20150926

Tjestenina s mljevenim mesom, gljivama i paprikom

Sastojci:

400 g nemasne mljevene govedine
1 veliki žuti luk, sitno nasjeckan
3 češnja češnjaka, prostinuta
1 zelena paprika, narezana na kockice
150 g smeđih šampinjona, narzanih na kockice
400 g sjeckanih pelata
200 ml pasirane rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice timijana
1/4 žličice mljevene ljute paprike
1/2 žličice soli
papar po ukusu
400 g tjestenine tagliatelle
svježe naribani parmezan (opcija)

Priprema:

Ulje zagrijte u dubljoj tavi pa na njemu popržite meso toliko da poprimi smeđu boju. Dodajte mu luk i dinstajte na srednje jakoj vatri oko 3-4 minute. Dodajte i sjeckanu papriku te protisnuti češnjak pa pirjajte dok povrće malo ne omekša. Posipajte timijanom i mljevenom ljutom paprikom, popaprite i posolite po ukusu. Sve dobro pomiješajte pa zalijte pelatima i pasiranom rajčicom. Pustite da zakuha pa napola poklopite i pustite da se mesni umak ukuha, a meso ne omekša. Povremeno promiješajte.
Po potrebi dosolite i popaprite.

U slanoj vodi skuhajte tjesteninu pa je  procijedite. Prelijte tjesteninu mesnim umakom, a pri serviranju po želji posipajte ribanim parmezanom.

Crveni baršun (torta)

Sastojci:
(1 šalica = 240 ml)

1/2 šalice biljne masti (sobne temperature)
1 i 1/2 šalice šećera
2 jaja (sobne temperature)
60 ml crvene boje za kolače
2 žlice kakaa u prahu (vrhom pune)
3/4 šalice tekućeg jogurta
1/4 šalice mlijeka
2 i 1/4 šalice brašna
1 žličica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica praška za pecivo
1 žličica alkoholnog octa

Krema:
3 žlice brašna
1 šalica mlijeka
1 šalica šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica maslaca (ne margarina)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Električnom mješalicom izradite biljnu mast, šećer i jaja u kremastu smjesu.
Od kakao praha i crvene prehrambene boje napravite jednoličnu smjesu sličnu pasti pa je dodajte smjesi s biljnom masti. Polako i postepeno naizmjence dodavajte jogurt, mlijeko, brašno, sol. Dodajte i ekstrakt vanilije. U manjoj zdjelici pomiješajte prašak za pecivo s octom pa zajedno dodajte kremi koju miksate.

Smjesu razlijte u 3 papirom obložena kalupa promjera 20 cm.

Pecite u pećnici 24-30 minuta tj. dok zabodeni štapić iz biskvita ne izađe čist.

Krema:
Usipajte brašno u manji lonac te mu postepeno dodajte mlijeko, stalno miješajući pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Stavite lonac iznad srednje jake vatre i zagrijavajte, stalno miješajući, dok se krema jako ne ugusti. Uklonite s vatre i ostavite da se u potpunosti ohladi.

U zdjeli električnom mješalicom pjenasto izradite maslac, šećer i vanilijin ekstrakt pa smjesu dodajte ohlađenoj kremi. Najvećom brzinom izradite kremu tako da postane prozračna i pjenasta, poput šlaga.

Biskvit koji ste namijenili za bazu torte premažite 1/4 kreme, poklopite drugim biskvitom, premažite kremom te stavite treći biskvit. Ostatkom kreme premažite cijelu površinu torte.

Stavite u hladnjak i pustite da se krema malo stegne, a biskvit povuče vlagu i postane sočniji.



Schwarzwald torta

Sastojci:
/za 8 kriški

(1 šalica = 240 ml)

Biskvit:
1 i 2/3 šalice svenamjenskog brašna
2/3 šalice kakao praha
1 1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 i 1/2 šalice šećera
1/2 šalice biljne masti (sobne temperature)
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 i šalica tekućeg jogurta (sobne temperature)
1/2 šalice mlijeka (sobne temperature)

Punjenje:
1/2 šalice likera od višnje
1/2 šalice neslanog maslaca (sobne temperature)
3 šalice šećera u prahu
1/8 žličice soli
1/4 šalice skuhane espresso kave (jače)
700 g svježih zrelih višanja, otkoštenih + 8 komada neotkoštenih

Krema za premaz:
2 šalice punomasnog vrhnja za šlag
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/8 šalice likera od višnje
2 žlice mlijeka u prahu
2 žlice šećera u prahu
1/2 šalice naribane kvalitetne tamne čokolade


Priprema:

Dan ranije: Otkoštene višnje stavite u staklenku za kompot te ih prelijte s pola šalice likera od višnje. Poklopite i ostavite preko noći u hladnjaku da se aromatiziraju.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tri okrugla kalupa promjera 22 cm obložite papirom za pečenje.
Sve suhe sastojke za biskvit prosijte kroz sito u veću zdjelu.

