Čokoladni raspucanci

Sastojci:

1 šalica nezaslađenog kakaa u prahu
2 šalice šećera
1/2 šalice rastopljenog maslaca
4 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 šalice šećera u prahu


Priprema:

U zdjeli pomiješajte kakao, šećer (kristal) i rastopljeni ohlađeni maslac. U manjoj zdjelici pjenjačom umutite jaja pa im dodajte vanilijin ekstrakt. Pomiješajte dvije smjese i dobro izmiksajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve jednolično umiješajte u smjesu s kakaom. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata, kako bi se smjesa stegnula.

Pećnicu zagrijte na 175°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom. Rukama od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice promjera oko 3 cm. Svaku kuglicu potom obilno uvaljajte u šećer u prahu pa je položite na pripremljeni lim za pečenje.

Pecite u pećnici 10-12 minuta. Tijekom pečenja ne otvarajte pećnicu. Kolačići će se raspući tijekom pečenja.

Prije premještanja na žicu za hlađenje, gotove raspucance ostavite da nekoliko minuta odstoje na limu kako bi se malo stegnuli.

Ideje:U smjesu za raspucance po želji možete dodati i čokoladne suze, kako biste pojačali okus čokolade.

Smjesu, prije oblikovanja u kuglice, možete podijeliti u dva dijela pa dok od jednog dijela radite kuglice, drugi dio vratite u hladnjak kako se ne bi nepotrebno zagrijavao. Ukoliko se smjesa previše zagrije, maslac se počinje rastapati, a smjesa ljepljiva pa neće bit moguće oblikovati kuglice.

Kuglice oblikujte mokrim rukama kako biste smanjili ljepljivost.

U šećer u prahu možete, po želji, dodati i malo cimeta.


Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.