20150118

Preljev za zelenu salatu

Sastav: 

100 ml maslinovog ulja
100 ml vinskog octa
1/2 žličice senfa
prstohvat timijana
1/2 žličice protisnutog češnjaka (opcija)
prstohvat papra
prstohvat soli

Priprema:
U zdjeli pomiješajte sve sastojke pa ih dobro pjenjačom izmiješajte.
Prelijte preko zelene salate.


Ideja:

Sastojke možete pomiješati i u staklenci koju potom zatvorite poklopcem i dobro  protresete. Također, staklenka je dobar način za skladištenje viška preljeva u hladnjaku.



Krutoni (osnovni recept)

Sastojci:
2 malo deblje šnite kruha
maslinovo ulje (ili maslac)
češnjak u granulama



Priprema:
Šnite kruha s obje strane premažite maslinovim uljem ili maslacem. Narežite na kockice veličine oko 1.5 cm. Kockice kruha perbacite u zdjelu, posipajte ih češnjakom te nekoliko puta dobro protresite da se sve kockice ravnomjerno začine.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega istresite kruh za krutone.
Pecite u pećnici na 200°C dok krutoni ne porumene.

Poslužite uz guste juhe, npr. uz juhu od bundeve ili mrkve i poriluka.

Juha od mrkve i poriluka


Sastojci:
1 veliki poriluk (bijeli dio)
5 većih mrkvi
naribana korica od pola limuna
1/4 žličice timijana
2 povrtne juhe u kocki
1/2 žličice češnjaka u granulama
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
750 ml vode + još po potrebi

1/4 šalice vrhnja za kuhanje (opcija)


Priprema:
Povrće dobro operite. Bijeli dio poriluka narežite na kolute. Mrkvu ogulite i narežite na veće komade.

U loncu zagrijte maslinovo ulje te na njemu prodinstajte poriluk dok blago ne porumeni. Dodajte mrkvu te još kratko dinstajte, oko 2 minute. Podlijte sa 750 ml vode.

Kada voda zavrije, dodajte kocke povrtne juhe. Juhu promiješajte, stišajte vatru na najmanje, poklopite i kuhajte dok mrkva ne omekša.

Skuhano povrće izmiksajte štapnim mikserom u jednoličnu, gustu smjesu te juhu vratite na vatru. Ukoliko je smjesa pregusta, razrijedite je postepeno dodavajući vodu, do željene gustoće.

Kada juha ponovno zakuha, dodajte timijan, limunovu koricu, te sol i papar po ukusu.
Na kraju, po želji, dodajte vrhnje za kuhanje te kuhajte juhu još oko 2 minute.

Poslužite toplo.


Ideja:
Ovu juhu možete poslužiti s dodatkom krutona.








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...