20150523

Salata od piletine s pestom i pečenom tikvom

Sastojci:
(za 4 porcije)

600 g muškatne tikve, oguljene i narezane na kocke (2 cm)
160 g rigatoni tjestenine
300 g kuhanih pilećih prsa, istrganih na rezance
250 g cherry rajčica, prepolovljenih
1 crveni luk, tanko nasjeckan
1/4 šalice sitno nasjeckanog peršinovog lista
1/3 šalice (90 g) pesta od bosiljka



Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Kocke bundeve u posudi pomiješajte s 1 žličicom ulja i sve dobro promiješajte i protresite.
Na lim za pečenje stavite masni papir pa po njemu ravnomjerno u jedan red rasporedite narezanu tikvu. Po želji posolite.  Pecite oko 25 minuta tj. dok ne omekša i ne porumeni.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Nemojte prekuhati. Procijedite je, ostavljajući 2 žlice vode u kojoj se kuhala sa strane.

U većoj zdjeli pomiješajte piletinu, rajčicu, luk, peršin i pesto. Dodajte pečenu tikvu, tjesteninu i vodu u kojoj se tjestenina kuhala i sve dobro protresite.

Poslužite uz zelenu salatu začinjenu balzamičnim octom.





20150517

Chapati (Indijski kruh)

Sastojci (za 12 kruščića):

2 šalice brašna
1/2 žličice soli
3/4 šalice tople vode


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite udubljenje pa u njega ulijte vodu, polako miješajući rukom kako bi formirali tijesto. Izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko, rastezljivo i meko tijesto, oko 7-10 minuta. Pokrijte tijesto i ostavite oko 10 minuta da odmara.

Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova. Svaki dio dlanovima oblikujte u lopticu pa ih potom tanko razvaljajte u krug promjera oko 15 cm.

Dobro zagrijte tavu s debljim dnom. Pecite jedan po jedan chiapati s obje strane oko 1 minutu, tj. dok se ne napušu i ne porumene. Odlažite ih na tanjur, jedan na drugi, kako bi ostali topli.

Chapatije možete napraviti i dan ranije. Ohladite ih pa zamotajte u foliju i spremite u hladnjak. Prije posluživanja samo ih zagrijte na tavi oko 30 sekundi sa svake strane.





Weight Watchers:
1 chiapati = 1 bod

Njujorški bagel

Sastojci (za 8 kom):

2 žličice suhog kvasca
1 1/2 žlica šećera
1 1/4 šalice tople vode
3 1/2 šalice (500 g) brašna, i još malo za zamjes
1 1/2 žličica soli

Za posip po izboru:

kim, krupna sol, češnjak u prahu, sitno sjeckani luk, mak, sezam...


Priprema:

Pomiješajte 1/2 šalice tople vode sa šećerom te dodajte suhi kvasac. Ostavite tako oko 5 minuta  pa promiješajte kako ne bi bilo grudica.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte smjesu s kvascem. Dodajte polovicu preostale vode pa sve dobro zamijesite. Ovisno o vrsti brašna koju koristite trebat ćete još dodati od 2 žlice do 1/4 šalice vode. Ono što trebate na kraju dobiti je čvrsto, ali vlažno tijesto.

Na pobrašnjenoj površini mijesite tijesto oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodavajte brašno kako bi tijesto postalo čvrsto i tvrdo. Premjestite tijesto u posudu obloženu masnim papirom, prekrijte krpom i ostavite na toplom oko 1 sat kako bi se tijesto udvostručilo u volumenu. Zatim premijesite tijesto i ostavite još 10 minuta da omori.

Pažljivo razdijelite tijesto na 8 jednakih komada. Svaki komad oblikujte u kuglu. Svaku kuglu potom lagano pritisnite o radnu površinu i kružnim pokretima oblikujte savršeno glatku lopticu.

Prst utisnite u malo brašna pa njime u sredini probušite lopticu i napravite "prsten" tj. bagel. Otvor malo raširite, tako da bude promjera oko 1,5 cm. Odložite tako pripremljeni bagel na lim za pečenje obložen masnim papirom pa postupak ponovite s ostalih 7 loptica.

Prekrijte peciva mokrom krpom (pazite da nije oprana deterdžentom jer će tijesto poprimiti okus!) pa ostavite da odmara još 10 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220°C.

Široku i duboku (barem 10 cm)  tavu  napunite vodom i zakuhajte. Smanjite vatru kada zakipi. Kuhinjskom lopaticom premjestite jedan po jedan bagel u vodu (neka se ne dodiruju). Kada isplivaju na površinu, ostavite ih da se kuhaju oko 1-2 minute sa svake strane. Kuhane bagele odlažite na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Ako želite posipati peciva s nekim od dodataka, učinite to čim ih izvadite iz vode i položite na masni papir. Premažite ih umućenim jajetom pa posipajte. Jaje je potrebno kako bi se posip dobro uhvatio na pecivo.

Pecite u pećnici 20 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.




Weight Watchers:
1 bagel = 5 bodova

Umak od rajčice

Sastojci

1 žlica maslinovog ulja
2 luka, sitno sjeckana
4 češnja češnjaka
2 male konzerve sjeckanih pelata
1/4 šalice koncentrata rajčice
1 žličica suhog origana
1 žličica soli
1/2 žličice  papra


Priprema:

U tavi na zagrijanom ulju popržite sitno sjeckani luk i protisnuti češnjak, dok se luk ne zazlati, oko 5 minuta. Dodajte sve ostale sastojke, promiješajte, djelomično poklopite i dinstajte na tihoj vatri oko 25 min.

Tako pripremljeni umak možete čutavi do 5 dana u hladnjaku, u dobro zatvorenoj posudi.

Prijedlog za brzu večeru:
Iskoristite 1/2 šalice umaka na 100 g kuhanih špageta.





Weight Watchers:
- za 6 šalica umaka
- 1 porcija = 1/2 šalice umaka = 1 bod
- 1 porcija umaka sa 1 šalicom kuhanih špageta = 5 bodova

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...