Fini čokoladni kuglof

Sastojci:

180 g maslaca
150 g čokolade za kuhanje
6 jaja
100 g šećera
80 g šećera u prahu
1 paketić vanilin šećera
¼ žličice arome limuna
1 žličica arome ruma
150 g glatkog brašna
½ paketića praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica kakaa u prahu
50 g mljevenih badema
150 g badema u listićima ili sjeckanih badema
50 g suhih grožđica

Premaz:
1 žlica fine marmalade po želji
1 žlica vode


Priprema:


U posudi zakuhajte vodu pa na nju postavite drugu posudu te u njoj rastopite maslac. Uklonite s vatre pa u vrućem maslacu rastopite čokoladu natrganu na kockice, stalno miješajući.

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Jaja neka budu sobne temperature. Ako ste ih kasno izvadili iz hladnjaka, možete ih potopiti u toploj vodi i pričekati nekoliko minuta.

Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa potom postepeno umiješajte šećer (kristal).  U drugoj (većoj) posudi pjenasto izradite žumanjke zajedno sa šećerom u prahu, dodajte im vanillin šećer, arome ruma i limuna te ranije rastopljenu čokoladu.  
U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, kakao i mljevene bademe. Smjesu postepeno umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Potom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa dodajte listiće badema.

Smjesu za kuglof istresite u dobro namašćeni i pobrašnjeni kalup (promjera 22 cm) pa pecite u pećnici 45 minuta. Kada istekne vrijeme, drvenim štapićem provjerite je li kuglof pečen. Štapić  iz kolača treba izaći čist. Pazite da ne prepečete kolač!

Gotov kuglof izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji u kalupu oko 10 minuta. Potom ga, zajedno s kalupom, okrenite na pladanj za serviranje pa uklonite kalup.

U manjoj zdjelici pomiješajte marmeladu s malo vode i dobro razmutite. Četkicom je premažite po još toplom kuglofu.


Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.