20150404

Zelena tjestenina s gljivama

Sastojci:

300 g tjestenine sa špinatom
300 g šampinjona
1 manji smeđi luk
1 1/2 žlica sojinog umaka
1 žlica aceta balsamica
1 žlica brašna
sol, papar
peršinov list
vlasac
sok od 1/2 limuna
voda
maslinovo ulje


Priprema:

Luk sitno nasjeckajte, a gljive narežite na četvrtine.

U većem loncu zakuhajte vodu sa žlicom soli te u njoj skujajte zelenu tjesteninu.

Na maslinovom ulju u dubljoj tavi kratko prodinstajte luk te mu dodajte šampinjone.  Ako koristite suhi peršinov list, dodajte sada i njega.Dinstajte dok se šampinjoni ne opuste pa popaprite i dodajte sojin umak. Promiješajte pa gljive istresite u tanjur i ostavite sa strane.

U istu tavu dodajte žlicu maslinova ulja, žlicu aceta balsamica i vlasac (količina po želji).  Podlijte s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. U manjoj zdjelici umutite 1/2 šalice vode (od tjestenine) i brašno te smjesu istresite u tavu i dobro umiješajte da se sve zgusne. Potom ponovno podlijevajte s vodom dok ne dođete do željene "siruapste" strukture. Ako vam umak izgleda prerijedak, ne brinite, jer će tjestenina sve upiti.

Dodajte tjesteninu, dobro promiješajte pa tjestenini dodajte i gljive. Još jednom dobro promiješajte i kratko prodinstajte. Ukoliko koristite svježi peršinov list, sada ga posipajte.

Servirajte toplo.


Brze krafne

Sastojci:

600 g glatkog brašna
50 g suhog kvasca
2 žlice šećera
3 dl toplog mlijeka
150 g maslaca
3 žumanjka
1 jaje
1/2 žličice soli
ribana korica od pola limuna
marmelada od marelice
ulje za prženje


Priprema:

U manjoj posudi u malo toplog mlijeka s pola žličice šećera i pola žličice brašna rastopite kvasac  tako da se stvori pjenica.

Omekšali maslac u većoj posudi rukama izradite s prosijanim brašnom da dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte šećer i naribanu limunovu koricu, jedno jaje i tri žumanjka, sol i nadignuti kvasac. Smjesu izradite mikserom (s mješalicama za dizana tijesta) tako da joj postepeno dodavajte mlijeko.

Pobrašnite podlogu na kojoj ćete izvaljati tijesto na debljinu od pola centimetra. Većim kalupom izrežite paran broj krugova. Na polovicu krugova stavite žličicu marmelade te ih prekrijte drugom polovicom krugova.

Uzmite malo manji kalup od onog prvog te ga utisnite u gotove krugove tako da im dobro zapečatite spojeve i da marmelada ne iscuri tijekom pečenja. Višak tijesta odstranite, a krugove tj. krafne pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se dižu oko 45 minuta.

U većoj zdjeli dobro zagrijte veću količinu ulja (toliko da kada u njega stavite krafnu, ona slobodno pluta po površini). U ulje stavite krafne tako da ih okrenete gornjom (zaobljenom) površinom prema dolje tj. u ulje, poklopite posudu i pržite krafne dok ne porumene. Zatim otklopite posudu, okrenite krafne i pržite otklopljeno dok i druga strana ne porumeni.

Gotove krafne kratko odložite na kuhinjski papiranti ubrus kako bi upio višak masnoće.

Kod serviranja obilno posipajte šećerom u prahu.


Ovo je recept Crochefa Mire Biondića.


20150402

Kolač od maka i naranče

Sastojci:

200 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
250 g  brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
sok od 3 naranče
4-5 kapi ekstrakta naranče
100 g mljevenog maka

Preljev:
2 žlice marmelade od marelice
2 žlice vode


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Namastite okrugli kalup za pečenje (28 cm - s umetkom za kuglof).

U posudi mikserom pjenasto izmutite maslac (koji mora biti sobne temperature) pa mu dodajte šećer te nastavite miskati na najvećoj brzini dok smjesa ne postane kremasta i jednolična. Jaja (sobne temperature) dodavajte jedno po jedno u maslac, a između svakog dobro mikserom izradite smjesu najvećom brzinom.

Brašno i prašak za pecivo zajedno promiješajte u zdjelici te ih postepeno umiješajte mikserom u smjesu s maslacem. Dodajte sok od naranče, ekstrakt od naranče i mak pa još jednom dobro izmiksajte (ili umiješajte kuhačom).

Smjesu istresite u kalup i pecite u pećnici oko 45 min.

U međuvremenu u lončiću pomiješajte marmeladu i vodu te stavite na vatru pa miješajte do vrenja.

