20150516

Focaccia s pestom i sušenim rajčicama

Sastojci:

1 šalica tople vode
2 1/4 žličice suhog kvasca
1 žličica šećera
1/2 žličice soli
2 1/4 šalice brašna
2 žlice palente
2 žlice pesta od bosiljka
1/4 šalice sušenih rajčica, namočenih u vodi, procijeđenih pa sitno nasjeckanih
1/4 šalice naribanog sira Pecorino Romano


Priprema:

U manjoj zdjelici pomiješajte šećer i toplu vodu, dodajte kvasac i ostavite sa strane da se aktivira, oko 5 minuta.

U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno i sol, zalijte aktiviranim kvascem te električnom mješalicom umijesite tijesto u glatku smjesu, oko 1 minutu.

Posudu prekijte folijom i krpom te ostavite na toplom da se tijesto digne tj. da udvostruči volumen. 

Kalup za pečenje promjera 30 cm premažite s malo ulja i posipajte palentom.

Dignuto tijesto premijesite te ga razvucite u krug promjera 30 cm i položite u kalup za pečnje. Gornjim vrhom kuhače izbodite površinu tijesta, a potom ga izbockajte i s vilicom. 

Tijesto premažite pesom i posipajte sitno sjeckanim sušenim rajčicama i ribanim sirom. Ostavite na toplom da se tijesto još malo podigne, oko 30 minuta.

Pecite u pećnici na 220°C oko 18 minuta, tj. dok joj kora ne porumeni i ne postane hrskava. Servirajte na velikoj drvenoj dasci, razrezanu na 8 komada.

Focacciu možete jesti samostalno ili uz neku omiljenu juhu, npr. minestrone.







Ovo je Weight Watchers recept. 
Ukupno porcija: 8
Bodova po porciji (1/8): 4





20150514

Pesto Genovese (Weight Watchers)

Sastojci:

25 g pinjola
1 češanj češnjaka
50 g svježih listova bosiljka
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 žlice ribanog parmezana





Priprema:

U tavi kratko tostirajte pinjole na laganoj vatri. Stavite ih u mužar, zajedno s češnjakom i bosiljkom te ih dobro zdrobite batićem.  Postepeno i naizmjenično dodavajte maslinovo ulje i parmezan, uz stalno gnječenje batićem, dok ne dobijete kremastu i jednoličnu smjesu. Alternativno, sve ove sastojke možete izraditi u multupraktiku.

Poslužite uz toplu tjesteninu ili kao dodatak drugim receptima.



Recept je za 6 porcija.
Broj bodova po porciji: 4

20150510

Puretina u finom umaku od senfa i vina

Sastojci:

8 odrezaka purećih prsa
50 g maslaca
3 žlice suncokretovog ulja
1 šalica (240 ml) crnog vina
2 žlice senfa
150 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar

Prilog: 
1 šalica riže
2  šalice vode
malo soli


Priprema:

Pureće odreske lagano istucite batićem te ih posolite s obje strane.

Na tavi dobro zagrijte ulje i maslac te na masnoći na naglo ispecite odreske, 1-2 minute s obje strane. Izvadite odreske i odložite ih na tanjur sa strane.

Uklonite i tavu s vatre pa u masnoću na kojoj su se pekli odresci stavite senf i dodajte crno vino. Sve dobro promiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu. Vratite na vatru te kratko prokuhajte, kako bi se alkohol oslobodio iz vina. Dodajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje, dobro promiješajte pa ostavite na laganoj vatri da se umak ukuha i zgusne, oko 5 minuta.

U tako dobiveni umak vratite ranije pečene odreske te sve zajedno prokuhajte još oko 3 minute.

U međuvremenu skuhajte rižu te je poslužite kao prilog uz tople odreske u umaku.



Pogača s mirisnim začinskim biljem

Sastojci:

435 g pšeničnog brašna
1 omot instant kvasca
1 žličica smeđeg šećera
2 razom pune žličice soli
3 žlice ulja
250 ml mlake vode
2 žlice nasjeckanog začinskog bilja (npr. vlasac, suhi peršin, majčina dušica, bosiljak, origano, ružmarin...)


Priprema:

U posudi pomiješajte prosijano brašno i instant kvasac. Dodajte šećer, sol, ulje i mlaku vodu pa sve pomiješajte mikserom, najprije kratko najmanjom brzinom, a potom oko 5 minuta najvećom brzinom, dok ne dobijete glatko tijesto.

Na ravnoj površini tijesto deblje razvucite u krug pa ga posipajte dijelom začinskog bilja. Preklopite ga, pa ponovno posipajte s malo bilja, pa ponovno preklopite. Ponovno ga utisnite tako da ga razvučete pa ponovite postupak dok ne potrošite sve začine. Potom ga temeljito ručno izmijesite, oblikujte u pogaču te ga položite u kalup za pečenje (lim ili vatrostalnu posudu).

Tako pripremljeno tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 80°C i ostavite ga da se diže sve dok mu se volumen ne udvostruči. Temperaturu pećnice zatim povećajte na 200°C, a nabujalu pogaču nakratko izvadite kako bi je kistom premazali s mlakom vodom. Vratite pogaču u vruću pećnicu i pecite oko 50 minuta. Tijekom pečenja pogaču povremeno namažite vodom.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...