Biljnu mast i šaćer izmiksajte tako da dobijete jednoličnu kremastu smjesu.Dodajte jaja i vanilijin ekstrakt te dobro izradite. Stalno miješajući, postepeno i naizmjenično dodavajte suhe sastojke te tekući jogurt i mlijeko. Tako dobivenu glatku smjesu rasporedite ravnomjerno u tri pripremljena kalupa za pečenje. Svaki pecite u pećnici 20 minuta ili dok zabodena čačkalica iz biskvita ne izađe čista.

Pečene biskvite ohladite i izvadite iz kalupa. Svakom biskvitu čačkalicom ili vilicom izbockajte površinu. Procijedite višnje koje su se preko noći namakale u likeru, a procijeđeni liker potom rasporedite po svakom od biskvita tako da se namoče.

U većoj zdjeli mikserom pjenasto istucite maslac, polako mu dodajte šećer u prahu, sol i espresso pa dobro promiješajte. Ako je dobivena krema pregusta, razrijedite je s malo likera od višnje.

Višnje prepolovite.

Biskvit za koji ste odredili da bude baza torte položite na podlogu za tortu. Preko biskvita rasporedite polovicu kreme za punjenje, a preko nje polovicu višanja. Višnje prekrijte s drugim slojem biskvita te ponovite proces s ostatkom kreme i višanja. Prekrijte trećim biskvitom. Ovako pripremljenu tortu prekrijte folijom te je stavite u hladnjak barem na jedan dan, kako bi se biskvit dobro natopio likerom i kako bi torta postala sočna.

Kremu za premazivanje pripremite na dan kada želite poslužiti tortu. Istucite vrhnje u čvrsti šlag. Lagano u njega umiješajte mlijeko u prahu i šećer u prahu. Pazite da vam se ne stvore grudice. Dodajte i ekstrakt vanilije, a potom i liker od višnje. Sve dobro promiješajte. Ako se krema previše razrijedila, dodajte još malo mlijeka u prahu. Ako vam ispadne pregusta, razrijedite je (oprezno) s još malo likera.

Napomena: Ako volite tortu s mnogo kreme, poduplajte količinu sastojaka kreme za premaz.

Gotovu kremu ravnomjerno rasporedite preko torte. Osam svježih i neotkoštenih višanja rasporedite po rubu torte na jednake razmake. Obilno posipajte tortu krupnije naribanom tamnom čokoladom.

Poslužite hladno.






20150924

Parmezan štapići

Sastojci:
/za 16 štapića

1/3 šalice ribanog parmezana
1 žličica slatke mljevene paprike
250 g tijesta za pizzu, odstajalog i ohlađenog u hladnjaku (može i kupovno)
3 žličice rastopljenog maslaca
krupna morska sol za posipanje (opcija)


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

U zdjelici pomiješajte parmezan i papriku i ostavite sa strane.

Tijesto za pizzu razvaljajte u pravokutnik 30 x 20 cm. Četkicom lagano premažite s 2 žličice rastopljenog maslaca po površini tijesta pa ga potom ravnomjerno posipajte s 2 žlice mješavine sira i paprike.

Preklopite tijesto popola, tako da dobijete pravokutnik 15 x 10 cm. Premažite ga s ostatkom maslaca te posipajte s ostatkom sira i paprike. Prstima lagano utisnite mješavinu s parmezanom u površinu tijesta.

Tijesto narežite na 16 jednakih štapića.

Pažljivo podignite svaki štapić tako da ga uhvatite s obje ruke za krajeve pa ih zarotirajte, svaki u suprotnom smjeru. Tako ćete dobiti spiralno zavijene štapiće.

Veći lim za pečenje obložite masnim papirom. Poslažite štapiće u kalup na razmak od oko 2 cm. Po želji ih posipajte s krupnom soli.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8 minuta tj. dok štapići ne porumene.

Gotove štapiće izvadite iz pećnice i pložite na žicu da se hlade.





20150921

Tjestenina u umaku s vrganjima

Sastojci:
/za 4 serviranja

250 g tjestenine (npr. farfalle)
30 g koncentrata za juhu od gljiva
papar, sol
1 žličica peršinovog lista
300 g svježih vrganja, narezanih na manje kocke
2 glavice smeđeg luka
3-4 češnja češnjaka
2 žličice maslinovog ulja
1/2 žličice suhog origana
1 žličica kiselog vrhnja
oko 600 ml vode, za podlijevanje



Priprema:

Tjesteninu prema uputama skuhajte u slanoj vodi.

U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje te na njemu popržite sitno nasjeckani luk, oko 5 minuta. Dodajte gljive i protisnuti češnjak te sve dinstajte dok gljive ne puste vodu. Posolite i popaprite po ukusu te posipajte origanom. Podlijte s 300 ml vode i promiješajte.

U manjoj zdjelici otopite koncentrat za juhu od gljiva u malo vode, tako da dobijete glatku smjesu. Razrijedite s ostatkom pripremljene vode, promiješajte te dodajte gljivama u tavi. Još jednom sve dobro promiješajte, stišajte vatru na najslabije te pustite da kuha dok se umak malo ne ugusti. Potom umiješajte peršinov list  i žličicu kiselog vrhnja pa  uklonite s vatre.

