20180127

10 ideja za zdravi doručak sa zobenim pahuljicama

Evo nekoliko verzija brzih i zdravih doručaka sa zobenim pahuljicama.



1. Banana, maline, kokos:

2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
pola banane
1/4 šalice zaleđenih malina
suhi kokos u listićima
1 dl tekućeg jogurta

Maline rastopite u mikrovalnoj pećnici. Bananu narežite na manje komade i dodajte vrućim malinama. Dodajte i zobene pahuljice i  kokos i sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


2. Banane, borovnice:

2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
3 žlice corn flakesa
pola banane
1/4 šalice zaleđenih borovnica
1 dl tekućeg jogurta

Borovnice rastopite u mikrovalnoj pećnici. Bananu narežite na manje komade i dodajte vrućim borovnicama. Dodajte zobene pahuljice i corn flakes pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


3. Mango i banana:

2 žlice zoenih pahuljica, fino mljevenih
1 zreli mango
pola banane
1 dl tekućeg jogurta

Mango ogulite i narežite na kockice. U zdjelici pomiješajte mango s nasjeckanom bananom i zobenim pahuljicama pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


4. Suho  i orašasto voće:

3 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
1 žlica zlatnih grožđica (sultana) ili suhih brusnica
2 suhe marelice
5 jezgri badema (tostiranih)
5 jezgri lješnjaka (tostiranih)
5 polovica jezgri oraha (tostiranih)
2 dl tekućeg jogurta

Marelice narežite na manje komadiće. Bademe, orahe i lješnjake ugrubo zdrobite u mužaru. U zdjelici pomiješajte sve navedene suhe sastojke pa ih prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


5. Marelice i banane:

5 zamrznutih polovica marelice
pola banane
2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
2 žlice corn flakesa
1 žličica lanenih sjemenki
2 dl tekućeg jogurta

Svaku zamrznutu polovicu marelite narežite na četvrtine. Stavite ih u mikrovalnu pećnicu da se zagriju i odmrznu. Banane narežite na manje komadiće, dodajte ih marelicama. Dodajte i zobene pahuljice, corn flakes i lanene sjemenke pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


6. Jabuka s cimetom i grožđicama

1 manja slatka jabuka, nasjeckana na kockice ili naribana
malo cimeta
4 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
1 žlica zlatnih grožđica (sultana)
2 dl tekućeg jogurta


Naribanu ili nasjeckanu jabuku zajedno s grožđicama kratko prodinstajte na teflonskoj tavi, da se opusti i pusti sok. Po potrebi podlijte s malo vode.  Posipajte cimetom i promiješajte. U zdjelici pomiješajte zobene pahuljice i smjesu s jabukama pa prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.

Za slađu verziju možete dodati malo meda.


7. Kuhana jabuka s cimetom i lanom

2 dl mlijeka
1 veća naribana jabuka, slatka
malo cimeta
malo soli
1/2 šalice zobenih pauljica
1/2 žličice mljevenog lana
sjeckani tostirani orasi za posipanje

Mlijeko zakuhajte pa mu dodajte naribanu jabuku, cimet i malo soli pa promiješajte. Kratko prokuhajte, a zatim dodajte i zobene pahuljice. Ukuhajte smjesu u kašu na laganoj vatri, povremeno miješajući. Uklonite s vatre pa umiješajte i lan. Poslužite toplo i posipano sjeckanim orasima.


8. Pahuljice u čaju s voćem

3 do 4 šalice vode
1 vrećica čaja (po želji - voćni, zeleni, Earl Gray, Rooibos s okusom vanilije...)
1 šalica zobenih pahuljica, krupnije mljevenih
malo soli
1/4 šalice svježih borovnica
1/4 šalice svježih malina
1 žlica svježih jagoda
1/2 banane, nasjeckane
1 žličica meda (ako je voće kiselije)
 malo sjeckanih badema za posipanje

Vodu zakuhajte. Ako želite kompaktniju kašu, stavite 3 šalice vode, a ako preferirate mekšu kašu, potrebno je zakuhati 4 šalice. U kipuću vodu dodajte vrećicu željenog čaja i pustite da se namače nekoliko minuta (prema uputama s pakiranja čaja). Potom izvadite vrećicu, a u vrućem čaju zakuhajte zobene pahuljice s malo soli. Čaj će tako obogatiti okus samih pahuljica.

Kašu kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta (ovisno o tome koliko su krupno nasjeckane pahuljice), povremeno miješajući.

Kuhanu kašu uklonite s vatre te ostavite kratko da odstoji. Poslužite toplo tako da prilikom serviranja u kašu dodate borovnice, maline, jagode i banane.  Po potrebi zasladite medom. Posipajte sjeckanim bademima, koje ste ranije tostirali.


9.  Kruška s bademima

1 kruška, nasjeckana ili naribana
6-8 tostiranih badema
4 žlice zobenih pahuljica, fino sjeckanih
1,5 dl tekućeg jogurta

U zdjelici pomiješajte krušku, bademe i zobene pahuljice pa prelijte jogurtom.


10. Malina, jabuka i kokos s chia sjemenkama

1/4 šalice malina (svježih ili smrznutih)
1  manja slatka jabuka
1/2 žlice chia sjemenki
1 žlica listića suhog kokosa
4 žlice zobenih pahuljica, fino sjeckanih
2 žlice corn flakesa
1,5 dl tekućeg jogurta

Smrznute maline kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici (ili u lončiću na vatri). Ako su maline svježe, ovaj korak preskočite.

Jabuku sitno nasjeckajte i stavite u zdjelicu s malinama. Dodajte chia sjemenke, listiće kokosa, zobene pahuljice i corn flakes pa prelijte jogurtom. Promiješajte i odmah poslužite.



Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...