20150328

Kolač od sira i mente

Sastojci:

Biskvit:
5 dag maslaca
3 jaja
12 dag šećera
4 dag gustina
4 dag brašna
2 žličice praška za pecivo
5 dag tamne čokolade, rastopljene

Krema:
3 lista želatine
10 dag kremastog sira
7 dag šećera
5 ml sirupa od mente (može i liker)
2 1/2 dl slakog vrhnja

Priprema:

Biskvit:
Maslac kremasto izmiksajte, dodajte mu šećer te miksajte dok ne postane pjenast. Umućena  jaja dodajte maslacu pa dodajte šećer, gustin, brašno i prašak za pecivo. Na pari rastopite čokoladu te njome zalijte smjesu s jajima te sve dobro zamiješajte. Dobivenu smjesu ostavite oko pola sata u hladnjaku da se odmori.

Kalup za pečenje premažite margarinom i pobrašnite.

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Odmoreno tijesto razvaljajte i prenesite u kalup za pečenje. Pecite u pećnici oko 25 minuta .



Krema:
Namočite želatinu u hladnoj vodi da nabubri. Dobro promiješajte obje vrste sira sa  šećerom i sirupom od mente. Želatinu ocijedite i otopite s malo kreme od sira na pari, potom umiješajte u glavni dio kreme od sira. Čvrsto istucite slatko vrhnje te ga lagano umiješajte u kremu.

Kremu obilno nanesite na biskvit. Tako dobiveni kolač stavite u hladnjak da se stegne i ohladi.

Panforte

Sastojci:

8 dag brašna
15 dag šećera
15 dag meda
20 dag suhih smokava
10 dag pečenih lješnjaka
12,5 dag blanširanih badema
10 dag crne čokolade
1 kora naranče
1/3 žličice muškatnog oraha
1/3 žličice mljevenog đumbira
1/3 žličice cimeta
šećer u prahu

Priprema:

Stavite papir za pečenje na lim i lagano ga premažite maslacem.

Koru oprane naranče naribajte, smokve očistite od petlji i isjeckajte. U zdjelu stavite brašno, dodajte muškatni oraščcić, đumbir i cimet te promiješajte. Dodajte cijele lješnjake i bademe, isjeckanu čokoladu, smokve i koru naranče pa ponovno promiješajte.

U manjoj tavi i na laganoj vatri otopite šećer s medom. Kuhajte bez miješanja još 5 minuta pa dobiveni karamel prelijte preko pripremljene mješavine. Brzo promiješajte s nekoliko pokreta da se čokolada otopi, što prije izlijte na pleh pa poravnajte namašćenom žlicom.

Pecite na 160°C oko 35 minuta.

Pečeni kolač ostavite da se malo ohladi pa ga posipajte šećerom u prahu.

Panforte umotajte u prozirnu foliju i držite u frižideru.

Kolač od borovnica

Sastojci:

1/2 šalice omekšalog maslaca ili margarina
1 šalica šećera
2 velika jaja
1 žličica vanilijinog ekstrakta
2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 šalice brašna
1 šalica mlijeka
2 1/2 šalice svježih ili zamrznutih borovnica

Za posipanje:
1 žlica šećera
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

U zdjeli kremasto izmiksajte maslac, dodajte šećer i miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaja (sobne temperature), miješajući između dodavanja. Dodajte vaniliju, prašak za pecivo i sol, pa postepeno mlijeko i brašno, miksajući cijelo vrijeme.

U glatku smjesu žlicom umiješajte borovnice. Istresite na kalup za pečenje, posipajte smjesom šećera i muškatnog oraščića i pecite u pećnici oko 35 min, tj. dok kolač ne porumeni.


Ideja:

U smjesu možete dodati i komadiće sitno sjeckane čokolade.

Također, kolač možete ispeći i u obliku muffina.


