20151018

Popečci s tikvicama i krumpirom

Sastojci:
2 srednje velika krumpira
1 mali luk
150 g tikvica
1 češanj češnjaka
1 jaje
sol
papar
1 čajna žlica ulja

Za salatu:
3 mrkve
1 jabuka

Za preljev:
1 čajna žlica ulja
ocat
sol
2 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Krumpir i tikvice naribajte, luk i češnjak nasjeckajte.
Jaje umutite, posolite i popaprite.

Sve sastojke pomiješajte i rukama oblikujte popečke. Zagrijte ulje u tavi. Pecite popečke 5 minuta sa svake strane. Poslužite toplo.

Za salatu naribajte jabuku i mrkve. Pomiješajte sastojke za preljev i začinite salatu.

Muffini od jabuke i muškatnog oraščića

Sastojci:

Tijesto:
200 g brašna
10,5 g praška za pecivo
1/2 žličice soli
90 g šećera
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
1 jabuka, nasjeckana na kockice
1 jaje
250 ml mlijeka
70 g otopljenog maslaca

Posip:
1 žlica smeđeg šećera
1/4 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Namastite kalup za muffine.

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, začine, šećer, sol) s kockicama jabuke.

Odvojeno razmutite jaje s mlijekom i otopljenim maslacem.

Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke pa sve kratko pomiješajte da se sjedini u jednoličnu smjesu.

Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe za muffine, tako da svaki napunite do 3/4 visine.
Posipajte mješavinom šećera i začina te stavite peći 15-20 min. Muffini su gotovi kada zabodeni štapić ili nož iz njih izađe čist.


Shakshuka

Sastojci:
/za 5 serviranja

1 žlica maslinovog ulja
1/2 srednje velikog žutog luka ili luka srebrenca, sitno nasjeckanog
1 češanj češnjaka, protisnut
1 srednje velika zelena paprika, nasjeckana
2 konzerve sjeckanih pelata / ili 4 šalice svježih nasjeckanih rajčica, bez kožice
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica čilija u prahu
1 žličica kumina
1 žličica mljevene crvene paprike
malo kajenskog papra
šećer (opcija, ako je rajčica prekisela)
sol, papar
6 jaja
1/2 žlice sjeckanog svježeg perišnovog lista - za posipanje

Priprema:

Zagrijte duboku veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i luk pa dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Dodajte češnjak pa još kratko prodinstajte.

Dodajte sitno nasjeckanu papriku i pržite 6-7 minuta. Zalijte pelatima i dodajte koncentrat rajčice pa dobro promiješajte. Dodajte začine i šećer, još jednom promiješajte i pustite da se ukuha, oko 5-7 minuta. Po potrebi dodatno začinite, posolite i popaprite.

Potom u smjesu s rajčicom razbijte jaja (na oko) tako da ih ravnomjerno rasporedite po tavi - 5 oko ruba tave i jedno u sredinu. Poklopite i pustite da se sve zajedno kuha oko 10 minuta ili dok se jaja ne skuhaju, a umak malo ne ugusti. Povremeno provjeravajte i protresite tavu, kako se sadržaj ne bi zaljepio za tavu.

Ukoliko više volite kada žumanjak nije u potpunosti skuhan, prije no što razbijete jaja u tavu ukuhajte umak tako da ćete jaja trebati samo kratko kuhati u njemu.

Prije serviranja posipajte sjeckanim peršinovim listom.

Shakshuka se servira kao doručak, ručak ili večera. Kao doručak servirajte je uz svježi, hrskavi kruh, a kao večeru uz zelenu salatu za prilog.


Vikinški muffini

Naravno, ove muffine nisu pravili Vikinzi, ali su napravljeni na način koji bi upravo oni preferirali - sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.

Sastojci:
/za 6 velikih muffina

4 jaja
100 ml mlijeka
2 crvene paprike
80 g šunke
80 g ovčjeg sira (npr. kačkavalj)
1/2 žličice praška za pecivo
sol, papar

Priprema: 

Pećnicu zagrijet na 190°C.

Isjeckajte sitno papriku, šunku i sir, podijelite u silikonske kalupe.

U zdjeli umutite jaja i mlijeko pa im dodajte sol, papar i prašak za pecivo. Pjenjačom dobro promiješajte kako biste osigurali da se prašak za pecivo ne bi ugrudao. Rasporedite smjesu u kalupe preko šunke, paprike i sira.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25-30 minuta.

