20151122

Svinjski kare s crvenim kupusom

Sastojci: 
/za 6 serviranja

500 g svinjskog karea bez kosti
1/2 glavice crvenog kupusa, srednje veličine, narezanog na trakice (može i bijeli kupus)
1 žlica ulja
1 veća ljutika
2 češnja češnjaka
1 goveđa kocka za juhu
1 žličica soli + još po ukusu
1/4 žličice papra
1/2 žličice timijana
500 ml litre vode
1 žlica aceta balsamica
1 1/2 žlica brašna

Priprema:

Svinjetinu narežite na 6 jednakih odrezaka, debljine oko 2 cm. Malo ih posolite s obje strane.

U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte pola žlice ulja i kistom ga premažite preko čitavog dna tave.

Brašno zajedno s 1/2 žličice soli rasporedite na tanjur pa u njemu uvaljajte odreske svinjetine. Odreske pecite u zagrijanoj tavi s obje strane oko 2-3 minute. Odložite ih na tanjuru sa strane.

Na tavi na kojoj ste pekli odreske zagrijte preostalih pola žlice ulja pa na njemu popržite sitno sjeckani luk i češnjak, oko 4 minute na srednje jakoj vatri, dok luk ne postane staklast. Podlijte luk s pola litre vode i dodajte kocku za juhu. Zakuhajte pa u tako dobivenu juhu vratite odreske. Ako je moguće, neka svi budu u jednom sloju. Dodajte papar, timijan, 1/2 žličice soli i žlicu aceta balsamica.

Narezani kupus rasporedite preko odrezaka i poklopite. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri. Na pola kuhanja okrenite odreske i promiješajte kupus.








Kolačići od đumbira

Sastojci:

2 i 1/4 šalice brašna
2 žličice đumbira u prahu
1 žličica praška za pecivo
3/4 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice soli
3/4 šalice maslaca ili margarina, omekšalog
1 šalica šećera
1 jaje
1 žlica vode
1/4 šalice molase ili meda

2 žlice šećera


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte brašno, đumbir, prašak za pecivo, cimet, klinčić i sol pa sve zajedno prosijte. Ostavite sa strane.

U većoj zdjeli pomiješajte maslac (margarin) i jednu šalicu šećera pa mikserom izradite u pjenastu smjesu. Umiješajte i jaje pa dodajte vodu i melasu (med). Stalno miješajući mikserom, postepeno dodavajte prosijane suhe sastojke.

Rukama od smjese oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u preostale 2 žlice šećera i položite je na lim za pečenje u razmacima od oko 3-4 cm. Potom svaku prstima pritisnite (ali ne pretanko), tako da dobijete oblik kolačića.

Pecite u pećnici oko 8 minuta. Pazite da ih ne prepečete jer će biti presuhi.

Gotove kolačiće ostavite da se kratko ohlade i stegnu na limu na kojem su se pekli, a potom ih položite na žicu za hlađenje da se ohlade u potpunosti.

Čuvajte u dobro poklopljenoj limenoj kutiji za kolače.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...