20151017

Čokoladna torta od tri sastojka

Sastojci:

175 g kvalitetne tamne čokolade
7 jaja
140 g maslaca

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 130°C.

Kalup za tortu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

Čokoladu natrgajte na kockice i otopite na pari, pred sam kraj kada je čokolada rastopljena umiješajte na kockice narezan maslac i miješajte dok se ne rastopi.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

U većoj posudi pjenasto umutite žumanjke pa im dodajte, lagano miješajući, ohlađenu smjesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ih potom, žlicu po žlicu, dodajte u smjesu sa žumanjcima. Nježno miješajte dok smjesa ne postane homogena.

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola manjeg kalupa.

Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebala biti mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, posipajte šećerom u prahu, izrežite toplim nožem i poslužite uz lagano tučeno slatko vrhnje, topljenu čokoladu ili svježe jagode ili maline.


Tjestenina s mesnim okruglicama u umaku od rajčice

Sastojci:

1 veliki žuti luk
5-6 tanko narezanih ploški pancete
25 g svježe narezanog peršinovog lista
250 g mljevene govedine (može i svinjetina ili miješano meso)
1 žumanjak
4 zrele svježe rajčice, oguljene i nasjeckane
1 konzerva sjeckanih pelata
50 g krušnih mrvica
malo crnog vina
400 g tjestenine (spaghetti, tagliatelle, pappardelle...)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica šećera
sol, papar
ribani parmezan za posipanje

Priprema:

Maslinovo ulje zagrijte u većoj tavi pa dodajte sitno sjeckani luk. Posolite i popaprite pa pržite oko 5 minuta.

Pancetu narežite na manje komadiće te je dodajte u tavu s lukom i kratko popržite. Dodajte i protisnuti češnjak, promiješajte i pržite još oko 1 minutu. Uklonite s vatre pa u smjesu dodajte krušne mrvice i peršinov list te sve dobro promiješajte.

Polovicu tako dobivene smjese stavite u zdjelu u kojoj ćete je pomiješati s mljevenim mesom. Ostatak smjese istresite u manju zdjelicu i ostavite sa strane.

U veću zdjelu s dobivenom smjesom dodajte žumanjak i mljeveno meso pa sve dobro rukama izmiješajte tako da dobijete jednoličnu masu. Rukama oblikujte manje okruglice i posložite ih na tanjur. Tanjur možete premazati s malo ulja, kako se meso ne bi zaljepilo.

U tavi zagrijte malo maslinova ulja te na njemu popržite okruglice sa svih strana, tako da se lijepo zarumene, ukupno oko 10 minuta. Odložite ih na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom, da ostanu tople.

Na istoj tavi na kojoj ste pekli okruglice popržite ostatak smjese s lukom i peršinovim listom  (iz manje zdjelice), podlijte s malo crnog vina, dodajte oguljenu i nasjeckanu svježu rajčicu pa dinstajte stalno miješajući dok se rajčica ne počne raspadati. Potom dodajte i pelate, zajedno s oko 1 dl vode. Stišajte vatru, sve dobro pomiješajte i ostavite da se lagano kuha oko 15 minuta. Tako dobiveni umak posolite i popaprite po ukusu, a ako je prekiseo umiješajte i jednu žličicu šećera.

U tavu s umakom dodajte okruglice i lagano promiješajte. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, tako da se umak dobro prožme s mesnim okruglicama.

U međuvremenu zakuhajte slanu vodu i u njoj prema uputama skuhajte tjesteninu. Procijedite je i vratite u lonac u kojem ste je kuhali. Prelijte tjesteninu umakom od rajčice s okruglicama i sve dobro promiješajte.

Poslužite toplo. Pri serviranju tjesteninu posipajte ribanim parmezanom. Po želji možete posipati i s malo origana.




Krem juha od hokaido tikve

Sastojci:
/za 6 tanjura

1 manja hokaido tikva
3 srednje velika krumpira
2 srednje velike mrkve
2 češnja češnjaka
sjemenke iz 2 mahune kardamoma
1 žličica kurkume
1/2 žličice soli
papar (po ukusu)
100 mg šafrana
1/2 žlice maslinovog ulja
2 kocke za povrtnu juhu
voda za podlijevanje
sok od pola limete
bučino ulje za dekoraciju
--
60 ml vrhnja za kuhanje (opcija)

Priprema:

Tikvu očistite od sjemenki, ogulite i narežite na kockice.
Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Češnjak narežite na ploškice.

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje te na njemu lagano popržite češnjak. Dodajte mu mrkvu i tikvu pa na srednje jakoj vatri pržite, povremeno miješajući, dok povrće ne počne rumeniti. Dodajte i krumpir, promiješajte, posolite i popaprite. Posipajte kurkumom i sjemenkama kardamoma (odstranite mahunu) pa podlijte s oko 1 dl vode, tek toliko da se povrće prestane pržiti.

Dinstajte povremeno miješajući narednih 3-4 minute. Prelijte vodom i to toliko da razinom bude 2-3 cm iznad povrća. Dodajte i šafran, promiješajte i zakuhajte juhu. Napola poklopite i ostavite da se tako kuha na tihoj vatri dok svo povrće ne omekša.

Štapnim mikserom od povrća napravite krem juhu te lonac ponovno vratite na vatru.

Ako želite krem juhu s vrhnjem za kuhanje, sada ga dodajte, promiješajte i ostavite da zakuha. U protivnom, ovaj korak preskočite.

Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo vode. Po potrebi dosolite i popaprite. Pustite da zakuha pa ugasite vatru.

U gotovo juhu iscijedite sok od pola limete pa još jednom promiješajte. Prije serviranja ostavite da odstoji barem 5 minuta.

Kod serviranja juhu u tanjuru pokapajte s malo bučinog ulja.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...