Pomiješajte procijeđenu tjesteninu s tako dobivenim umakom, po potrebi dosolite, poklopite i ostavite 15-ak minuta da odstoji i da se svi sastojci prožmu.


Fini tiramisu

Sastojci:

120 ml skuhane i ohlađene jake espresso kave (1/2 šalice)
60 ml Marsala vina (1/4 šalice)
2 žličice ekstrakta vanilije
3 velika žumanjka
50 g šećera (1/4 šalice)
225 g mascarpone sira (1 1/4 šalice)
175 ml punomasnog slatkog vrhnja, istučenog (3/4 šalice)
18-20 piškota
30 g tamne čokolade ili kakao praha

Priprema:

U široj i plićoj zdjelici pomiješajte kavu, 2 žlice Marsala vina, ekstrakt vanilije i žlicu šećera.

U loncu zakuhajte vodu, smanjite vatru.

U većoj vatrostalnoj zdjeli (koju možete staviti na lonac s kipućom vodom) mikserom istucite žumanjke, 2 žlice Marsale i 3 žlice šećera. Stavite zdjelu na lonac, a iznad vode tako da se jaja zagrijavaju na pari te pjenjačom ili mikserom na srednjoj brzini neprestano miješajte dok se smjesa ne utrostruči po volumenu, oko 6-8 minuta. Nemojte prestajati s miješanjem dok smjesu ne uklonite s vatre.

Uklonite s vatre pa još malo pjenjačom miješajte oko 2-3 minute da se smjesa malo ohladi. Potom mikserom umiješajte maskarpone tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite sa strane da se ohladi u potpunosti.

U većoj zdjeli istucite slatko vrhnje u čvrst šlag. Kada je smjesa sa žumanjcima ohladila polako joj dodajte polovinu tučenog slatkog vrhnja i lagano miješajte dok se smjesa ne ujednači. Potom dodajte i drugu polovicu vrhnja pa opet promiješajte.

Polovicu piškota kratko namočite s obje strane u mješavinu s kavom. Posložite ih na dno kvadratnog kalupa (dijametra 23 cm).

Polovicu mascarpone kreme rasporedite preko piškota te ravnomjerno razmažite. Preko kreme naribajte 15 g tamne čokolade (ili posipajte kakaom).

Ponovite postupak s ostatkom piškota i rasporedite ih preko tamne čokolade. Premažite ih s kremom i posipajte ostatkom čokolade.

Kalup prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak. Neka se hladi barem 5 sati.

Prije serviranja posipajte s još malo ribane čokolade i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta.

Tiramisu može u hladnjaku stajati do 2 dana.

Ideja:

Tiramisu možete poslužiti i u čaši.


Crveni špageti s tikvicama

Sastojci:

400 g tjestenine spaghetti
50 ml maslinovog ulja
100 g luka, sitno sjeckanog
3-4 češnja češnjaka, protisnuta
1 zelena tikvica, oprana i narezana na uske štapiće (julienne) / ili narezana na manje kockice
1/2 žlice mediteranske mješavine začina
1/2 žlice vegete
800 g sjeckanih pelata
sol, papar
1 žličica šećera
ribani parmezan


Priprema:

Špagete skuhajte u slanoj vodi pa ocijedite.

Na maslinovom ulju popržite luk dok se blago ne zazlati pa mu dodajte tikvicu (ribanu ili na kockice). Kratko prodinstajte pa dodajte pelate, šećer, mediteranske začine i vegetu. Dodajte i sol i papar - količina prema ukusu.  Pustite da zakuha pa pirjajte na tihoj vatri 15 minuta.

U tako pripremljen umak umiješajte kuhanu tjesteninu i promiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji oko 10 minuta, tako da se svi sastojci prožmu.

Pri serviranju posipajte ribanim parmezanom.



Fritaja od divljih šparoga

Sastojci: 

500 g opranih i očišćenih divljih šparoga
6 jaja
4 žlice kiselog vrhnja
10 dkg luka, sitno sjeckanog
3-4 žlice maslinova ulja ili maslaca
sol, papar
svježi list peršina, sitno nasjeckan

Priprema:

Očišćene šparoge skuhajte u slanoj vodi.

U zdjelici vilicom istucite jaja i kiselo vrhnje.

U tavi na masnoći (ulje ili maslac) popržite luk, dodajte kuhane i narezane šparoge pa kratko pirjajte. Posolite i popaprite po ukusu pa dodajte i sitno sjeckani peršinov list.

Uklonite s vatre pa zalijte istučenim jajima s vrhnjem. Vratite na vatru i kratko pržite dok se jaja ne zagriju i ne počnu koagulirati. Potom uklonite s vatre.
Pazite da ne prepečete jaja jer će fritaja biti presuha!

Poslužite toplo.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...