20150501

Kolač od sira i limete

Sastojci:

Baza:
180 g mljevenog graham keksa (može i petit beurre)
150 g rastopljenog maslaca
1/4 šalice šećera

Nadjev:
250 g mascarponea
400 g kravlje skute
1 1/4 šalice šećera
3 jaja
1/4 šalice brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
1 kiselo vrhnje (180 ml)
svježe iscijeđeni sok od 4 limete



Priprema:

Svi gore navedeni sastojci trebaju biti sobne temperature.

U posudi pomiješajte mljeveni keks i šećer te ih prelijte rastopljenim maslacem. Izmiksajte u jednoličnu smjesu (biti će rastresita). Okrugli kalup za pečenje obložite papirom za pečenje te preko njega istresite smjesu s keksom. Jednolično je poravnajte te je stavite 8 minuta u pećnicu na 180°C .

U međuvremenu izradite nadjev. U većoj zdjeli pomiješajte mascarpone i skutu, dodajte šećer te mikserom dobro izradite da dobijete kremastu smjesu. Povremeno sastružite kremu s bočnih stijenki kako bi bili sigurni da se svi dijelovi smjese dobro izrade.

Postepeno umiješajte kiselo vrhnje, vaniliju, brašno i jaja te nastavite miksati dok smjesa ne postane potpuno glatka. Na kraju dodajte sok od limete pa još jednom sve dobro izmiksajte.

Pečenu koru izvadite iz pećnice, a kalup u kojem se nalazi potom izvana obložite aluminijskm folijom sve do gornjeg ruba. Kalup potom stavite u veću i dublju tepsiju pa u tepsiju ulijte toplu vodu do polovice visine okruglog kalupa s korom. Tako će se naš kolač peći u vodenoj kupelji.

Pripremljen sirni nadjev potom izlijte po zapečenoj kori od keksa pa kalup u vodenoj kupelji vratite u pećnicu na 180°C na 15 minuta. Zatim snizite temperaturu na 120°C i pecite kolač još 50 minuta.

Gotov kolač ohladite te ga stavite u hladnjak gdje treba odstajati barem 6 sati.







Sočni kolač od rogača i brusnica

Sastojci:
120 g maslaca
2/3 šalice šećera
2/3 šalice rogača
2/3 šalice brašna
2 jaja
1 vrećica vanilin šećera
1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
1/2 šalice sušenih brusnica
6 žlica jogurta

Preljev:
2 žlice marmelade od marelica
3 žlice vode



Priprema:

Maslac i jaja izvadite iz hladnjaka i ostavite da se zagriju na sobnu temperaturu.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

U posudi kremasto izmiksajte maslac, dodajte mu šećer pa sve dobro izradite mikserom tako da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući između dodavanja najmanjom brzinom.

 U manjoj zdjelici pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, rogač i vanilin šećer te smjesu polako mikserom glatko umiješajte u posudu s maslacem i jajima. Na kraju dodajte brusnice brusnice i jogurt te još jednom dobro izmiksajte.

Smjesu istresite u okrugli kalup obložen masnim papirom te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta.

Pečeni i vrući kolač prelijte preljevom od marmelade, koju se prethodno u manjem lončiću zagrijali i rastopili na laganoj vatri u 3 žlice vode.




20150426

Burek s mesom i mladim kupusom

Sastojci:

300 g miješanog mljevenog mesa
1 veliki luk
250 g mladog kupusa
2 žlice peršinova lista
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1 žličica slatke crvene paprike
1 žličica vegete
1 žličica mljevenog kima
3 žlice kiselog vrhnja
1 dl mlijeka
2 jaja
ulje ili rastopljeni maslac
8 listova za pite i savijače


1 dl vode
sol


Priprema:
U dubljoj tavi na malo ulja izdinstajte luk, dodajte mu mljeveno meso, posolite, popaprite, dodajte vegetu, mljevenu papriku i kim. Dinstajte dok meso ne porumeni, povremeno miješajući.
Mladi kupus narežite na trakice pa ga dodajte mesu. Dinstajte dok ne povene. Skinite s vatre te pustite da se malo ohladi.

U zdjelici pomiješajte jaja, vrhnje, mlijeko i peršin.

Ohlađenu smjesu s mesom istresite u dublju zdjelu, provjerite okus pa po potrebi dosolite i dopaprite. Prelijte sa smjesom jaja i vrhnja pa dobro pomiješajte.

Lim za pečenje obložite masnim papirom. Položite na njega 2 uljem ili maslacem premazana lista za pitu te na njih rasporedite trećinu nadjeva. Prekrijte nadjev s nova dva lista za pitu, dodajte drugu trećinu nadjeva, potom 2 lista tijesta, zadnju trećinu nadjeva i završite s listovima lisnatog tijesta.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta tj. dok ne porumeni.
Pečeni i još vrući burek premažite kistom sa slanom vodom po površini.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...