20161231

Božićna guska Gordona Ramseya

Sastojci:

oko 4 kg svježe guske (cijela)
4 limuna
3 limete
1 žličica kineske mješavine pet začina*
svježe mljeveni crni papar (po ukusu)
sol
1 manji svežanj svježeg peršinovog lista, sitno nasjeckanog
1 manji svežanj svježe majčine dušice (može i suha)
1 manji svežanj listova kadulje (može i suha)
2 žlice meda

* Kineska mješavina pet začina
(za 2 žlice)

1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog klinčića
1 žličica sjemenki koromača, tostiranih i mljevenih
1 žličica mljevenog zvjezdastog anisa
1 žličica sečuanskog papra, tostiranog i mljevenog


Priprema:

Gusku iznutra očistite od viška masnoće. Vrhom oštrog noža lagano mrežasto zarežite preko prsa i batkova, kako bi se masnoća iz mišića lakše otpustila.

Naribajte koricu 4 limuna i 3 limete. Korici dodajte 2 žličice soli, kinesku mješavinu začina i papar po ukusu.

Unutrašnjost guske dobro nasolite, a potom pripremljenom mješavinom začina i korice citrusa natrljajte vanjski dio guske. S malo mješavine natrljajte i unutrašnjost guske.

Prepolovite limune i limete s kojih ste ranije naribali koricu pa njima (koliko stane), zajendo s peršinovim listom, kaduljom i majčinom dušicom, ispunite unutrašnjost guske. Ostavite da odstoji barem 15 minuta (može i preko noći).

Pećnicu zagrijte na 240°C (s ventilatorom na 220°C).

Pticu položite na lim za pečenje, prsima prema gore. Pošpricajte je s medom i posipajte s još malo listova majčine dušice pa stavite u pećnicu. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu pečenja na 190°C (s ventilatorom na 170°C). Ukoliko površina guske počne previše rumeniti, prekrijte je aluminijskom folijom.

Dužina pečenja odredite prema veličini ptice. Za svakih pola kilograma guske potrebno je oko 20 minuta pečenja. Izvažite gusku pa preračunajte, a na dobiveni rezultat dodajte još 30 minuta.

Npr. gusku od 4 kg potrebno je peći 3 sata i 10 minuta (160 min + 30 min = 190 min).

Svakih pola sata tijekom pečenja izvadite gusku te je zalijte masnoćom koja se nakupila u limu za pečenje. Potom višak masnoće žlicom odstranite iz lima i odložite u čistu posudu. Masnoću na kraju stavite u hladnjak i možete je koristiti prilikom spremanja drugih jela (npr. za pečenje krumpira i drugog povrća).

Kada je guska gotova, ostavite je da odstoji 20-ak minuta ispod aluminijske folije. Neće se ohladiti, ali će tako postati sočnija te će je biti lakše narezati. Poslužite uz kuhane mlince koje ste prelili masnoćom od guske.

Originalni recept Gordona Ramseya možete vidjeti ovdje.











20161230

Muffini od limuna i maka

Sastojci:
za 12 muffina

1/2 šalice rastopljenog maslaca, ohlađenog
2/3 šalice šećera
2 jaja, sobne temperature
1 1/3 šalice brašna
1 1/2  žličica praška za pecivo
3 žlice mljevenog maka
naribana korica od 2 limuna
naribana korica od 1 limete
1/4 žličice soli
1/2 šalice tekućeg jogurta
sok od pola limuna
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C. Kalup za muffine premažite maslacem i posipajte brašnom ili obložite papirnatim čašicama za muffine.

U većoj posudi pjenasto izradite maslac i šećer.

Jaja radvojite na žumanjke i bjelanjke. Maslacu dodajte jedan po jedan žumanjak pa svaki dobro istucite.

U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, mak, limunovu i limetinu koricu.

Naizmjenično i postepeno smjesi sa žumanjcima dodajvajte suhe sastojke, jogurt, limunov sok i vanilijin ekstrakt pa dobro izradite u glatku smjesu.

U trećoj posudi od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg pa ga potom lagano, ali dobro umiješajte u ostatak smjese.

Kalupe za muffine napunite oko 3/4 do vrha pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 12-15 minuta (ovisno o pećnici) tj. dok zabodeni drveni štapić iz kolačića ne izađe čist. Pazite da ih ne prepečete!






Sočni čokoladni muffini

Sastojci:
za 12 većih muffina

2 šalice brašna
1 šalica šećera
3/4 šalice komadića čokolade (čokoladne suze)
1/2 šalice gorkog kakaa
1 žličica praška za pecivo
2 žličice ekstrakta vanilije
1 jaje
1 šalica tekućeg jogurta
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice ulja

po želji: 1/2 šalice grožđica, sušenih malina ili sjeckanih badema

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C. Kalup za muffine premažite maslacem i posipajte brašnom ili obložite papirnatim čašicama za muffine.

U posudi pomiješajte brašno, šećer, čokoladne suze, kakao i prašak za pecivo.

Po želji možete dodati grožđice, bademe, sušene maline ili neki drugi sastojak. (Ovaj korak možete i izostaviti.)

U drugoj, većoj posudi pomiješajte jaje, jogurt, mlijeko i ulje te pjenasto izradite mikserom. Postepeno umiješajte suhe sastojke i dobro izradite u glatku smjesu.

Kalupe za muffine napunite oko 3/4 do vrha pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta tj. dok zabodeni drveni štapić iz kolačića ne izađe čist.  Pazite da ih ne prepečete!






20161225

Fini čokoladni kuglof

Sastojci:

180 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
6 jaja
100 g šećera
80 g šećera u prahu
1 paketić vanilin šećera
¼ žličice arome limuna
1 žličica arome ruma
150 g glatkog brašna
½ paketića praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica kakaa u prahu
50 g mljevenih badema
150 g badema u listićima ili sjeckanih badema
50 g suhih grožđica

Premaz:
1 žlica fine marmalade po želji
1 žlica vode


Priprema:


U posudi zakuhajte vodu pa na nju postavite drugu posudu te u njoj rastopite maslac. Uklonite s vatre pa u vrućem maslacu rastopite čokoladu natrganu na kockice, stalno miješajući.

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Jaja neka budu sobne temperature. Ako ste ih kasno izvadili iz hladnjaka, možete ih potopiti u toploj vodi i pričekati nekoliko minuta.

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa potom postepeno umiješajte šećer (kristal).  U drugoj (većoj) posudi pjenasto izradite žumanjke zajedno sa šećerom u prahu, dodajte im vanillin šećer, arome ruma i limuna te ranije rastopljenu čokoladu.  
U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, kakao i mljevene bademe. Smjesu postepeno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Potom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa dodajte listiće badema.

Smjesu za kuglof istresite u dobro namašćeni i pobrašnjeni kalup (promjera 22 cm) pa pecite u pećnici 45 minuta. Kada istekne vrijeme, drvenim štapićem provjerite je li kuglof pečen. Štapić  iz kolača treba izaći čist. Pazite da ne prepečete kolač!

Gotov kuglof izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji u kalupu oko 10 minuta. Potom ga, zajedno s kalupom, okrenite na pladanj za serviranje pa uklonite kalup.

U manjoj zdjelici pomiješajte marmeladu s malo vode i dobro razmutite. Četkicom je premažite po još toplom kuglofu.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...