Piri-piri piletina

Sastojci: 
(za 2 veće porcije)

1 veća ljutika
1 veći češanj češnjaka
2-3 cm korjena đumbira, oguljenog
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica krupne morske soli
mljeveni crni papar
sok od 1/2 limuna
1/4 šalice grožđica
1 dl vode
3-4 žlice umaka piri-piri (na slici)

2 svježe polovice većih pilećih prsa
8-10 srednje velikih mrkvi

Po želji:
3/4  šalice riže
voda, sol


 Priprema:

Očišćenu ljutiku, češnjak i korjen đumbira stavite u električnu sjeckalicu te sitno nasjeckajte. U smjesu dodajte 2 žlice maslinovog ulja, krupnu morsku sol, svježe mljeveni crni papar (količina po ukusu), grožđice, 2 žlice umaka piri-piri te iscijeđeni limun pa sve dobro promiješajte kako biste dobili marinadu za meso.

Pileća prsa lagano po površini zarežite nožem na nekoliko mjesta s obje strane, pazeći da ih ne prerežete. Meso marinirajte u dobivenoj marinadi tako da ga ostavite u poklopljenoj zdjeli da odstoji najmanje 4 sata ili još bolje - preko noći.

Mrkvu ogulite, raspolovite po dužini pa je narežite na 3-4 cm duge prutiće. Ukoliko je mrkva tanja, ne morate je raspoloviti po dužini. Mrkvu malo posolite.

Na tavi zagrijte žlicu maslinova ulja te na njemu na naglo vrlo kratko zapecite ocijeđeno marinirano meso, sa svih strana, tako da piletina lagano porumeni. Meso potom izvadite i odložite na dno vatrostalne posude, a oko njega posložite mrkvu.

Na tavi na kojoj se peklo meso kratko prodinstajte marinadu u kojoj se meso mariniralo pa je podlijte s malo vode (oko 1 dl ili po potrebi), kako biste mogli sastrugati sve zapečene okuse s dna tave. Dodajte smjesi žlicu piri-piri umaka pa promiješajte. Kad dio vode iz umaka ispari istresite ga u zdjelicu i odložite sa strane. To će poslužiti kao glazura za meso tijekom pečenja.

Pećnicu zagrijte na 200°C.
Meso premažite polovicom pripremljene glazure pa vatrostalnu posudu prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko pola sata pa potom meso izvadite i premažite ostatkom glazure. Po potrebi ga možete podliti s malo vode. Prekrijte ga folijom i vratite u pećnicu na još 10 minuta pa potom uklonite foliju, a pećnicu pojačajte na 240°C, s uključenim grillom. Pecite dok se meso ne zarumeni, a mrkva omekša, još oko 10-ak minuta.

Po želji poslužite s kuhanom rižom.








Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.