20150815

Tost sa svježim sirom i cimetom

Sastojci:
(za 4 tosta)

4 šnite tosta
1 šalica svježeg sira
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice šećera
1 žličice meda


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 240°C i namjestite je na pečenje samo preko gornjeg grijača.

U zdjelici dobro pomiješajte sir, cimet, ekstrakt vanilije i šećer. Rasporedite po četvrtinu smjese na svaku šnitu tosta. Pecite u pećnici dok se po siru ne počnu stvarati mjehurići.

Izvadite iz pećnice i svaku šnitu pokapajte s malo meda. Poslužite toplo.



20150814

Madeleines (Francuski kolačići od maslaca)

Sastojci:

2 jaja (sobne temperature)
3/4 žličice ekstrakta vanilije
1/8 žličice soli
1/3 šalica šećera
1/2 šalice brašna
1 žlica ribane limunove korice
60 g maslaca
1/3 šalice šećera (za posipanje)


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Zagrijte manji lončić pa u njemu rastopite maslac. Ostavite sa strane da se ohladi.

U zdjeli mikserom istucite jaja, ekstrakt vanilije i sol. Stalno miksajući, postepeno dodavajte šećer. Nastavite miksati najjačom brzinom 7-10 minuta, dok ne dobijete svijetlu, kremastu smjesu.

U tako pripremljena jaja dodajte brašno, trećinu po trećinu po trećinu, tako da između dodavanja lopaticom lagano izmiješate smjesu.

Dodajte i limunovu koricu, a zatim i rastopljeni maslac. Lagano lopaticom dobro promiješajte.

S malo maslaca premažite kalupe za madeleines, a potom ih posipajte brašnom.

Žlicom punite kalupe smjesom. Pecite 14 do 17 minuta, tj. dok ne postanu zlatnosmeđe boje. Pri dodiru gotovi kolačići bi trebali biti spužvasti.

Gotove kolačiće vrhom noža izvadite iz kalupa i odmah ih posipajte šećerom.

Madeleines su najukusniji isti dan kada su i pečeni, no također su fini i idući dan, uz jutarnju kavu ili čaj.


Indijska začinjena leća s cvjetačom

Sastojci:
(za 4 do 5 serviranja)

2/3 šalice riže, nekuhane
1 šalica suhe crvene leće
1 manja cvjetača, narezana na cvjetove
1 konzerva (240 g) pelata
1 veliki žuti luk, sitno nasjeckan
1 povrtna kocka za juhu
6 češnjeva češnjaka, protisnuta
1/2 žličice korijandera u prahu
1 1/2  žlica svježe naribanog đumbira
2 žličice kumina
2 žličice kurkume
1 žličica soli
1 limeta
700 ml vode + dodatno za podlijevanje po potrebi
1 žličica suncokretovog ulja

Priprema:

Rižu skuhajte prema uputama u neslanoj vodi.

Dublju tavu zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa na njemu popržite luk oko 3 minute. Dodajte kurkumu, kumin, češnjak, korijander i sol pa još kratko pržite, oko 1 minutu.

Umiješajte potom cvjetove cvjetače, dodajte pelate, promiješajte i ostavite da zakuha. Potom dodajte 700 ml vode i kocku za juhu. Promiješajte, dodajte leću i ponovno zakuhajte. Potom poklopite i ostavite da kuha na tihoj vatri još oko 45 minuta, tj. dok leća i cvjetača ne omekšaju. Po potrebi protresite tavu i podlijte vodom.

Poslužite uz kuhanu rižu, a kod serviranja iscijedite po povrću malo soka od limete.




20150812

Pita od sira

Sastojci:

Tijesto:
30 dag oštrog brašna
1/4 žličice praška za pecivo
20 dag maslaca
10 dag šećera
2 žumanjka
1 žlica kiselog vrhnja
korica od jednog limuna

Nadjev:
4 bjelanjka
20 dag šećera
50 dag svježeg sira
korica od jednog limuna
1 vanilin šećer
10 dag grožđica
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo u većoj zdjeli pa u njemu razmrvite maslac u listićima. Dodajte šećer, žumanjke, limunovu koricu, vrhnje pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga potom da kratko odstoji u hladnjaku, oko pola sata.

