20150528

Juha od ječma s gljivama

Sastojci (za 4 porcije):

1/2  žlice maslinovog ulja
1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
2 mrkve, nasjeckane na kockice
1/4 šalice bijelog vina
4 veća šampinjona
1 litra goveđeg temeljca (ili 1,5 goveđa kocka + 1 litra vode)
1/3 šalice ječma
1/2 šalice sitno sjeckanog svježeg peršinovog lista
malo mljevenog papra


Priprema:

U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte luk i mrkvu. Dinstajte dok ne povene, oko 5 minuta. 

Dodajte vino pa kuhajte dok ne ispari četvrtina tekućine. Umiješajte goveđi temeljac i ostavite da zakuha. Umiješajte ječam, poklopite i kuhajte  povremeno miješajući, oko 45 minuta.

U međuvremenu narežite gljive na četvrtine.

Nakon 45 minuta dodajte gljive, peršin i papar. Pomiješajte i zakuhajte na laganoj vatri. Poklopite i kuhajte još oko 15 minuta. Poslužite toplo.



20150527

Lažni mini quiche od sira i špinata

Sastojci (za 4 porcije):

3 gotove kore za savijače
1 ½  dl mlijeka
1/3 šalice svježeg posnog sira
¼ šalice ribanog parmezana
1 jaje
1 bjeljanjak
½ žličice soli
¼ žličice papra
250 g špinata, otopljenog i dobro iscijeđenog



Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Od masnog papira izrežite krugove koji odgovaraju promjeru dna kalupa za mini quiche.

Presavinite odjednom sva tri lista za savijače popola pa se poslužite manjim tanjurićem (promjera nešto većeg od mini kalupa za quiche) kao kalupom za izrezivanje krugova.  Svaki kalup za quiche obložite s 3 kruga listova za savijače. Ostatke od listova koje ste izrezivali ostavite sa strane i po potrebi ih narežite na manje komadiće.


U posudi izmiješajte mlijeko, svježi sir, parmezan, jaja, bjelanjak, sol i papar. Iscijeđeni špinat rasporedite u kalupe po tijestu pa preko njega prelijte smjesu sira i jaja.

Pecite u pećnici oko 15-18 minuta, tj. dok se sir ne zarumeni. Servirajte toplo.








Tart od bosiljka

Sastojci:

Tijesto:
200 g integralnog brašna
1/4 žličice soli
75 g maslaca
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
maslinovo ulje za premazivanje kalupa
brašno za valjanje tijesta

Nadjev:
100 g svježeg bosiljka
4 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 neprskani limun
400 g ricotte (skute)
80 g naribanog parmezana
4 jaja
sol
mljeveni papar


Priprema:

Brašno, sol, omekšali maslac u komadima, jaje i kiselo vrhnje umijesite u glatko tijesto. Omotajte prozirnom folijom i stavite da odstoji na hladnome mjestu 30 minuta.

Operite i otresite bosiljak, natrgajte listove te ih nasitno nasjeckajte. Mladi luk operite, očistite i narežite na tanke kolutiće. Češnjak oljuštite i nasitno nasjeckajte.

Limun operite toplom vodom, naribajte koricu i iscijedite sok.

Pomiješajte ricottu, parmezan, naribanu limunovu koricu, limunov sok i jaja. Bosiljak pomiješajte s mladim lukom i češnjakom te posolite i popaprite.

Kalup za tart premažite uljem, a pećnicu zagrijte na 200°C.  Tijesto razvaljajte na radnoj površini posutoj brašnom pa njime obložite kalup. Oblikujte povišeni rub.

U tijesto ulijte nadjev od bosiljka i ricotte te stavite peći u pećnicu oko 45 minuta, dok ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite iz pećnice i poslužite.


Napomena:
Za kalup od 24 cm

Pesto s bademima

Sastojci (za 4 osobe):

50 g svježeg bosiljka
40 g oljuštenih badema
2 češnja češnjaka
120 ml maslinovog ulja
2 žlice svježe naribanog parmezana
sol
mljeveni papar
malo limunova soka


Priprema:

Bosiljak operite, otresite i natrgajte na listove. Bademe popržite na suhoj zagrijanoj tavi (bez masnoća) pa ih izvadite i ostavite da se ohlade.

Oljuštite češnjak te ga s bademima i bosiljkom u blenderu usitnite u finu smjesu. Postepeno dolijevajte ulje u tankome mlazu, stalno miksajući tako da dobijete žitku smjesu.

Dodajte parmezan te sve posolite i popaprite prema ukusu i nakapajte limunovim sokom.




20150526

Chipotle piletina s rižom

Sastojci (za 6 porcija):

1 žlica ulja
1/2 kg bijelog mesa, narezanog na veće kocke (2-3 cm)
1 crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 šalica riže
1 cijela dimljena papričica (ili 1 žličica suhe mljevene)
2 šalice pasirane rajčice
1 šalica zamrznutog mladog graška



Priprema:

Zagrijte duboku tavu na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa piletinu. Pecite, stalno miješajući, 8 minuta pa pečenu piletinu odložite na tanjur, poklopite i ostavite sa strane.

U posebnom loncu pomiješajte rižu i pasiranu rajčicu pa kuhajte poklopljeno 10 minuta. Promiješajte, ponovno poklopite i ostavite sa strane da riža upije sve sokove.

U manjem loncu skuhajte grašak u blago posoljenoj vodi, oko 10 minuta. Procijedite i odložite sa strane.

U tavi u kojoj ste pekli piletinu kratko prodinstajte luk i češnjak, oko 8 minuta, Dodajte crvenu papriku, koju ste prije toga narezali na kockice i dimljenu papričicu (chipotle). Sve još kratko prodinstajte, miješajući, oko 1 minutu.

U tako pripremljenu papriku dodajte piletinu i dobro je zagrijte. Ponovite postupak i s graškom pa na kraju umiješajte i kuhanu rižu. Poslužite toplo.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...