20161101

Kuskus s muškatnom tikvom i narom

Sastojci:
(za 2 serviranja)

1 šalica kuskusa
1 kocka za povrtnu juhu
1/2 šalice muškatne tikve, nasjeckane na kockice
2 žlice sjemenki nara
1 žlica naribane narančine korice
1 žlica maslinovog ulja + malo za pečenje tikve
2 žlice soka od naranče
sol i papar prema ukusu
malo kajenskog papra



 Priprema:

U jednoj i pol šalice vode zakuhajte kocku za povrtnu juhu i žlicu maslinova ulja. Kada zakipi, uklonite s vatre pa umiješajte kuskus. Miješajte dok kuskus ne upije tekućinu, a smjesa postane rahla.

Sok od naranče, narančinu koricu i nar promiješajte u zdjelici pa mješavinom prelijte kuskus. Promiješajte.

Oguljenu i nasjeckanu tikvu u zdjeli posolite, popaprite, začinite kajenskim paprom (po želji) i pokapajte s malo ulja pa dobro protresite da se jednolično začini. Rasporedite je po masnom papiru na lim za pečenje te stavite pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C. Pecite dok tikva ne omekša i ne porumeni.

Pečenu tikvu izvadite iz pećnice te je pomiješajte s kuskusom.  Sve dobro promiješajte.  Posolite i popaprite prema ukusu.







20161030

Vada od slanutka (Indijski popečci)

Sastojci: 
(za oko 20 vada)

3 šalice suhog slanutka - namočiti preko noći
1/2 manje glavice crvenog luka
1/2 šalice krušnih mrvica
10 listova curryja
1 žlica mljevenog kumina
1 žličica čilija (suhe ljuskice)
1/4 žličice kurkume
2 žličice soli

ulje za prženje


Priprema:

Sve navedene sastojke, osim ulja, stavite u multipraktik te ih pulsirajući izradite u gustu smjesu. Po potrebi, ako je smjesa presuha, dodajte malo vode kako bi se svi sastojci povezali, ali pazite da smjesa ostane čvrsta. Također, ako vam je smjesa prevodenasta, možete dodati još malo krušnih mrvica.

Pomoću dvije žlice  od dobivene smjese oblikujte žličnjake tj. vade pa ih odložite na tanjur (ukoliko želite pržiti vade u dubokom ulju) ili na papirom za pečenje obložen lim za pečenje (ako ćete ih peći u pećnici).

Za prženje:U manjoj zdjeli u prethodno dobro zagrijannom dubokom ulju pržite svaku vadu oko 2-3 minute sa svake strane. Pržene vade odložite na kuhinjskoj salveti kako bi se odstranio višak ulja.

Za pečenje u pećnici:
Pećnicu zagrijte na 220°C. Pecite vade oko 15 minuta tj. dok im površina ne postane rumena i hrskava (na slici).

Poslužite toplo.










Tjestenina sa špinatom, ricottom i grožđicama

Sastojci (za 4 porcije):

¼ šalice grožđica
1 žlica maslinovog ulja
1 sitno nasjeckani luk
300 g zamrznutog špinata, otopljenog i ocijeđenog
¼ žličice soli
2 šalice tjestenine (školjkice)
¼ šalice nemasne ricotte ili skute
¼ žličice ribanog parmezana
malo bijelog papra


Priprema:

U vrućoj vodi namočite grožđice oko 15 minuta. Procijedite i ostavite sa strane.

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa luk. Dinstajte oko 8 minuta pa smanjite vatru na najslabije. Umiješajte špinat i sol pa kuhajte miješajući oko 2 minute. Ostavite sa strane.

U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli i skuhajte tjesteninu. Kuhanu tjesteninu procijedite i vratite u lonac. Dodajte joj smjesu sa špinatom, grožđice, ricottu i parmezan. Dobro promiješajte. Po želji popaprite. Servirajte toplo. 


Punjeni francuski tost

Sastojci:

8 kriški tosta
1/4 šalice (50 g) krem sira (npr. Philadelphia)
1/4 šalice džema od jagode (ili nekog drugog voća)
2 jaja
2 žlice mlijeka
1/2 žličice ekstrakta vanilije
malo soli (opcija).


Priprema:

Svaku krišku tosta premažite s 1 žličicom krem sira. Preko sira premažite i žličicu džema. Po dvije kriške tosta spojite tako da dobijete 4 punjena sendviča.

U zdjelici šireg dna umutite jaja, mlijeko i vaniliju i po želji malo soli.

Zagrijte tavu s malo ulja.

Svaki sendvič dobro namočite u jajima s obje strane. Pecite u vrućoj tavi oko 2-3 minute sa svake strane, tj. dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Poslužite odmah.

Za 4 serviranja.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...