Kolač od borovnica s komadićima čokolade

Pasta Pomodoro

Sastojci:

1 konzerva sjeckanih pelata
150 ml pasirane rajčice
1 manji smeđi luk
2 češnja češnjaka, protisnuta
4 žlice maslinovog ulja
sol, papar
1 žlica sjeckanog peršinova lista (može i suhi)
provansalske trave
bosiljak
čili papričica
ružmarin
1/2 žlice šećera

300 g tjestenine (spaghetti, tagliatelle...)
voda, sol

ribani parmezan za posipanje


Priprema:

U dubljoj tavi na ulju prodinstajte sitno sjeckani luk, posolite ga i dodajte sve suhe začine, osim papra.

Češnjak protisnite te ga dodajte luk i vrlo kratko popržite. Pazite da ne promijeni boju, jer tada postaje gorak!

Luku dodajte pasiranu rajčicu i pelate te promiješajte. Na tihoj vatri lagano dinstajte oko 20 minuta.

U međuvremenu  zakuhajte slanu vodu te skuhajte tjesteninu. Kuhanu tjesteninu procijedite.

Prodinstanoj rajčici dodajte šećer (ukoliko je rajčica slađa, smanjite količinu šećera i obratno). Popaprite po želji i promiješajte. Sklonite s vatre, umiješajte kuhanu tjesteninu, poklopite te ostavite tako nekoliko minuta da se svi sastojci prožmu.

Kod posluživanja na tjesteninu izribajte parmezan.


Napomena:
Umjesto maslinovog možete koristiti i suncokretovo ulje.


Španjolski gulaš

Sastojci: 

1 kg junećeg buta, narezanog na kocke
2 glavice luka
5 češnjeva češnjaka
1 konzerva sjeckanih pelata
500 g crvenih rog paprika
1 mrkva
2 goveđe kocke za juhu
1 l vode
2 žlice ajvara
2 žličice slatke crvene paprike
peršin
čili papričica, sitno nasjeckana (po želji)
korijander
papar 
lovorov list

sitno nasjeckani peršinov list za posipanje


Priprema:

Paprike operite, posušite te ih u komadu ispecite na tavi. Paprike ohladite, ogulite i narežite na trakice.

Crveni luk i češnjak sitno nasjeckajte pa ih prodinstajte na malo ulja oko 10 minuta.

Mrkvu sitno nasjeckajte, a meso na tanke komadiće. Na prodinstani luk dodajte mrkvu i meso pa dinstajte 15 min, dodajte koncentrat rajčice, isjeckanu rajčicu, promiješajte i zalijte vodom. Kad prokuha, dodajte kocke za juhu, lovorov list, papriku, korijander, čili papričicu, ajvar i crvenu rog papriku, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 h. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte još vode.

Poslužite uz  široke rezance, pire krumpir ili rižu. Posipajte svježim peršinovim listom.

20150322

Juha od mrkve i đumbira

Sastojci:
(za 4 tanjura)

6-7 velikih mrkvi (ukupno oko 600 g)
1 srednje velika glavica smeđeg luka
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista (može i suhi i svježi)
1/4 žličice suhog timijana
1 vrhom puna žličica svježe nasjeckanog đumbira
papar, sol
1 kocka povrtnog jušnog temeljca
7 dl vruće vode
3 žlice ulja
2 žlice vrhnja za kuhanje


Priprema:

Mrkvu operite, ogulite i narežite na deblje kolutove te je stavite u dublji lonac. Dodajte joj ulje te lonac stavite na vatru da se zagrije. Kratko prodinstajte, ali nemojte dozvoliti da mrkva potamni. Luk sitno nasjeckajte pa dodajte mrkvi i promiješajte. Sve zajedno posolite, popaprite te dodajte timijan i đumbir. Ako koristite suhi peršinov list, sada ga dodajte na mrkvu i luk pa sve zajedno dinstajte dok luk ne postane staklast. Podlijte vrućom vodom te dodajte kocku temeljca.

Ostavite da se juha kuha na laganoj vatri u polupoklopljenom loncu dok mrkva ne omekša. Uklonite s vatre pa štapnim mikserom izmiješajte sadržaj u krem juhu. Vratite na vatru, dodajte vrhnje za kuhanje te po potrebi razrijedite s malo vode i dosolite. Kod serviranja posipajte svježim peršinovim listom.


Napomena:
Vrhnje za kuhanje možete i izostaviti.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...