20151026

Sloppy Joe

Sastojci:
/za 4 serviranja

500 g miješanog mljevenog mesa
4 žemlje
100 g gljiva
1 crvena paprika
450 g pasirane rajčice
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica vinskog octa
1 žlica Worchestershire umaka
1 žlica meda
sol, papar
mljevena ljuta paprika
maslinovo ulje

Priprema:

U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje te popržite meso. Povremeno miješajte kako bi mljeveno meso bilo što sitnije.

Gljive, papriku, luk i češnjak sitno nasjeckajte (ili kratko stavite u električnu sjeckalicu).

Kad meso porumeni dodajte mu povrće s gljivama pa pirjajte dok sva tekućina ne ispari. Mesu dodajte ocat, Worchestershire umak, pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice te začinite po ukusu solju i paprom. Lagano nastavite pirjati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Pred kraj dodajte med. Ukoliko volite ljuto, dodajte i malo ljute mljevene paprike i promiješajte.

Žemlje zagrijte u pećnici, prepolovite, premažite maslacem pa na vrućoj tavi malo zapecite premazanu stranu. Žemlje napunite smjesom od mesa, a po želji možete dodati i svježe povrće po želji (salata, krastavci, paprika, luk...). Poslužite toplo.




Proljetne rolice

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
1/4 kineskog kupusa (pak choi) ili običnog kupusa
125 g mrkve
1 poriluk
375 g mljevene svinjetine
1 žličica Worchestershire umaka
sojin umak
jabučni ocat
ulje

Za umak:
1 žlica ketchupa
2 žlice jabučnog octa
2 žlice smeđeg šećera
1/2 žlice gustina
5 žlica vode

Priprema:

Mrkvu ogulite i narežite na tanke trakice, kupus narežite na trakice, a poriluk na kolutiće. U woku ili dubljoj tavi zagrijte 1 žlicu ulja pa na njemu popržite poriluk, a zatim i meso. Posolite, popaprite i dodajte Worchestershire umak. Pirjajte dok meso ne porumeni.

U drugoj tavi ugrijte 2 žlice ulja pa na njemu popržite kupus. Dodajte jabučni ocat, narezanu mrkvu pa pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte sojin umak i malo soli - količina po ukusu.

Tako prodinstano povrće spojite s mesom i porilukom i ostavite da se malo ohladi.

Pripremite kore tako da ih po dužini izrežete na tri jednake trake. Trake zatim narežite na trećine, tako da dobijete kvadrate iste veličine.

Za svaku rolicu koristite po 2 kvadrata. Stavite kvadrate jedan na drugi. Uz rub kvadrata rasporedite malo nadjeva pa bočne rubove (lijevo i desno od ruba s nadjevom) preklopite prema unutra tako da osigurate da nadjev neće iscuriti tijekom pečenja. Zarolajte tijesto u pravilne rolice, a kako bi bile čvršće, zadnji rub kvadrata kod rolanja premažite s malo vode ili mješavinom vode.

Rolice pržite u dubokom vrućem ulju u woku ili u dubljoj tavi. Kad poprime zlatnu boju kuhinjskom žlicom ih izvadite na ubrus.

Za pripremu umaka otopine gustin u vodi. U manjoj posudi ugrijte ocat i šećer te dodajte rastopljeni gustin i Ketchup. Umak ohladite i servirajte uz rolice.



20151025

Rižoto sa škampima

Sastojci:
/za 4 serviranja

300 g očišćenih škampa
300 g riže
100 ml bijelog vina
100 ml maslinovog ulja
riblji temeljac (može i goveđi) za podlijevanje
1 srednje veliki žuti luk
sitno sjeckani peršinov list
sol, papar
ribani parmezan

Priprema:

U većoj i dubljoj tavi na maslinovom ulju popržite škampe, dodajte sol, papar i luk. Kad škampi porumene, a luk postane staklast, podlijte vinom i kuhajte oko 2 minute.