Pečeni i još vrući kolač premažite rastopljenom marmeladom i ostavite da je upije i da se ohladi.



20150401

Frape od banane i čokolade

Sastojci:
(za dvije osobe)

2 veće zrele banane
250 ml mlijeka
125 ml jogurta od vanilije
60 g otopljene čokolade
10 kockica leda, zdrobljenog





Priprema:

Banane narežite na ploške,  stavite u mikser pa im dodajte mlijeko i jogurt od vanilije.

Čokoladu otopite na pari pa je dodajte bananama. Kratko izmiksajte. U mikser potom dodajte i led pa sve zajedno miksajte dok smjesa ne postane glatka i gusta.

Servirajte u dvije velike čaše i odmah poslužite.




Frape od borovnica

Sastojci:
(za dvije osobe)

500 g svježih borovnica
125 ml jogurta (čvrstog)
250 ml mlijeka
2 žličice (10 ml) meda
10 kockica leda, zdrobljenog




Priprema:
Usitnite borovnice u mikseru, dodajte mlijeko, jogurt, med i led. Miksajte dok smjesa ne postane jednolična, gusta i glatka. Poslužite u velikim čašama.



20150331

Sočni kolač od jabuka

Sastojci:

Biskvit:
125 g omekšalog maslaca
125 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1/4 žličice soli
5 kapljica ekstrakta od limuna
3 jaja
200 g brašna
6 grama (2 žličice) praška za pecivo
5 žlica mlijeka

Nadjev:
4 srednje velike jabuke

Preljev:
2 1/2 žlice marmelade od kajsija ili miješane mamelade
2 žlice vode


Primjena:

Pećnicu zagrijte na 190°C.

U posudi mikserom pjenasto izmiješajte maslac i to najvećom brzinom, oko pola minute. Malo pomalo umiješajte šećer,  vanilin šećer, sol i ekstrakt limuna, miješajući dok smjesa ne postane jednolična.

Potom dodajte jedno po jedno jaje, svako miješajući oko pola minute prije dodavanja idućeg. U manjoj zdjelici pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa mješavinu žlicu po žlicu dodavajte u tijesto, naizmjence sa 1-2 žlice mlijeka. Miješajte srednjom brzinom miksera. Mlijeka stavite samo toliko da tijesto teško otpada sa žlice. Tako dobiveno tijesto izlijte u ranije namašćeni okrugli lim za pečenje (promjera 28 cm).

Nadjev:
Operite i ogulite jabuke, povadite sjemenke pa jabuke izrežite na četvrtine. Svaku četvrtinu višestruko uzdužno zarežite te ukrug posložite po tijestu.

Stavite u ranije zagrijanu pećnicu te pecite 35 - 40 minuta.

Preljev:
Marmeladu protisnite kroz cjediljku u manji lončić, dodajte joj 2 žlice vode te stavite na laganu vatru da se rastopi i zavri, neprestano miješajući. Time prelijte pečeni i još vrući kolač.


Ideja:
Umjesto jabuka možete upotrijebiti i 600 g višanja, očišćenih od koštica.



20150329

Falafel sa špinatom

Sastojci:

2 1/2 šalice ranije skuhanog slanutka
1 šalica sjackanog špinata
1 1/2 žlica suhog peršinova lista
2 češnja češnjaka
1 smeđi luk, srednje veličine
2 žličice paste od sezama
1/4 šalice brašna + brašno za posipanje pri oblikovanju falafela
2 žlice krušnih mrvica
1/4 žličice kajenskog papra
1 žličica soli
papar

ulje za prženje
malo čili papričice


Priprema:

Slanutak sameljite u procesoru ili štapnim mikserom. Dodajte mu pastu od sezama i dobro izmješajte kuhačom.

U tavi na malo ulja kratko popržite sitno sjeckani luk, dok ne postane staklast. Dodajte mu peršin i špinat te samo kratko prodinstajte. Sadržaj iz tave ravnomjerno pomiješajte sa slanutkom pa smjesi miješajući dodavajte kajenski papar, brašno, papar, sol i krušne mrvice. Na kraju protisnite češnjak i još jednom smjesu dobro promiješajte. Ukoliko je smjesa prekompaktna, dodajte malo vode, ali pazite da i dalje ostane dovoljno čvrsta za oblikovanje rukama.

Gotovu smjesu prekrijte prozirnom folijom te je stavite u hladnjak da odstoji barem sat vremena, da se svi sastojci dobro prožmu.

Od smjese potom rukama oblikujte falafele. Između svakog falafela pobrašnite dlanove, kako biste izbjegli ljepljivost.

Na tavi zagrijte ulje te na njemu kratko popržite čili papričice. Potom na istom ulju pržite falafele na laganoj vatri, povremeno okrećući dok ne poprime s obje strane zlatno smeđu boju.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...