Tijesto podijelite na dva dijela. Neka jedan dio bude malo veći od drugog.

Od masnog papira za pečenje izrežite dva lista veličine dna kalupa u kojem ćete peći tijesto.

Veći od dva dijela tijesta razvaljajte na izrezanom masnom papiru na veličinu kalupa (najbolje 20x30 cm) te ga tako razvaljanog zajedno s papirom prenesite u kalup (papir prema dolje).

Sve navedene sastojke za nadjev pomiješajte u posebnoj zdjeli te ih ravnomjerno rasporedite preko tijesta u kalupu.

Na drugom listu masnog papira razvaljajte preostali dio tijesta te ga s papirom prenesite do kalupa i položite preko nadjela - s papirom prema gore. Odstranite papir.

Vilicom po tijestu izbodite rupice.

Pecite u pećnici oko 50 minuta.

Pečenu pitu izvadite iz pećnice, malo ohladite, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.




Američka salata od tjestenine

Sastojci:
(za 6 serviranja)

3 i 2/3 šalice kuhane tjestenine (al dente) - penne, fussili, rigatoni, farfalle...
4 svježe rajčice, narezane na kriške
4 trake tanke pancete, popržene na tavi, prosušene pa izmrvljene
3 šalice na trake narezane zelene salate
2 žličice balzamičnog octa
1/2 šalice majoneze (light)
1/3 šalica kiselog vrhnja
1 žlica Dijon senfa
sol, papar


Priprema:

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi prema uputama pa je procijedite i ohladite pod mlazom vode. Tako ohlađenu i procijeđenu tjesteninu prebacite u veću zdjelu pa joj dodajte kriške rajčice, zelenu salatu i posipajte po njima izmrvljenu pancetu.

U manjoj zdjeli pomiješajte ocat, majonezu, vrhnje, senf, sol i papar pa prelijte preko tjestenine i povrća. Promiješajte sve (ili protresite) te servirajte hladno.




Mirisna piletina i povrće u umaku od naranče

Sastojci:
(za 4 serviranja)

360 g pilećeg mesa, otkoštenog, bez kože, narezanog na kocke veličine zalogaja
2 žlice kukuruznog škroba (gustin)
2 žličice ribane narančine korice
1/4 kocke pilećeg ili povrnog temeljca
1/4 šalice soka od naranče (60 ml)
2 žlice sojinog umaka
1/2 žlice šećera
1/4 žličice soli
1/4 žlice mljevene slatke paprike
4 žličice ulja
1 žlica svježe naribanog đumbira
120 g zelenih mahuna, prethodno skuhanih i procijeđenih
1 veća crvena paprika, narezana na trakice
1 veća mrkva, narezana na tanke prutiće


Priprema:

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte meso, 1 žlicu kukuruznog škroba i narančinu koricu te ostavite sa strane.

U manjoj zdjeli pomiješajte 1 žlicu gustina, u 120 ml vode rastopljenu kocku za juhu, soja umak, sok od naranče, sol, šećer i mljevenu papriku.

U dubljoj tavi zagrijte 2 žličice ulja pa na njemu popržite meso, oko 2 minute. Izvadite ga potom na tanjur i ostavite na strane.

U tavu dodajte preostale 2 žličice ulja, dodajte đumbir, kratko popržite pa mu dodajte mahune i papriku pa pržite još oko 3 minute. Podlijte smjesu sa smjesom iz manje zdjele (temeljac + soja umak ...) te miješajte dok se smjesa ne ugusti, oko 1 minutu. U tako dobiven umak vratite pečeno meso te sve zajedno još prokuhajte oko 2 minute.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...