U tavu sa škampima dodajte sirovu rižu. Podlijte s malo temeljca i promiješajte, pustite da zakuha. Kako temeljac bude isparavao, tako postepeno podlijevajte novim temeljcem i povremeno promiješajte, sve dok riža ne bude kuhana al dente, a rižot ne postane kremast. Na kraju dodajte malo maslaca, peršinov list i parmezan pa još jednom sve dobro promiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta, da se svi okusi prožmu.


Tjestenina s lososom, kozicama i šparogama

Sastojci:
/za 4 serviranja

600 g domaće tjestenine (široki rezanci, pljukanci, fuži...)
120 g dimljenog lososa
250 g očišćenih repova kozica
80 g divljih šparoga
30 g maslaca
4-5 češnjeva češnjaka
50 ml maslinovog ulja
sitno sjeckani peršinov list
250 ml ribljeg temeljca
50 ml suhog bijelog vina (npr. malvazija)
sol, papar

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani češnjak. Dodajte očišćene repove kozica i lagano ih popržite. Nakon nekoliko minuta dodajte na rezance narezani dimljeni losos,  šparoge i peršin. Pomiješajte, podlijte ribljim temeljcem te ostavite da prokuha.

Dodajte potom vino pa posolite i popaprie prema potrebi. Na kraju dodajte maslac i promiješajte.

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi. Procijedite i nemojte ispirati.

Kada se umak ukuha umiješajte u njega kuhanu tjesteninu. Ostavite nekoliko minuta da odstoji, dok se svi okusi ne prožmu. Servirajte toplo.



Tjestenina sa škampima

Sastojci:
/za 4 serviranja

300 g očišćenih škampi
400 g tjestenine (široki rezanci - može i zeleni)
100 ml kvalitetnog bijelog vina
1 srednje veliki žuti luk
4 češnja češnjaka
sitno sjeckani peršinov list
sol, papar
maslac
20 ml vrhnja za kuhanje
listići bosiljka

Priprema:

Na maslinovom ulju ispirjajte škampe, dodajte sol, papar, peršin i luk pa dinstajte dok luk ne postane staklast. Podlijte bijelim vinom i kuhajte još 3 minute.

U većem loncu zakuhajte vodu, posolite i u njoj skuhajte tjesteninu al dente.

Tjesteninu procijedite pa je spojite sa škampima. Sve prelijte vrhnjem za kuhanje i dobro promiješajte.  Dodajte i malo maslaca i kratko ukuhajte. Posipajte listićima bosiljka i pomiješajte. Servirajte toplo.

Ideja:
Za pravi gurmanski doživljaj pri serviranju na tjesteninu naribajte malo crnog tartufa.


Škampi s pršutom

Sastojci:
/za 3 serviranja

12 velikih škampa
6 velikih feta pršuta
400 g riže
1 žlica naribanog sira (npr. gouda)
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista



Priprema:

Škampe stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte ih nekoliko minuta, procijedite i očistite repove te izvadite meso iz kliješta.

U vodu u kojoj su se kuhali škampi stavite glave škampa i prokuhajte ih još jednom. Procijedite (vodu sačuvajte) pa dodajte meso iz kliješta.

U pola sačuvane tekućine skuhajte rižu al dente. Ostatak tekućine možete zamrznuti i koristiti kao riblji temeljac za neki drugi recept.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Vatrostalnu posudu premažite s malo ulja. Svaki rep škampa omotajte u pola fete pršuta pa ih poslažite u nauljenu posudu. Po potrebi ih možete učvrstiti čačkalicama ili drvenim štapićima. Pecite u pećnici 8-10 minuta tj. dok bijeli dio pršuta ne postane staklast.

Izvadite škampe iz pećnice pa po želji poškropite s malo maslinova ulja i stino sjeckanim peršinovim listom. Posipajte i s malo ribanog sira pa vratite u pećnicu i pecite još 1-2 minute.

Poslužite uz ranije skuhanu rižu.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...