20150117

Osvježavajuća salata sa slanutkom

Sastojci: 

1 manja glavica zelene salate (ili pola glavice veće)
6 cherry rajčica
100 g svježeg krastavca salatara
100 g pečenog slanutka
1 žlica sjemenki suncokreta
sol
2 žlice ulja od pistacije
2 žlice orahovog octa
2 žlice octa od maline



Priprema:

Povrće dobro operite pod mlazom hladne vode te ocijedite.

Zelenu salatu narežite na trakice, krastavac na manje kockice, rajčicu na polovice (ili na četvrtine, ovisno o veličini).

Na suhoj tavi tostirajte sjemenke suncokreta.

Pomiješajte povrće, posipajte suncokretom te dodajte (ranije pripremljeni) pečeni slanutak. Promiješajte. Dodajte soli po ukusu, začinite uljem od pistacija te octom od oraha i maline.
Još jednom dobro promiješajte i poslužite.



Pečeni začinjeni slanutak

Sastojci:
1 mala konzerva slanutka
1/2 žličice curryja
1/2 žličice korijandera u prahu
1/2 žličice kima u prahu
prstohvat kajenskog papra
prstohvat češnjaka u prahu
prstohvat soli
1 žlica maslinovog ulja


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 210°C.

Slanutak isperite pod mlazom hladne vode, procijedite te ga raširite po suhoj krpi kako bi se prosušio.
Prosušeni slanutak prebacite u zdjelu te mu dodajte ulje i sve navedene začine. Dobro protresite kako bi se sva zrna jednoliko začinila.

Istresite slanutak na lim za pečenje te ga ravnomjerno rasporedite. Pecite u pećnici oko 30 minuta tj. dok slanutak ne porumeni, povremeno protresajući lim.


Savjet
Ako slanutak budete pekli nešto duže (oko 45 min), postati će tvrd, ali jednako ukusan. Tada ga možete poslužiti kako zdraviju opciju grickalica.



Punjene heljdine palačinke (Galette Complète)

 Sastojci:

4 ispečene heljdine palačinke
4 tanke kriške kuhane šunke
4 tanke kriške tvrdog sira (ili naribanog sira)
4 jaja (opcija)

malac za premazivanje tave



Priprema:

Stavite gotovu heljdinu palačinku na zagrijanu tavu premazanu s malo maslaca. Smanjite vatru na srednju jačinu, pržite palačinku oko 1 minute pa je okrenite.

Na sredinu palačinke stavite tanku krišu šunke te na nju razbijte jedno jaje. Pecite dok bjeljanjak ne pobijeli. Posipajte palačinku ribanim sirom ili raskidanim komadićima kriške sira te poklopite tavu i precite oko minutu do dvije, dok se sir ne rastopi. Žumanjak jajeta treba ostati još uvijek tekući.

Podignite poklopac te gotovoj palačinki presavinite rubove oko jajeta tako da dobijete kvadrat koji podsjeća na pismo.

Ponovnite postupak s ostale tri palačinke.

Poslužite vruće!


Savjet:

Ako ne volite tekući žumanjak, nakon što formirate galette u kvadrat, preokrenite je tako da se i gornja strana zapeče. Također, jaje možete i izostaviti.

Također, ukoliko želite odjednom ispeći više palačinki, možete ih pripremiti i u pećnici. U tom slučaju palačinku napunite po navedenim uputama, ali već prije pečenja savinite rubove.







Brašno od heljde

Kako na brz način sami možete pripremiti brašno od heljde?



Sastojci:
(za 1 kg brašna)

1 kg heljdine kaše





Priprema:

Zagrijte tavu. Na suho tostirajte zrna heljde dok blago ne porumene i ne počnu se rastvarati.

Tostiranu heljdu sameljite u brašno električnim mlincem za kavu.






Palačinke od heljde (osnovni recept)



Sastojci:

2 šalice mlijeka
1/4 žličice soli
3 žlice rastopljenog maslaca + još malo za pečenje palačinki
1/2 šalice heljdinog brašna
3/4 šalice pšeničnog brašna
3 jaja







Priprema:

U većoj posudi umiješajte pjenjačom sve navedene sastojke tako da dobijete konzistenciju smjese sličnu onoj za palačinke od bijelog brašna.
Posudu s pripremljenom smjesom prekrijte prozirnom folijom te odložite u hladnjaku preko noći da odstoji. Ako vam je to predugo čekati, smjesa bi trebala odstajati minimalno jedan sat.

Prije početka pečenja dobro zagrijte tavu te još jednom dobro promiješajte smjesu, jer su se sastojci tijekom odmaranja slegli na dno posude.

Tavu premažite maslacem te pecite palačinke s obje strane dok ne porumene.







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...