Kada izvadite muffine, pričekajte da se malo ohlade pa ih vadite iz kalupa.

Recept možete mijenjati obzirom na to što imate u hladnjaku – možete staviti i mljeveno meso (samo ga prethodno propržite), slaninu, pancetu, gljive, špinat…


Zagorska juha

Sastojci:
700 g krumpira (bijeli)
50 g sušene slanine ili vratine
50 g crvenog luka
1 veća mrkva, narezana na kockice
100 g vrganja, narezanih na ploške (može i neka druga vrsta gljiva)
2 češnja češnjaka
2 dl kiselog vrhnja
2 dl bijelog vina
slatka crvena paprika
sol, papar
lovorov list
1,5 litra povrtnog temeljca
papar u zrnu
glatko brašno
peršinov list, sitno nasjeckan
2 žlice svinjske masti (može i ulje)

Priprema:

Zagrijte mast u dubljem loncu. Na njoj popržite sušenu slaninu izrezanu na kockice. Dodajte potom sitno nasjeckani luk te sve zajedno pirjajte dok se luk ne zazlati. Dodajte protisnuti češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, vrganje, lovorov list, sol. Podlijte temeljcem i promiješajte.

Krumpir operite i narežite na kockice. Dodajte ga u lonac s juhom i kuhajte dok ne omekša.

U juhu potom dodajte bijelo vino i pustite da lagano zakuha.

U posebnoj posudi glatko umutite 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te smjesu preko cjediljke ulijte u juhu. Promiješajte sve i kuhajte još 10 minuta. Po potrebi na kraju dodajte još soli i papra.

Poslužite toplo.






Svinjska pisanica "Stubica"

Sastojci:
/za 4 osobe

4 svinjske pisanice (lungića)
150 g suhih šljiva
300 g maslaca
30 ml ulja
30 ml domaće šljivovice
300 ml kiselog vrhnja
150 ml slatkog vrhnja
1/2 vezice peršinovog lista
200 ml bijelog vina
papar, sol

Priprema:

Suhim šljivama odstranite koštice (ako već nisu) te ih napunite maslacem.

Napravite udubinu u sredini cijelom dužinom svinjskog filea (za izradu udubine može poslužiti i drška kuhače). Udubinu ispunite suhim šljivama (dio šljiva ostavite za umak).

Roladu potom posolite i popaprite sa svih strana.

U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu ispecite meso sa svih strana, dok ne postane rumeno. Pazite da meso ne prepečete, pisanica je vrlo meka i delikatna. Kad je pečeno, izvadite ga i odložite na tanjur sa strane.

Ostatak suhih šljiva narežite na rezance te ih, zajedno s vinom, dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanice. Iskuhavanjem smanjite količinu vina na trećinu. Zatim dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gusti umak. Ako je umak ispao pregust, razrijedite ga s malo vode te ponovno zakuhajte.

Na kraju ulijte domaću rakiju šljivovicu te kuhajte 1-2 min, kako bi alkohol ispario. U tako pripremljeni umak vratite ranije ispečene pisanice i pustite kratko da se svi okusi prožmu. Kod serviranja posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom.

Poslužite uz kuhanu rižu ili tjesteninu (široke rezance).


Muffini od muškatne tikve i cimeta

Sastojci:
/za 12 muffina

2 šalica pirea od pečene muškatne tikve
1/4 šalice javorova sirupa ili meda
3 žličice cimeta
1 šalica pirea od kuhane jabuke i kruške
2 jaja
2 šalice sitno mljevenih zobenih pahuljica
2 žličice praška za pecivo
1/2 šalice tostiranih oraha, sitno nasjeckanih
4 žlice kokosovog ulja (može i ghee)

Priprema:

Kako biste napravili pire od muškatne tikve, tikvu ogulite i narežite na kockice. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega rasporedite tikvu. Pecite u pećnici na 180°C dok tikva ne omekša. Izvadite iz pećnice i zdrobite u pire.

Jabuku (ili krušku) ogulite, razrežite na kriške te stavite u manji lonac s vodom. Kuhajte dok voće ne omekša. Procijedite i zdrobite u pire.

U jednoj posudi pomiješajte sve mokre sastojke pa im postepeno umiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, zobene pahuljice, maslac i orahe.

Kalupe za muffine punite smjesom do ¾ visine te pecite na 170 ˚C oko 20 minuta (čačkalicom provjerite jesu li pečeni).

Dok su još vrući, po muffinim pospite malo mljevenog cimeta.








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...