20150808

Nemasni banana bread

Sastojci:

2 veće zrele banane, manje
1 1/4 šalice višenamjenskog brašna
2 žlice smeđeg šećera
1/2 šalice soka od jabuke
1 1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

U većoj zdjeli zdrobite oguljene banane u kašu pa im umiješajte smeđi šećer.
Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa mješavinu dodajte bananama. Pjenjačom ili mikserom izmutite u glatku smjesu pa potom umiješajte i sok od jabuke.

Kalup za kruh obložite masnim papirom pa u njega istresite smjesu. Pecite u pećnici oko 70-80 minuta tj. dok zabodeni štapić iz kruha ne izađe čist.


Dovoljno za 12 serviranja.



1 1/4 šalice brašna = 160 g
1/2 šalice soka od jabuke = 120 ml



Goveđi stroganoff

Sastojci:
(za 4 manje porcije)

350 g mljevene govedine
1 luk srednje veličine
4 veća češnja češnjaka
1 goveđa kocka za juhu
250 g šampinjona, narezanih na četvrtine
180 ml kuhane pasirane rajčice
1 1/2 žlica Worchestershire umaka
1/2 žličice soli
1/2 žličice svježe mljevenog papra
2 vrhom pune žličice Dijon senfa
2 žličice svježeg lista peršina, sitno nasjeckanog
250 ml vode + dodatno za podlijevanje (po potrebi)

Priprema:

Dublju tavu dobro zagrijte pa na njoj popržite mljeveno meso, oko 6-7 minuta, dok ne porumeni. Potom mu dodajte gljive, luk, protisnuti češnjak i dinstajte oko 2 minute. Podlijte s 250 ml vode i dodajte kocku za juhu. Posolite, popaprite, dodajte kuhanu rajčicu, Worchestershire umak i senf. Po potrebi podlijte s malo vode.

Pustite da zakuha, poklopite i ostavite da se krčka još oko 10 minuta. Uklonite s vatre i posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom. Promiješajte.

Poslužite uz kuhanu rižu ili tjesteninu.





Omlet s gljivama

Sastojci za jedan omlet:

100 g šampinjona
2 jaja
sol
papar
timijan
1 žličica ulja

Priprema:

Očišćene gljive narežite na ploške.
 Na tavi zagrijte ulje pa na njemu popržite gljive, oko 3-4 minute. Posolite, popaprite i dodajte malo timijana (sve po ukusu).

U zdjelici razmutite jaja te ih prelijte preko gljiva. Razlijte ih po dnu tave, tako da ga cijelog prekriju. Kratko pecite, oko 45 sekundi do jedne minute. Uklonite s vatre. Lopaticom odignite polovicu omleta i njome preklopite drugu polovicu. Ako je površina još uvijek sirova, ne brinite. Čim se omlet preklopi, jaja će koagulirati pod vlastitom toplinom.

Poslužite odmah.

20150805

Povrtni složenac s patlidžanima i tikvicamaa

Sastojci:

3 manja mlada patlidžana
1 manja mlada tikvica
5 zrelih rajčica, srednje veličine
250 ml pasirane rajčice
1 žlica koncentrata rajčice
1 1/2 žlica  ribanog parmezana
10-ak listova svježeg bosiljka
4 srednje velike mrkve
1/4 žličice origana
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice luka u prahu
2 manje žute paprike
200 g zrnatog sira (može i mozarella)
sol, papar
100 g tjestenine makaroni (nekuhane)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Tikvice ogulite, patlidžane dobro operite pa i jedno i drugo povrće uzdužno narežite na deblje ploške (oko 1 cm). Dobro zagrijte grill tavu premazanu maslinovim uljem pa na nju položite ploške patlidžana i tikvica i pecite s obje strane 3-4 minute. Odložite na tanjur i ostavite sa strane.

U slanoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu tako da bude al dente. Procijedite i ostavite sa strane.

Svježu rajčicu operite, razrežite na četvertine pa ih očistite od kožice. Zagrijte manji lonac (ili dublju tavu) te u njemu prodinstajte rajčicu, povremeno miješajući, dok ne omekša. Rajčicu potom protisnite drobilicom za krumpire kako biste je usitnili. Vratite na vatru, dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat. Posolite i popaprite po ukusu, dodajte češnjak, luk, origano i sitnije iskidane listove bosiljka. Kratko sve ukuhajte, oko 1-2 minute. Uklonite s vatre.

Mrkvu ogulite i naribajte na ribež.

Na dno vatrostalne posude stavite malo skuhane rajčice (oko 3 žlice). Po tome posložite polovicu pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih prekrijte polovicom naribane mrkve. Prelijte s 1/3 smjese rajčice, posipajte je s polovicom pripremljenog ribanog parmezana  pa preko njega rasporedite polovicu skuhane tjestenine. Dodajte još 1/3 rajčice pa redom ostatak mrkve, tikvica i patlidžana, tjestenine, parmezana i na kraju ostatak rajčice.

Papriku narežite na manje kocke pa je ravnomjerno rasporedite preko složenca. Na kraju ravnomjerno rasporedite i zrnati sir ili mozarellu.

