za pecivo1 1/2 žličica brašna od slanutka (ili rižinog brašna)1 žličica kumina1 žličica kurkume1 žličica mljevenog korijandera1/2 žličice čilija u prahuopcija: svježi đumbir, komad veličine pola palcaopcija: 1 češanj češnjakasuncokretovo uljePrijedlog za Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-90439248692994426162022-08-21T10:38:00.002+02:002022-08-21T12:35:36.774+02:00Tajlandski zeleni curry s piletinomSastojci:2 žlice suncokretovog ulja4 - 6 žličica zelene curry paste250 ml kokosovog mlijeka1/2 pileće kocke za juhu250 ml vode2 filea pilećih prsa, narezanih na komade veličine zalogaja1 šalica mladih mahuna 1/2 šalice mladog graškaopcija: 1 mali patlidžan, narezan na veće kocke (3 cm)1 žličica ribljeg umaka3/4 žlice smeđeg šećerasok od 1/2 limeteopcija: 3 svježa lista limetenekoliko listićaUnknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-3277764301597849885.post-23295283788050829042022-08-21T10:33:00.005+02:002022-08-21T10:43:57.269+02:00Brzi zobeni popečciSastojci:/za 4 popečka3/4 šalice mekih zobenih pahuljica3 žlice grčkog jogurta1 žlica tekućeg jogurta1 jaje1/4 žličice soli1 žlica suncokretovog uljaPriprema:
U manjoj zdjelici umutite jaje, dodajte mu sol, zobene pahuljice i jogurt. Smjesa treba biti gušća, ali ne i ljepljiva. Ukoliko zobene pahuljice upiju previše tekućine, dodajte još malo tekućeg jogurta.Sve dobro promiješajte u Unknownnoreply@blogger.com0