20151205

Čokoladne kuglice s lješnjakom

Sastojci:

250 g mljevenog keksa od maslaca
100 g kvalitetne čokolade za kuhanje, naribane
1 rum šećer
2 žličice ruma
150 g tostiranih pa samljevenih lješnjaka
50 g maslaca, rastopljenog i malo ohlađenog
100 ml slatkog vrhnja
100 g tostiranih cijelih lješnjaka

Za uvaljati kuglice po želji:
mljeveni lješnjaci
zdrobljeni ili mljeveni keksi
ribana čokolada
čokoladne mrvice
šećer u prahu
kristal šećer
kokosovo brašno
šećerne mrvice u boji...


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte mljeveni keks, mljeveni lješnjak i ribanu čokoladu. Dodajte rum šećer, rum, rastopljeni maslac i slatko vrhnje. Sve dobro pomiješajte drvenom kuhačom u jednoličnu i čvrstu smjesu. Potom zdjelu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Ostavite tako oko tri sata da odstoji, kako bi se svi sastojci proželi.

Izvadite iz hladnjaka. Rukama od smjese oblikujte kuglice promjera oko 2 cm. U svaku kuglicu utisnite po jedan cijeli lješnjak te ponovno dlanovima zaoblite kuglicu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu. Svaku kuglicu uvaljajte željeni pripremljenu smjesu - ribanu čokoladu, kekse, lješnjake ili slično pa ih odlažite u ukrasne papirnate košarice.

Čuvajte na hladnom u pokrivenoj posudi.



20151203

Rižoto s puretinom i porilukom

Sastojci:

1 veliki luk, sitno nasjeckan
2 poriluka, očišćena i narezana na tanke kolutiće
1 paprika, crvena ili žuta, narezana na kockice
2 češnja češnjaka, protisnuta
700 ml pilećeg temeljca
230 g riže Arborio
1/8 žličice šafrana
450 g kuhanog purećeg mesa, bez kože
sol, svježe mljeveni papar
2 žlice svježe nasjecanog peršinovog lista
1 žlica ulja


Priprema:

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa na njemu kratko prodinstajte luk i poriluk, dodajte češnjak pa podlijte s 300 ml temeljca. Promiješajte, poklopite pa pustite da zakuha. Neka se sve potom kuha oko 8 minuta. Otklopite, smanjite vatru na najslabije pa sve dobro ukuhajte još oko 25 minuta, tj. dok smjesa ne postane raskuhana i gotovo sirupasta.

Umiješajte rižu i kuhajte oko 2 minute. Podlijte s malo temeljca i dodajte šafran. Malo pojačajte vatru i zakuhajte.

Ponovno smanjite vatru na najslabije te lagano kuhajte oko 15 minuta, povremeno podlijevajući temeljcem i miješajući, pazeći da se riža ne zalijepi i ne zagori.

Nakon 10 minuta umiješajte kuhanu puretinu narezanu na trakice, Poklopite i uklonite s vatre. Ostavite da odstoji oko 8 minuta.
Rižoto je gotov kada riža postane kremasta i meka i kada upije svu tekućinu.

Po ukusu ga začinite solju i paprom. Na kraju posipajte svježim peršinovim listom.

Napomena:
Pureće meso možete zamijeniti i nekim drugim mesom peradi.

Izvor: GoodToKnow







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...