Pecite u pećnici oko 25 minuta pa nakon toga prebacite na opciju pećnice na grill i pojačajte temperaturu na najjače (kod mene je to 275°C). Pecite još oko 7-8 minuta, tj. dok sir i tjestenina ne zapeku.

Dovoljno za 4 serviranja.





20150804

Aromatična juha od rajčice

 Sastojci - za 4 tanjura juhe:

500 ml pasirane domaće rajčice
2 žlice koncentrata rajčice
1 srednje velika ljutika
3 veća češnja češnjaka
15-ak svježih listova bosiljka
1 povrtna kocka za juhu
2 žličice maslinovog ulja


Priprema:

Ljutiku i luk očistite pa narežite na veće komade. Zagrijte ulje u loncu pa na njemu popržite luk i češnjak dok se ne zazlate. Zalijte s pasiranom rajčicom i promiješajte. Podlijte s još oko 3 dl vode pa pustite da provri, dodajte koncentrat rajčice i kocku za juhu pa ostavite da kuha oko 10 minuta.

Listiće bosiljka istrgajte na sitnije komadiće pa ih ubacite u zakuhalu juhu. Kuhajte još oko 2-3 minute. Uklonite juhu s vatre pa štapnim mikserom izradite u glatku smjesu. Vratite na vatru i kuhajte još oko 3-4 minute, tako da se juha malo ugusti. Uklonite s vatre i poslužite toplo.


Savjet:
Ukoliko nemate domaću pasiranu rajčicu, već koristite kupovnu koja je dosta kiselija, u juhu pri kuhanju dodajte i malo šećera kako biste smanjili njenu kiselost.


Zobene palačinke s cimetom

Sastojci za 6 palačinki:

1/2 šalice brašna
3/4 šalice mekih zobenih pahuljica
1/2 žličice soli
1 žličica cimeta
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica praška za pecivo
1 jaje
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice soka od jabuke
1 žlica ulja
sok od 1/4 limuna


Priprema:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, sol, smeđi šećer, cimet i prašak za pecivo.

U manjoj zdjelici umutite jaje, dodajte mu mlijeko, sok od jabuke, ulje i limunov sok pa tako umućenu smjesu dodajte suhim sastojcima. Zamiješajte jednoličnu smjesu i ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Zagrijte namašćenu tavu za palačinke pa pecite palačike s obje strane oko 1-2 minute, tj. dok se ne zarumene. Neka palačinke budu promjera oko 10 cm.

Poslužite toplo uz omiljene namaze.





20150802

Zapečena zobena kaša s cimetom i grožđicama

Sastojci (za 6 porcija):

2 šalice zobene kaše
1 ½ žličica praška za pecivo
1 šalica mlijeka
1 veliko jaje
½ šalice soka od jabuke (ili naranče)
¼ šalice smeđeg šećera
¼ šalice grožđica (može i brusnice)
¼ žličice cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije


Priprema:

U manjoj zdjelici umutite jaje, dodajte mlijeko, voćni sok i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi pomiješajte zobenu kašu i prašak za pecivo, dodajte šećer, cimet i grožđice. Dodajte im tekuću smjesu s bjelanjcima i dobro promiješajte.

Lim za pečenje prekrijte masnim papirom i smjesu izlijte na papir. Pecite na 180°C oko 35 minuta.

Pečenu kašu podijelite na 6 jednakih dijelova i servirajte toplo.




Pileći biryani


Sastojci:

1 kocka za povrtni temeljac
200 g riže (može i integralna), sirove
1 žlica ulja
1 veliki luk, sitno nasjeckan
1 srednje velika tikvica, narezana na veće kockice
2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno sjeckana
1/2 čili papričice, odstranjenih sjemenki i sitno nasjeckane
300 g piletine, otkoštene, bez kože
300 g zamrznutog miješanog povrća (po želji - mahune, grašak,špinat, mrkva...)
1 velika paprika, narezana na veće kockice
1 žlica curry-ja u prahu
1/2 žličice sjemenki kima
12 cherry rajčica, prepolovljenih
sol i mljeveni papar (po ukusu)
listići korijandera za posip


Priprema:

Skuhajte rižu s kockom za juhu u 750 ml vode.

Piletinu posolite i popaprite pa na tavi (može i grill) na naglo popržite s obje strane. Izvadite na tanjur i ostavite sa strane.

U dubljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu popržite luk, tikvicu, češnak, papriku i čili papričicu. oko 3-4 minute. Podlijte s malo vode, promijašjte i zakuhajte pa dodajte zamrznuto povrće. Dodajte oko 400 ml vode i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša, a umak se malo ne reducira.

Dodajte curry, kim, sol i papar pa promiješajte. Pečenu piletinu narežite na komade veličine zalogaja pa je umiješajte u povrće. Skuhanu rižu promiješajte kako bi se zrna razdvojila pa je dodajte u povrće s piletinom. Dodajte i raspolovljene cherry rajčice pa sve dobro promiješajte, ugasite vatru, poklopite i ostavite 10-ak minuta da se sastojci prožmu.

Pri serviranju biryani posipajte listićima korijandera.

Za 4 serviranja.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...