20150604

Palačinke sa šunkom i gljivama

Sastojci:
za dvije osobe - 6 palačinki promjera 15 cm

Za palačinke:
½  šalice brašna
¼  žličice soli
½  šalice vode
¼ šalice mlijeka
1 jaje

Punjenje:
½ šalice mlijeka
¼ šalice vode
¾ šalice pilećeg temeljca
3 žlice brašna
2 žlice bijelog vina
1/8 žličice muškatnog oraščića
1/8 žličice kajenskog papra
¼ šalice parmezana
2 žlice svježeg lista peršina, sitno nasjeckanog
mljeveni crni papar (po ukusu)

8 smeđih šampinjona, narezanih na tanke ploške
3 češnja češnjaka
¼ žličice soli
1/4 žličice origana
6  šnita pureće šunke


Priprema:

Od sastojaka za palačinke umutite glatku smjesu pa na vrućoj tavi ispecite 6 manjih palačinki (promjer 15 cm). Odložite na toplom, prekriveno folijom.

Punjenje:
Pomiješajte mlijeko, vodu, temeljac, brašno, vino, muškatni oraščić, kajenski papar i papar u manjem lončiću pa zagrijte na vatri i kuhajte, stalno miješajući, oko 7-8 minuta tj. dok se umak ne ugusti. Uklonite s vatre, dodajte parmezan i žlicu peršina. Poklopite i ostavite sa strane.

Na vrućoj tavi popržite gljive, češnjak, sol i origano pa dinstajte stalno miješajući, oko 6 minuta. Uklonite s vatre pa umiješajte ostatak peršinovog lista.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Manju tepsiju obložite papirom za pečenje pa papir premažite s malo ulja.
Svaku palačinku prekrijte  s jednom šnitom pureće šunke,  napunite s jednom žlicom umaka i dvije žlice gljiva. Umotajte palačinke i položite na masni papir jednu do druge. Ostatak umaka prelijte preko palačinki. Pecite dok se ne zarumene, oko 25 minuta.







20150602

Juha od brokule s limunom i začinskim biljem

 Sastojci:
(za 4 porcije)

1,5 l pilećeg temeljca
1 veća brokula, narezana na cvjetove; stabljike oguljene i narezane na kockice
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, narezana
2 žlice limunovog soka
2 žlice sjeckanog peršinovog lista
1 žlica nasjeckanih listića mente
¼ šalice nemasnog kiselog vrhnja ili grčkog jogurta (opcija)


Priprema:

U velikom loncu pomiješajte temeljac, brokulu, luk i češnjak. Zakuhajte pa smanjite vatru i ostavite da lagano kuha, oko 20 minuta.

Smjesu zatim procijedite, a vodu u kojoj je kuhano povrće sačuvajte. Procijeđeno povrće štapnim mikserom izradite u pire. Dodajte mentu, limunov sok i peršin pa još malo izmiksajte.

Postepeno, šalicu po šalicu, dodavajte procijeđeni temeljac, stalno miješajući do željene gustoće juhe. Ostavite da odstoji barem pola sata.

Po želji, umiješajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt.

Višak temeljca može se zamrznuti.






Tjestenina s grahom, rajčicom i parmezanom

Sastojci (za 4 porcije):

1 žlica maslinovog ulja
1 manji smeđi luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka
¼ žličice svježe mljevenog suhog čilija
400 g sjeckanih pelata (1 mala konzerva)
1 mala konzerva bijelog graha
220 g tjestenine
¼ šalice sjeckanog svježeg peršinovog lista
¼ šalice mladih listova bosiljka, krupno nasjeckanih
1/4 šalice parmezana


Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu izdinstajte luk, češnjak, svježe mljeveni čili – oko 5 minuta.

Dodajte pelate, tjesteninu i 2 ½ šalice (625 ml) vode. Zakuhajte pa smanjite temperaturu i ostavite da se kuha, nepoklopljeno, oko 8-10 minuta.

Umiješajte grah koji ste prethodno procijedili i isprali te peršinov list. Kuhajte oko 2 minute tj. dok se sve dobro ne zagrije. Uklonite s vatre, posipajte parmezanom i bosiljkom. Servirajte toplo.






Karipska salata od mrkve

Sastojci (za 4 porcije):

1 mala konzerva ananasa u komadićima
1/4 šalice soka od ananasa (iz konzerve)
1/2 šalice vode
1/2 žličice mješavine začina za pitu od jabuke
3 šalice ribane mrkve
1/4 šalice grožđica
2 žlice narezanih pekana


Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte sok od ananasa, vodu i začin za pitu od jabuke. Dodajte naribanu mrkvu, promiješajte, poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 8 do 10 minuta. Povremeno pomiješajte.

Umiješajte grožđice, procijeđeni ananas i pekane. Smanjite vatru pa kuhajte, stalno miješajući, još 5 minuta.

Salata se može služiti topla ili hladna.



20150601

Garam masala začin

Sastojci:

2 žlice sjemenki korijandera
1 žlica sjemenki kima
1 žlica sjemenki kardamoma
1 žlica crnog papra u zrnu
1 žličica sjemenki komorača
1 žličica sjemenki gorušice
1/2 žličice klinčića u zrnu
2 suhe crvene čili papričice, bez sjemenki
2 žlice kurkume u prahu


Priprema:

Na zagrijanoj i suhoj tavi tostirajte sjemenke korijandera, kima, kardamoma, papra, komorača, gorušice, klinčića te čili papričice - oko 2 minute.

U mužaru batićem  izradite sve sastojke u fini prah. Dodajte kurkumu te sve dobro pomiješajte.

Čuvajte na suhom. Najbolje upotrijebiti unutar mjesec dana.

Cajun začin

Sastojci:

2 1/2 žlice soli
1 žlica suhog origana
1 žlica mljevene slatke crvene paprike
1 žlica kajenskog papra
1 žlica mljevenog papra


Priprema:

Sve sastojke dobro pomiješajte i čuvajte na suhom.



Mješavina začina za pitu od jabuka

Sastojci:

4 žličice mljevenog cimeta
1 1/2  žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica mljevenog pimenta
1 1/2 žličica mljevenog kardamoma
1 žličica mljevenog đumbira


Priprema:

Sve sastojke pomiješajte i čuvajte na suhom.


Adobo začinska mješavina

Sastojci:

2 žlice soli
1 žlica mljevene slatke paprike
2 žličice crnog papra
1 1/2 žličica suhog luka u prahu
1 1/2 žličica suhog origana
1 1/2 žličica češnjaka u prahu
1 1/2 žličica kima
1 žličica čilija u prahu


Priprema:

Sve sastojke pomiješajte i čuvajte na suhom.
Za 7 žlica začina.



Taco začinska mješavina

Sastojci:

1 žlica čilija u prahu
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/4 žličice luka u prahu
1/4 žličice pahuljica suhe crvene paprike
1/4 žličice suhog origana
1/2 žličice mljevene slatke paprike
1 1/2 žličica mljevenog kima
1 žličica soli
1 žličica crnog papra


Priprema:

Sve sastojke promiješajte dobro promiješajte i čuvajte na suhom.

Za 30 g začina.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...